Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období renesance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
KLASICISMUS.
Renesance a humanismus
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
RENESANCE A HUMANISMUS
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Slovesná tvorba v době baroka 6. Divadlo svět J. S. Bach: Matoušovy pašije, Ježíš Nazaretský.
William Shakespeare (1564 – 1616).
Český jazyk a literatura
Humanismus.
Soubor testů 3 Mgr. Ludmila Růžičková
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
William Shakespeare.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Renesance – Itálie, Francie, Španělsko
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Španělská renesance.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_26-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
Významní představitelé renesanční literatury
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Literatura období renesance
Literatura v období renesance
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
RENESANCE A HUMANISMUS V EVROPSKÉ LITERATUŘE
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období renesance. Typy úkolů jsou různorodé. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

Určete charakteristické znaky renesance a středověku  návrat k antické kultuře  touha po pozemském životě  preferování života posmrtného  zavržení antiky  touha po poznání člověka  pouze latina  důraz na rozum  víra ve vlastní síly  touha po bohu  rozvoj literatury v národních jazycích  všestranný člověk

Určete charakteristické znaky renesance a středověku RenesanceStředověk návrat k antické kultuřezavržení antiky touha po pozemském životěpreferování života posmrtného touha po poznání člověkatouha po bohu rozvoj literatury v národních jazycíchpouze latina víra ve vlastní síly důraz na rozum všestranný člověk

Uveďte pojem k definici, odpovězte na otázky.  Proces v křesťanské církvi, který se snažil odstranit z církve její nedostatky. Tento proces měl za následek vznik protestantských církví.  Myšlenkový, filozofický a historický proud, který zdůrazňuje svobodný rozvoj osobnosti. Není vázán k jedné kulturní etapě.  Která společenská změna pomohla k rozvoji renesance?  Který vědecký objev pomohl k rozvoji renesance?

Uveďte pojem k definici, odpovězte na otázky.  reformace  humanismus  vznik měšťanstva jako společenské vrstvy  vynález knihtisku

Přiřaďte k autorovi dílo autordílo François VillonZpěvník Lope de VegaDůmyslný rytíř don Quijote de la Mancha Giovanni BoccaccioGargantua a Pantagruel François RabelaisEseje Francesco PetrarcaDekameron Michel de MontaigneOvčí pramen Miguel de Cervantes y SaavedraVelký testament

Přiřaďte k autorovi dílo autordílo François VillonVelký testament Lope de VegaOvčí pramen Giovanni BoccaccioDekameron François RabelaisGargantua a Pantagruel Francesco PetrarcaZpěvník Michel de MontaigneEseje Miguel de Cervantes y SaavedraDůmyslný rytíř don Quijote de la Mancha

K definici uveďte literární žánr, autora, který jej používal, a jeho národnost  Literární odborně publicistický žánr středního či kratšího rozsahu (na pomezí mezi uměleckým a odborným stylem), který zpracovává úvahu na určité téma. Autor přemýšlí o faktech a hodnotí je.  Esej  Michel de Montaigne  Francouz

K definici uveďte literární žánr, autora, který jej používal, a jeho národnost  Próza kratšího rozsahu, stojící mezi povídkou a románem. Má sevřený děj a zajímavý příběh, který vede k překvapivému závěru.  Novela  Giovanni Boccaccio  Ital

Poznejte literární žánr ukázky a charakterizujte jej. Ach, pojď si, Lásko, popovídat chvíli a zbav mě hoře, jež mám z přemítání; a abychom se oba potěšili, povídejme si o své krásné paní. Takový oddech tiší všechny žaly a i ta cesta bude o to kratší; když poslouchám či říkám na ni chvály, připadá mi můj návrat čím dál sladší. tak začni, Lásko, chop se svého díla, vždyť proto přec ses ke mně připojila a proto mne provázíš napořád buď z laskavosti nebo slitování: já sám se vzdal už myšlenek i přání a cítím jenom touhu naslouchat.

Poznejte literární žánr ukázky a charakterizujte jej.  Sonet  znělka  literární žánr lyrické poezie  obsahuje 14 veršů rozložených do 4 slok první dvě sloky mají 4 verše třetí a čtvrtá sloka 3 verše  Alžbětinský sonet obsahuje 14 veršů rozložených do 4 slok první tři sloky mají 4 verše poslední sloka má 2 verše

Doplňte text William Shakespeare se narodil ……………….v roce Stál u zrodu divadla ………………. Náměty pro svá dramata čerpal z antiky i současnosti. Divadelní hry můžeme rozdělit do třech období. V prvním období vznikají komedie, …………….. hry a také první tragédie …………….. Druhé období se vyznačuje vznikem čtyř vrcholných …………... Jsou to ………………, ………….., ……………. a ………….. V těchto hrách jsou zpravidla rozpolcení lidé, kteří jsou zužováni životními povinnostmi. Třetí období je optimistické a vznikají především komedie. Shakespeare se proslavil i básněmi. Dílo ……………. nebylo nejspíše určeno pro veřejnost a autor jeho vydání neschválil. William Shakespeare umírá v …………. století.

Doplňte text William Shakespeare se narodil ve Stratfordu nad Avonou v roce Stál u zrodu divadla Globe. Náměty pro svá dramata čerpal z antiky i současnosti. Divadelní hry můžeme rozdělit do třech období. V prvním období vznikají komedie, historické hry a také první tragédie Romeo a Julie. Druhé období se vyznačuje vznikem čtyř vrcholných tragédií. Jsou to Hamlet, Král Lear, Othello a Macbeth. V těchto hrách jsou zpravidla rozpolcení lidé, kteří jsou zužováni životními povinnostmi. Třetí období je optimistické a vznikají především komedie. Shakespeare se proslavil i básněmi. Dílo Sonety nebylo nejspíše určeno pro veřejnost a autor jeho vydání neschválil. William Shakespeare umírá v 17. století.

Úkoly  Podle charakteristiky určete literární typy.  Ve kterém díle se obě postavy objevily?  Jaké rčení se poprvé objevilo v tomto díle? Rčení charakterizujte.  Jaké národnosti je autor?  Jak se renesance v této zemi označuje?

Charakteristika  Nejprve blouznivec, směšný, odtržený od reality. Tragikomický hrdina, který vše obětuje svým ideálům a zásadám. Vnějškově působí směšně, ale uvnitř se jedná o člověka ušlechtilého a mravního.  Člověk praktický, jedná se mu především o bezstarostné živobytí a vůbec netouží po jakémkoliv hrdinství. Nejedná se o prospěcháře nebo podlého sluhu. Pod vlivem svého pána mravně vyspívá.

Řešení  Don Quijote  Sancho Panza

Řešení  Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha  boj s větrnými mlýny  boj s pomyslným nepřítelem, s přeludem či fantazií  souboj nerovných sil, boj je tedy předem prohraný

Řešení  Španěl Miguel de Cervantes y Saavedra  renesance ve Španělsku = Zlatý věk španělské literatury

Použité zdroje Literatura 1. Prokop, V. Čítanka k Dějinám literatury od starověku do počátku 19. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Prokop, V. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

Použité zdroje Obrázky cqb_2c/s1600/don-quijote-de-la-mancha jpg cqb_2c/s1600/don-quijote-de-la-mancha jpg 5. Panza.jpg Panza.jpg