Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POZVÁNKA Mgr. Alena Ščuková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Ščuková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
JOGURTY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Vlastnosti látek − hustota
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pracovní listy zvířata
ROZŠIŘUJEME SLOVNÍ ZÁSOBU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
pedagogických pracovníků.
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
OBRATLOVCI – opakování
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
DOBBLE DIFERENCIACE Č a Š
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Vlastnosti látek − hustota
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). TVAROH

OBSAH CHARAKTERISTIKA DRUHY SRÁŽENÍ DRUHY TVAROHU SYŘIDLA VÝROBA TVAROHU – KYSELÉ SRÁŽENÍ PROČ ZAŘAZOVAT TVAROH DO JÍDELNÍČKU? POUŽITÍ TVAROHU

CHARAKTERISTIKA Tvaroh je potravina, kterou znali již staří Sumerové a Babyloňané. Tvaroh je mléčný výrobek, který má smetanovou chuť, tužší konzistenci a převážně bílou barvu. Vzniká srážením mléčné bílkoviny (kaseinu). Jedná se o velmi hodnotnou potravinu.

DRUHY SRÁŽENÍ Tvaroh se může srážet dvěma způsoby: 1. Srážení kyselinou mléčnou – vzniká kyselá sýřenina, z té se vyrábí tvrdý tvaroh na strouhání. Výroba tvarohu kyselým srážením se prováděla od pradávna, je to výroba našich babiček. Nepotřebujete k ní syřidlo. Tvrdý tvaroh vyrobený kyselým srážením (neteče) je vhodný na buchty a do koláčků. 2. Srážení pomocí enzymů a mikroorganismů – vzniká sladká sýřenina.

DRUHY TVAROHU Na trhu najdeme dva typy tvarohů – tvarohy měkké a tvarohy tvrdé. Pokud se mléko sráží kyselinou mléčnou, vznikne tvaroh tvrdý, pokud ke srážení použijeme syřidla, získáme sladkou sýřeninu – měkký tvaroh. Podle tučnosti mléka se tvarohy dělí na odtučněné (0,1 % tuku), nízkotučné (do 1 % tuku), polotučné (do 5 % tuku) a tučné (nad 5 % tuku). Čím má tvaroh více tuku, tím je dosaženo jemnější konzistence.

SYŘIDLA Syřidlo = enzymy schopné vysrážet mléko bez kyselosti – „sladké srážení“ Druhy syřidel: živočišná (chymosin, pepsin) mikrobiální (renin) fermentačně vyrobený chymosin (ne pro BIO) rostlinná

VÝROBA TVAROHU BEZ SYŘIDLA – KYSELÉ SRÁŽENÍ Surové mléko je po nadojení nutno přefiltrovat a co nejdříve vychladit při teplotě 6–8 °C. Mléko pasterizujeme při teplotě 72 °C po dobu 30 sekund. Zbavíme se tak nežádoucích bakterií a prodlouží se trvanlivost výrobků. Při zpracování mléka je velmi důležité dbát na čistotu, neboť mléko a mléčné výrobky jsou velmi náchylné k napadení cizorodými bakteriemi.

VÝROBA TVAROHU – KYSELÉ SRÁŽENÍ Kyselina mléčná vysráží hrudky tvarohu. Prokysané mléko se nalévá do plátěného síta a nechá se odkapat syrovátka. Doba odkapávání je úměrná suchosti a tvrdosti výsledného produktu.

MÍCHÁNÍ SYROVÁTKY

VÝROBA TVAROHU – KYSELÉ SRÁŽENÍ Pokud chceme tvaroh tvrdý, je dobré před tím, než nalijeme tvarohovou hmotu do síta, trochu tvaroh přihřát, ovšem pozor, aby se nepřetavil. Zhruba na teplotu 42 °C. Následně lisujeme. Vzniká tvrdý tvaroh.

TVRDÝ TVAROH

PROČ ZAŘAZOVAT TVAROH DO JÍDELNÍČKU? Je lehce stravitelný. Obsahuje řadu cenných látek – plnohodnotné bílkoviny, minerální látky, vitaminy. Má nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou hodnotu nutriční. Má vysokou sytící schopnost. Tvaroh se svým složením (málo tuku, hodně bílkovin, málo energie) velmi hodí do redukčních diet.

POUŽITÍ TVAROHU sladké pokrmy (ovocné knedlíky, těstoviny, nákypy) pekařské výrobky (buchty, taštičky, bábovky) tvaroh se přidává do zeleninových salátů pokrmy z brambor a těstovin oblíbené jsou tvarohové pomazánky ochucené bylinkami a kořením

SLADKÉ POKRMY

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST POPIŠTE VÝROBU TVAROHU – BEZ POUŽITÍ SYŘIDLA. JAKÁ ZNÁTE SYŘIDLA? VYJMENUJTE DRUHY TVAROHU. JAKÉ JE POUŽITÍ TVAROHU?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 9. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. s_floating.jpg?uselang=cs STR. 11. JAMES.FOLSOM. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. g.jpg?uselang=cs STR. 14. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. A9_knedl%C3%ADky,_strouhan%C3%BD_tvaroh,_pr %C3%A1%C5%A1kov%C3%BD_cukr,_omastek.jpg? uselang=cs