Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Dějepis pořadové číslo DUM 56

2 AnotacePrezentace stručně přibližuje řešení německé otázky AutorMgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivitykombinovaná Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 15 let

3 Řešení německé otázky

4 Závažný problém, který řešely mocnosti po válce, byla otázka budoucnosti Německa. Německo bylo rozděleno na čtyři okupační pásma = SSSR, USA, Francie, Velká Británie. Nejvyšší moc v Německu vykonávala Kontrolní rada složená z velitelů čtyř vítězných mocností se sídlem v Berlíně.

5 okupační zóny v Německu: americká britská francouzská sovětská

6 Konference v Postupimi 17.července – 2.srpna 1945 naposledy se sešly mocnosti k řešení naléhavých poválečných problémů Harry Truman USA, Clement Attlee (etlí) VB, J.V.Stalin SSSR výsledkem jednání byly 4D = denacifikace, demokratizace, demilitarizace, demonopolizace

7 Denacifikace = důsledné odstranění nacistů a vlivu nacistické strany z veřejného života poválečného Německa, potrestání válečných zločinců Demokratizace = německé politiky Demilitarizace = odzbrojení, zákaz armády Demonopolizace = rušení, odstraňování monopolů – německého válečného průmyslu, omezení hospodářské moci německých monopolů

8 Zástupcí velmocí na Postupimské konferenci (sedící zleva: Clement Attlee, Harry Truman, Josef Stalin)

9 Otázka reparací = problém Na reparacích měl největší zájem SSSR x západní mocnosti měly obavy, že by mohly vést ke zhroucení Německa. Nakonec došlo ke kompromisu = každá velmoc bude uplatňovat své nároky ve své okupační zóně. Součástí postupimských dokumentů byl i souhlas mocností se spořádaným vysídlením německého obyvatelstva z Polska, Československa a Maďarska. Docházelo k řadě násilností.

10 V Postupimi také vzniká Rada ministrů zahraničních věcí složená ze zástupců Číny, Francie, SSSR, USA, VB. Měla za úkol sledovat plnění výsledků konference. V průběhu jednání se začaly projevovat rozdílné přístupy západních mocností a SSSR.

11 Rozdělení Německa V okupačních zónách západních velmocí se začal formovat demokratický politický systém, vznikaly politické strany: křesťansko-demokratické (CDU) křesťansko-sociální (CSU) liberální Strany svobodných demokratů (FDP) sociálně demokratické (SPD) komunistické (KPD) V jednotlivých zemích se konaly volby a vznikaly zemské vlády, kterým postupně okupační mocnosti předávaly pravomoci.

12 Ve východní sovětské zóně hrála rozhodující úlohu Jednotná socialistická strana Německa (SED), vznikla sjednocením komunistické a sociálně demokratické strany. Za přímé sovětské účasti byly prováděny radikální ekonomická a sociální opatření. Proběhla pozemková reforma (omezeno soukromé vlastnictví půdy nad 100 ha), byly znárodněny továrny patřící válečným zločincům. Demokratický život byl omezen = sovětizace východní zóny.

13 Na konci roku 1947 se bývalí spojenci nedohodli na řešení německého problému a na uzavření mírové smlouvy s Německem. Na počátku června 1948 se ministři zahraničních věcí USA, VB, Francie, Nizozemí, Belgie a Lucemburska dohodli na spolkové formě nového západoněmeckého státu. Byla přijata nová měnová reforma, byl svolán parlament, který měl vypracovat ústavu nového státu.

14 První berlínská blokáda 23. června 1948 do 12. května 1949 (318 dní) SSSR odstřihlo dodávky elektrického proudu do západního Berlína a zatarasil všechny příjezdové cesty. Dva miliony lidí zůstaly bez zásob jídla, bez topení či elektrické energie Stalin se tak snažil zabránit vzniku silnému německému státu, který by byl podporovaný západními spojenci

15 Okupační zóny 4 velmocí na území poraženého Německa.

16 28.6. přilétají první americká a britská letadla se zásobami během 278.228 letů dopravili spojenci po tzv. vzdušném mostu do Berlína 2,3 milionu tun zboží letadla přistávala v intervalech několika minut o život přišlo při nehodách na 80 pilotů letadlům se říkalo rozinkové bombardéry (letadla schazovala i sladkosti pro děti – balíčky na padáčcích vyrobených z kapesníků, aby při dopadu nikoho nezranily Pilot Halvorsen - „otec rozinkových bombardérů“

17 situace vyvolala mimořádné mezinárodní napětí = studená válka V roce 1949, 7. září vznikla ze západních okupačních zón Spolková republika Německo SRN. Prvním spolkovým kancléřem se stal představitel CDU Konrád Adenauer (1876 / 1967).

18 Západní Berlín získal v rámci SRN samostatné postavení. 7. října 1949 byla ze sovětského okupačního pásma vyhlášena Německá demokratická republika NDR. Prezidentem se stal Wilhelm Pieck (pík), představitel komunistické SED. Sovětská armáda střežila dělící čáru, dělila Evropu na západní a východní.

19 Zdroje: www.wikipedia.com Učebnice dějepisu pro 9. ročník základní školy, SPN, Praha 2002


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google