VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 25. 11. 2012 Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__209 Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A. 20_hospodarstvi_cr Ročník: osmý Vzdělávací.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_FYZIKA TÉMA: Jak měříme elektrickou energii ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_NEŽIVÁ PŘÍRODA_OBNOVITELNÉ ZDROJE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Výroba elektrické energie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ELEKTRÁRNY.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Fyzika – Tepelná elektrárna
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Současná architektura
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
VY_32_INOVACE_09_Činnost litosféry na Zemi Autor: Mgr. Milan Javůrek
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Znečištění ovzduší Obr. 1
VY__III/2__INOVACE__197 Pracovní činnosti Andílek z korálků.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Netradiční zdroje elektrické energie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
Seznámení se s technikou a příprava základního čtverce
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
VY__III/2__INOVACE__124 Prvouka Jaro, léto – charakteristické znaky
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: Moderní škola
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
VY__III/2__INOVACE__232 Zeměpis KOMPAS.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_30_ Převody jednotek obsahu-procvičení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
AUTOR: Petra kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA

Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Vítr, elektrárna, lopatka, generátor, výhody, nevýhody Očekávaný výstup Žák se podrobně seznámí, na jakém principu fungují větrné elektrárny, zjistí, jaké jsou výhody a nevýhody větrných elektráren. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y. Velikost924 kB

VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA

Síla větru se využívala již v dávných dobách. Větrné mlýny se užívaly k mletí obilí, čerpání vody ze studny, lisování oleje.

Jak funguje větrná elektrárna VÍTR lopatka vrtule rotor převodovka generátor ELEKTRICKÁ ENERGIE Proudění vzduchu naráží na lopatky rotoru a tím ho roztáčí. Hřídel rotoru je spojena pomocí převodů s hřídelí generátoru, který vyrábí elektrický proud.

Výhody větrné elektrárny do atmosféry se neuvolňují žádné skleníkové plyny nezatěžují okolí odpady ke svému provozu nepotřebují vodu vítr je zdarma provoz větrných elektráren je bezpečný - nehrozí riziko zamoření jako v případě havárie jaderné elektrárny moderní větrné elektrárny jsou schopny fungovat bez mechanické převodovky, která byla zdrojem hluku

Nevýhody větrné elektrárny lze je stavět pouze v místech, kde má větrné proudění potřebné parametry. mají malý výkon, a proto by jich bylo třeba postavit velký počet, aby dodávaly potřebné množství energie nemohou být hlavním zdrojem elektrické energie pro celou ČR. větrné elektrárny starších typů jsou srovnatelně hlučné jako ostatní typy elektráren námraza odletující z větrných elektráren může ohrožovat život či majetek. při velkém větru může dojít k poškození rotoru a následně celé větrné elektrárny.

Kontrolní otázky: 1.Popiš princip fungování větrné elektrárny. 2.Jaké jsou výhody větrných elektráren? 3.Jaké jsou nevýhody větrných elektráren? 4.Zjisti, kde v tvém nejbližším okolí se vyskytují větrné elektrárny.

Použité zdroje informací: Tomasz Sienicki, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Polák Jan, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: C4%9Btrn%C3%BD_ml%C3%BDn_(3).jpg Lurdes Cardenal, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: _2.jpg?uselang=cs _2.jpg?uselang=cs Romanov, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Martin Vavřík, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Sunking2, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Skotan, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Bodoklecksel, [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: