Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila 8.5. 1945 Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Advertisements

Evropa po válce Kvíz Pro návrat na klikni na broučka.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Svět po roce 1945 I..
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
Člověk a společnost Dějepis 20. století Konečně mír VY_32_INOVACE_08 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Berlínská krize
VY_32_INOVACE_2D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Mír po válce. Spolupráce velmocí OOOOSN 1945 NNNNorimberský proces 1945 – 1946 ( s nacistickými válečnými zločinci) ppppodpis mírových smluv.
VY_32_INOVACE_2D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
EVROPA PO ROCE 1945.
Poválečná situace Dagmar Zemanová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Studená válka.
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
Studená válka 1. fáze uč
První fáze dekolonizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Postupimská konference
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Postupimská konference
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Začátek Druhé světové války. Fašistická osa Po Mnichovské dohodě bylo jasné, že svět se Hitlera bojí a ustupuje mu Vznikla osa : BERLÍN – ŘÍM – TOKIO.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Svět po první světové válce
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis ročník
STUDENÁ VÁLKA 1.
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ SVĚTA
Poválečné uspořádání uč
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_23_Poválečné uspořádání světa.
Transkript prezentace:

Svět po 2. světové válce

Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie, USA, SSSR) O poválečném uspořádání světa se jednalo na konferenci v Postupimi v červenci 1945 Hlavním cílem bylo: 1.Denacifikace 2.Demokratizace 3.Demilitarizace 4.Demonopolizace

Politická situace V roce 1947 vznikly samostatné státy Indie a Pákistán (dříve pod VB) V roce 1948 vzniká židovský stát Izrael V roce 1949 vzniká Čínská lidová republika Od roku 1950 se začíná rozpadat “Indočína“, a země se zde osamostatňují od Francouzů (Vietnam, Laos…..)

V letech 1945 – 1946 probíhal v Norimberku soudní proces s nacistickými zločinci Někteří skončili na šibenici, jiní si odpykávali dlouhý žalář V roce 1945 vzniká OSN – zachování míru a bezpečnosti ve světě

Německo Po válce velký chaos a hospodářský úpadek V okupačních zónách západních států vznikal demokratický politický systém.Tyto zóny se brzy sloučily v jednu To se nelíbilo SSSR a na oplátku začali blokovat Berlín od dodávek jídla atd. Zásobování bylo možné jen letecky tzv. „Letecký most“ V roce 1949 se Německo dělí na dva státy Německá spolková republika (NSR) Německá demokratická republika (NDR)

USA Staly se po válce nejsilnější a nejbohatší zemí světa Prezidentem se stává Harry Truman Marshallův plán - snaha USA obnovit zničenou Evropu - země východního bloku ho „odmítli“

Sovětský svaz Utrpěl ve válce obrovské škody, proto vyžadoval maximální reparace od poražených Země, které osvobodila Rudá armáda, zůstaly ve vlivu Stalina a postupně se zde usazoval komunismus Do roku 1953 zde vládne Stalin a krutě se mstí všem, co nestáli po jeho boku Celé národy nechal přestěhovat o tisíce kilometrů

Bipolární svět Celý svět se dělí na dvě poloviny Na demokratický (USA) a komunistický ( SSSR) Od roku 1949 se mezi těmito světy spouští pomyslná Železná opona, která je nadlouho a pevně odděluje Současně startuje tzv. „Studená válka“ mezi těmito světy (válka bez zbraní, závody ve zbrojení a technologiích)

Vysvětli pojmy „Bipolární“ Železná opona Marshallův plán Letecký most Demilitarizace OSN Postupimská konference

Použité odkazy a literatura J. Kuklík, J.Kocian, Dějepis pro 9. ročník ZŠ, SPN Všechna data stažena ke dni Vypracoval: Mgr. Jakub Hradil