STŘEDOČESKÉ INOVAČNÍ CENTRUM 21. 4. 2016 PhDr. et. Mgr. Ivo Říha Mgr. Peter Svoboda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní a regionální klastrová politika
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Metodický výklad výzvy Mgr. Filip Týc. Obsah Aktivity Specifika výzvy Cílové skupiny Místo dopadu realizace Monitorovací indikátory
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Středočeské Inovační Centrum Středočeské inovační centrum, spolek, Pražská 636, Dolní Břežany,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
IMPLIKACE KONCEPTU SMART CITY VE STŘEDOČESKÉM KRAJI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Regionální inovační strategie
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
PODPORA CHYTRÉHO VENKOVA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

STŘEDOČESKÉ INOVAČNÍ CENTRUM PhDr. et. Mgr. Ivo Říha Mgr. Peter Svoboda

Středočeské inovační centrum SIC ZAHÁJENÍ ČINNOSTI Podpis zakládajících listin Tým SIC vznikal od října 2015 Kompletní tým od března 2016 Zakládající partneři: Středočeský kraj Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Astronomický ústav AV ČR, v.v.i. Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.

Středočeské inovační centrum NAŠE CÍLE Řízení a naplňování Strategie inteligentní specializace /Regionální inovační strategie Středočeského kraje Analýza aktuálních informací a dat o VaVaI v území a jejich interpretace Systémová podpora inovačního podnikání a spolupráce s výzkumnými organizacemi, firmami, veřejným sektorem Iniciace spolupráce mezi znalostními institucemi a průmyslovou sférou v SČK Participace na podpoře vzdělávání v oblasti VaVaI Práce s talentovanými žáky a studenty Šíření informací o nových přístupech a aktuálních poznatcích ve výzkumu a vývoji Asistence při žádostech o financování projektů např. z H2020

Středočeské inovační centrum NAŠI PARTNEŘI (QUADRUPLE HELIX) Soukromý sektor SIC Domácí i zahraniční inovační firmy Akademická sféra, školy výzkumné organizace Regionální a lokální samosprávy Neziskové organizace, podpůrná inovační infrastruktura Neziskový sektor Znalostní základna Veřejný sektor

Středočeské inovační centrumwww.s-ic.cz Našimi partnery a klienty jsou: inovační firmy akademická sféra, výzkumné organizace žáci, studenti a pedagogové základních, středních a vysokých škol regionální a lokální samosprávy

Středočeské inovační centrum NAŠE VIZE… „…chceme se rozsahem činnosti a kvalitou výstupů ve střednědobé perspektivě zařadit mezi přední evropská regionální inovační centra...“

„… z fáze stabilizace do fáze dynamického rozvoje a zvyšování kvality…“ NAŠE CESTA…

Lidé na SIC

Středočeské inovační centrum Představenstvo Bc. Vítězslav Kaliba, vedoucí Odboru regionálního rozvoje, Středočeský kraj Ing. Věslav Michalik, CSc. starosta Dolních Břežan Prof. MUDr. Pavel Martásek, DrSc., ředitel BIOCEV Ing. Miloš Petera, Předseda představenstva Hejtman Středočeského kraje Mgr. Karel Horčička, Náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje

Středočeské inovační centrum Nás tým Ing. Martina Hlaváčková Mgr. Petr KohoutPhDr. Aleš VaněkIng. Ondřej Koníček Mgr. Kristýna Hájková Mgr. Petr Solil Ing. Michaela Štěpánková Mgr. Peter Svoboda M.A Athziri Moreno Romo Ing. Pavel Tesař Mgr. Miroslav ŠpaňhelPhDr. Mgr. Ivo Říha Mgr. Vladislava Nádeníčková Ing. Zuzana Gajdošová Eliška Kastnerová

Středočeské inovační centrum Rada pro konkurenceschopnost Rada má 25 členů 32 % znalostní základna 40 % soukromý sektor 28 % veřejný sektor Středočeský kraj ŠKODA Auto a. s. SP - Tech s. r. o. APEX spol. s r.o ÚJV Řež, a. s. VTP SVÚM a. s. Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. České vysoké učení technické v Praze Národní ústav duševního zdraví Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v. i., BIOCEV Wikov Sázavan s. r. o. Krajská hospodářská komora Střední Čechy AERO Vodochody Aerospace a.s. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Polabské mlékárny a. s. Ústav experimentální botanky AV ČR, v. v. i. Slovácké strojírny a. s. Jawa Moto s. r. o. Spolana, a. s. TopolWater, s. r. o. Středočeské inovační centrum, spolek

Zaměření RIS3 strategie Středočeského kraje

Středočeské inovační centrum DOMÉNY SPECIALIZACE a KLÍČOVÉ OBLASTI ZMĚN 1. Výroba dopravních prostředků 2. Elektronika a elektrotechni ka 3. Biotechnologi e / Life- sciences 4. Chemický průmysl (bez farmacie) 5. Strojírenství a zpracování kovů 6. Potravinářský průmysl 7. VaV v oblasti přírodních a technických věd A: Lidské zdroje pro VaVaI B: Inovační výkonnost firem C: Podpora funkčního regionálního inovačního systému

Projekty

Středočeské inovační centrumwww.s-ic.cz

Středočeské inovační centrum STRUKTURA ČINNOSTÍ

Středočeské inovační centrum STŘEDOČESKÉ INOVAČNÍ VOUCHERY

Středočeské inovační centrum STŘEDOČESKÉ INOVAČNÍ VOUCHERY

Středočeské inovační centrum STŘEDOČESKÉ INOVAČNÍ VOUCHERY

Středočeské inovační centrum DŘÍVĚJŠÍ SPOLUPRÁCE FIREM S POSKYTOVATELI ZNALOSTÍ

Středočeské inovační centrum SIC INOVAČNÍ LABORATOŘ SIC jako odrazový můstek v začátcích podnikání „Od nápadu k podnikání“

Středočeské inovační centrum ÚTERKY NA SICu SIC jako prostor pro setkávání a inspiraci Místo budování sociálního a znalostního kapitálu leaderů, majitelů a klíčových pracovníků inovačních firem zástupců R&D institucí z regionu dalších zástupců veřejného sektoru a vládních institucí vizionářů a inovátorů z Česka i ze světa Prof. Milan Zelený na SICuDoc. Karel Havlíček na SICu

Středočeské inovační centrum SMART AKCELERÁTOR (aktivity) Základní tým Mapování Vzdělávání Asistence Propagace Twinning SMART AKCELERÁTOR

Středočeské inovační centrum Základní tým CÍLE AKTIVITY Zajistit kapacitu a klíčové kompetence ke koordinaci a implementaci agendy RIS3 Zajistit stabilizaci a postupný rozvoj výkonné jednotky dle vývoje inovačního prostředí ve Středočeském kraji ZÁKLADNÍ TÝM RIS 3 manažer RIS 3 developer RIS 3 krajský koordinátor RIS 3 finanční manažer RIS 3 krajský finanční manažer Analytik Marketingový specialista PR manažer RIS 3 odborný asistent

Středočeské inovační centrum Mapování CÍLEM AKTIVITY JE Mapování struktury a vývoje inovačního systému v SČK Identifikace nových strategických projektů Mapování potenciálu spolupráce mezi jednotlivými aktéry

Středočeské inovační centrum Mapování OBLAST VERTIKÁLNÍHO MAPOVÁNÍ DOMÉN RIS3 STRATEGIE B. 1 "Výroba dopravních prostředků" B. 2 "Elektronika a elektrotechnika" B. 3 "Biotechnologie/Life-sciences" B. 4 "Chemický průmysl" B. 5 "Strojírenství a zpracování kovů" B. 6 "Potravinářský průmysl" B. 7 "Výzkum a vývoj v oblasti přírodních a technických věd" B. 8 Analýza inovačního potenciálu a technologických trendů na přesahu odvětví - potenciál spolupráce OBLAST HORIZONTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ INOVAČNÍHO POTENCIÁLU C. 1 Analýza oblasti polytechnického vzdělávání na ZŠ, SŠ a VOŠ a identifikace talentů v STČ C. 2 Analýza bariér získávání a udržení kvalifikovaných pracovníků v oblasti VaVaI C. 3 Analýza inovačního a matchmakingového potenciálu firem působících na vybraném zahraničním trhu C. 4 Pilotní analýza potenciálu vybraného regionu pro řízení Smart Cities C. 5 Mapování pro tvorbu katalogu inovačních firem v SČK C. 6 Analýza inovačního potenciálu a technologických trendů Green a Smart Technologie C. 7 Analýza klastrových aktivit a iniciativ C. 8 Analýza networkingového a inovačního potenciálu kreativních průmyslů

Středočeské inovační centrum Vzdělávání CÍLE AKTIVITY Rozvíjet kompetence členů výkonné jednotky a odborných pracovníků kraje Posilovat relevantní kompetence odborníků z partnerských organizací, kteří jsou zapojeni do rozvoje inovačního prostředí v kraji a do realizace strategických intervencí naplňujících RIS3 Posilovat relevantní kompetence pracovníků veřejné správy a představitelů samosprávy v kraji, kteří se podílejí na přípravě, schvalování a implementaci krajské RIS3 strategie

Středočeské inovační centrum Asistence CÍLE AKTIVITY Zvyšovat schopnost využít prostředky poskytované z fondů EU u aktérů v regionu Zvyšovat schopnost připravit do stadia realizovatelnosti kvalitní projekty tak, aby vycházely z komplexní znalosti krajského inovačního systému a odpovídaly jeho reálným potřebám Systematická podpora budování absorpční kapacity v regionu v souladu s potřebami RIS3 Koordinace přípravy projektových záměrů v kraji, přehled o procesu hodnocení předložených žádostí a jejich úspěšnosti Možnost podpory až 10 projektů do výše á 0,5 mil. Kč na činnost (interního) přípravného týmu

Středočeské inovační centrum Propagace CÍLE AKTIVITY Posilovat komunikaci a marketing inovačního systému kraje pomocí zvolených nástrojů Zvyšovat povědomí o důležitosti vzdělávání, výzkumu a inovací pro hospodářský růst a konkurenceschopnost, a to na všech úrovních a ve všech cílových skupinách OKRUHY AKTIVIT Přípravná fáze: analýza a sběr dat Realizace komunikační strategie – krajská /národní úroveň Realizace komunikační strategie v zahraničí

Středočeské inovační centrum Twinning CÍLE AKTIVITY Umožnění partnerské spolupráce s vybraným zahraničním subjektem Detailní seznámení s aktivitami zkušené zahraniční rozvojové inovační agentury či agentury na podporu podnikání Znalostní transfer = Pomocí společných aktivit zajistit osvojení konkrétního podpůrného nástroje tak, aby mohl být využit v místních podmínkách NÁSTROJE Smart innovative networks Competence mapping HUB ke studiu rozvoje měst

Středočeské inovační centrum Pražská 636, Dolní Břežany Děkuji za pozornost.