Odpady z potravinářských výrob (masný průmysl, kafilerní zpracování odpadu, pitná voda, nealko)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Energeticky bohatá poživatina,
Elektromagnetická slučitelnost
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vedlejší jatečné produkty
Potravinářské zbožíznalství
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Sacharóza – výroba cukru
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
Seminář k problematice IPPC
Technické prostředky v požární ochraně
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Kontrola prostředí a sterility
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Odpady z potravinářských výrob (masný průmysl, kafilerní zpracování odpadu, pitná voda, nealko)

Zpracování masa Významná složka lidské výživy Maso jatečných zvířat Nákup – od chovatelů, zemědělských podniků Přeprava na jatky – silniční prostředky (max. doba 36 h), nesmí dojít k úniku exkrementů a moči Předporážkové ustájení – zajištění odpočinku a klidu, obnovení zásob glykogenu ve svalovině Jatečné opracování zvířat, bourání masa, masná výroba

Přihánění na porážku – očištění povrchu těla, zabránit námaze a zneklidnění Omračování – zabránění týrání, snadnější manipulace, bez omráčení – košerování Vykrvení – podříznutí vykrvovacím nožem, odstranění krve

Prasata Stažení celé kůže – vepřovice Stažení pouze hřbetu – krupon Nestahuje se – odštětinování (spaření vodou °C) Drůbež Škubání – napaření vroucí vodou, použití smáčedel u vodní drůbeže Voskování – dočištění kůže Skot a ovce Stahování kůže Opracování povrchu těla

Eviscerace – vyjmutí vnitřních orgánů  Vykolení – dobytek  Kuchání – drůbež  Vyvržení – zvěřina  Zabránění protržení trávicího traktu  Umístění na hák nebo do misky  U drůbeže se v této fázi odstraňují i běháky a hlava

Půlení Skot a prasata se půlí – lepší manipulace a usnadnění veterinární prohlídky Dochází k vyjmutí mozku a míchy Veterinární prohlídka- Hodnocení anatomicko-patologických změn Vyloučení přítomnosti parazitů Označení razítkem Konfiskáty – kusy nevhodné pro další využití Bourání masa Dělení na menší časti Bourání pro výsek – balení, uzení, zmrazování Bourání pro výrobu – vykostěné maso, ořez z kostí

Odpady z masného průmyslu Za odpady masného průmyslu se považují celá těla uhynulých zvířat či části jejich těl a produkty živočišného původu vznikající na jatkách, výrobnách či v masnách, které nejsou určeny k lidské spotřebě Podle Směrnice Rady Evropy a Evropského parlamentu č. 1774/2002 se materiály živočišného původu dělí do tří základních skupin. Materiály kategorie 1 = SRM (specifikovaný rizikový materiál) Materiály kategorie 2 Materiály kategorie 3

Podestýlka Podestýlka – (ustájení na několik hodin nebo přes noc) využívá se jako hnojivo Tuky Tuky - Hovězí lůj a vepřové sádlo Využití přímo ve výrobě Tukový průmysl Krmné tukyDroby Droby (játra, ledviny, jazyky, maso z hlav atd.) Masné výrobky Tržní síť Farmaceutickým průmyslem

Krev Stabilizace a konzervace Zpracovává k lidské výživě (kulinární úprava, krevní masné výrobky, konzervy atd. krmiva nebo pro technické účely Plazma - stabilizátor masných výrobků, zdroj aditivních bílkovin, náhrada vaječného bílku Výroba globinu krevní moučka

Části zažívacího traktu Obaly pro masné výrobky Střeva se konzervují prosolením Předžaludky skotu (bachory) = dršťky Výroba strun Šití kůží Masokostní moučky

Kosti Používají se k lidské spotřebě. používají se pro výrobu želatiny bílkovinných vývarů krmných mouček na výrobu hnojiv V kosmetickém průmyslu Řezbářství – knoflíky, dekorace

Kůže Zpracování na usně Vepřové kůže – do masných výrobků Potravinářská želatina Drůbeží kůže jsou – spolu se šlachami, chrupavkami a zbytky svaloviny – součástí tzv. strojně odděleného masa výrobu kvalitního kolagenu Z hovězích kůží se vyrábí klihovková střeva Výroba krmných směsí

Kožní produkty, rohovina Rohovina se používá k výrobě uměleckých a řezbářských výrobků Rozemletím rohoviny se vyrábí rohová moučka a používá se jako hnojivo Žíně, štětiny – výroba kartáčů a štětek Srst zvířat i zvěře se využívá při výrobě plsti (nejoblíbenější je srst ovcí a z divoké zvěře zajíců) a v čalounictví.

Žlázy s vnitřní sekrecíŽlázy s vnitřní sekrecí Jsou cenným zdrojem hormonů a dalších farmakologicky významných látek PeříPeří Kromě tradičního použití do polštářů a přikrývek se používá k výrobě dusíkatého krmiva Vaječný odpadVaječný odpad Kosmetický průmysl, farmaceutický SkořápkySkořápky Krmení hospodářských zvířat

Odpadní vody Oplachové vodyOplachové vody Oplach prostor pro ustájení zvířat – odcházejí na ČOV, nebo závlaha Mycí vody z vykrveníMycí vody z vykrvení při mytí vykrvovací linky a žlabů a nádrží na krev – ČOV Pařící vodyPařící vody Plavící vody z odštětinováníPlavící vody z odštětinování Vody ze škubání drůbežeVody ze škubání drůbeže

Kafilerní zpracování odpadu Kafilérie Kafilérie je asanační podnik, ve kterém se neškodně odstraňují odpady živočišného původu (dnes označované jako vedlejší živočišné produkty, VŽP), jako např. zkažené maso, uhynulá zvířata a především pro lidskou výživu nevyužívané části zvířat porážených na jatkách.

Vedlejší živočišné produkty se dnes podle platné legislativy dělí podle rizikovosti do tří kategorií. Nejrizikovější jsou materiály 1. kategorie (zejména materiály související s BSE), následuje 2. kategorie (zejména těla uhynulých zvířat) a materiály 3. kategorie (zejména pro lidskou výživu nevyužívané části těl zvířat porážených na jatkách).

Zpracování Třídění a oddělený svoz Různé povolené metody zpracování Tepelně tlaková sterilace Nadrceny na částice do velikosti 50 mm a pak zpracovány při tlaku min. 3 bary, teplotě min 133 °C po dobu min. 20 minut. Zbavení vody sušením – masokostní kaše - Ta je buď lisováním nebo extrakčními postupy rozdělena na tuk a živočišnou moučku.

Nakládání se vzniklými produkty Živočišná moučka vyrobená z materiálů 1. kategorie - spalování Tuk z materiálů 1. a 2. kategorie - spálení, využití pro technické účely Moučka z materiálů 2. kategorie - spalování, hnojivo, bioplyn, kompost. Živočišné moučky z materiálů 3. kategorie - jako 1. a 2. nebo do krmiv pro nepotravní zvířata. Tuk z materiálů 3. kategorie - jako předchozí, nebo do krmiv pro hospodářské zvířata.

Legislativa Podrobně je třídění VŽP a jejich zpracovávání a využití vzniklých produktů obsaženo v legislativě Evropské unie, zejména NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 999/2001 a č. 1774/2002

Značení Během přepravy z jednoho do jiného členského státu Evropské unie je zavedeno následující barevné kódování: Materiál 1. kategorie = černý obdélník s textem "POUZE K LIKVIDACI" Materiál 2. kategorie = žlutý obdélník s textem "NENÍ URČENO KE KRMENÍ ZVÍŘAT" nebo "HNŮJ" Materiál 3. kategorie = zelený obdélník s textem "NENÍ URČENO PRO LIDSKOU VÝŽIVU"

Výroba a úprava pitné vody Pitná voda musí odpovídat zdravotně bezpečnostním normám definovanými Světovou zdravotnickou organizací (WHO), Evropskou unií nebo legislativou jednotlivých zemí a současně zlepšit její chuť uspokojující co nejvíce spotřebitelů.

Po odebrání ze zdroje prochází voda několika druhy zpracování, než se z ní stane voda vhodná ke konzumaci. Kvalita vyrobené pitné vody je pečlivě kontrolována v souladu s vyhláškou č.252/2004 Sb. v platném znění, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody.

Filtrování a prosíváníFiltrování a prosívání filtrace přes jednoduchou mříž, aby došlo k zachycení největších částic přítomných ve vodě (listí, hmyz, částečky větší než 1 mm). Dále prochází sítem s jemnými otvory, které zachytí nejmenší částice. Vločkování a odkalováníVločkování a odkalování koagulačních činidel (síran hlinitý, chlorid železitý, skalice zelená) probíhá vyvločkování (flokulace)

Filtrace jemným pískemFiltrace jemným pískem jemným pískem a/nebo aktivním uhlím Filtrace pískem odstraní látky viditelné pouhým okem Filtry na bázi aktivního uhlí zachytí mikroskopické znešišťující látky jako pesticidy a pohltí část látek organického původu OzonizaceOzonizace dezinfekce ozónem, který má antibakteriální a antivirové účinky ChlorováníChlorování Chlór se přidává do vody až při výstupu z úpravny vody s cílem zachovat kvalitu vody i během distribuce a zabránit náhodné sekundární kontaminaci.

Zdroje, ze kterých se v ČR získává voda lze rozdělit na podzemní a povrchové. podzemní – asi 45 % zdrojů –U podzemních vod se jedná zpravidla o odstraňování oxidu uhličitého, odželeznění a odmanganování. povrchové – asi 55 % zdrojů –Voda z povrchových zdrojů je považována za méně kvalitní a spolehlivou, protože její kvalita se může rychle měnit v závislosti na měnících se přírodních podmínkách. –Na znečištění se nejvíce podílí organické látky, koloidní látky a suspendované látky (řasy), je nutné odstranit zákal, v některých případech i železo a mangan.

Výroba nealkoholických nápojů Sortiment velmi bohatý Spotřeba v posledních letech klesá Úprava vody Míchání surovin Balení

Sortiment Ovocné mošty Dřeňové nápoje Sirupy Zeleninové nápoje Sodová voda Minerální voda Limonády Nektary Nápoje v prášku Energetické nápoje Iontové nápoje Mléko a mléčné nápoje

Odpady Plasty Kartony PET lahve Odpadní vody