Cíle Ministerstva zahraničních věcí ČR v podpoře mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích zvláštní zmocněnec pro vědu a technologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Informace z konference Strukturální fondy – světlo a stín evropských projektů – MU Hlavní zdroj: referát náměstkyně.
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ Z KOMUNITÁRNÍCH PROGRAMŮ EU Autor: Michala Hrbová Obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Ročník: 3 Soutěžní sekce: Rozvoj regionů.
Projekt zvýšení vývozu služeb Ing. Radek Vaníček Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Prof. Ing. Vladimír Kučera, DrSc. Dr.h.c. Mám představu o rozvoji ČVUT. Vítám a zvážím vaše podněty.
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/3.2.04/ Název projektu:Inovace do praxe Název a číslo globálního grantu:Podpora nabídky dalšího vzdělávání v.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Ing. Kateřina Lichtenberková
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Úřad práce České republiky
Projekty sdružení CzechInno na podporu inovačního podnikání
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Bilaterální spolupráce mezi ČR a donorskými zeměmi
Celostátní síť pro venkov Severozápad
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Inovace a regionální rozvoj
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí
Hlavní město praha a integrace cizinců
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovační potenciál České republiky
Vysoká škola technická a ekonomická
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Univerzitní město Olomouc
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Program celoživotního učení Comenius
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Věda a výzkum v rámci sedmého rámcového programu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Ohlédnutí za uplynulými lety a rozvojová vize
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Seminář k výroční zprávě o činnosti a kódování studijních programů
TĚŽEBNÍ SEKTOR V LATINSKÉ AMERICE
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Cíle Ministerstva zahraničních věcí ČR v podpoře mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích zvláštní zmocněnec pro vědu a technologie

MZV považuje podporu mezinárodní spolupráce ve vědě, výzkumu a inovacích za jednu z priorit. Zaměřuje se zejména na: networking, zprostředkování kontaktů s důrazem na komercionalizaci nových technologií a inovací zpracování informací o VVI v hostitelské zemi všestrannou pomoc českým subjektům při uplatnění výsledků jejich výzkumu a vývoje v daném teritoriu skrze ZÚ propagaci výsledků české VVI (prezentační akce, workshopy) Podpora výzkumným centrům, univerzitám a inovativním firmám, v koordinaci s ústředím, ostatními resorty, akademickou a podnikatelskou obcí, je součástí agendy zastupitelských úřadů. Cíle MZV v podpoře mezinárodní spolupráce ve VVI

ČR se v roce 2012 umístila na 39. místě. Od roku 2007/08 si pohoršila 6 míst. + nejlepší skóre v tech. připravenosti a měnové politice - nejhorší skóre v kvalitě institucí Global Competitiveness Report 2012 Konkurenceschopnost a inovační schopnost ČR

Výdaje na VVI v roce 2011 (v mld. Kč):  celkem  business 33,2 (46,9 %)  veřejné 26,2 (37,0 %)  ze zahraniční 10,8 (15,2 %)  ostatní0,6 Inovační schopnost ČR: investice do VVI zdroj: RVVI 0,76 % světové produkce vědeckých publikací více než vědců (přepočteno na plný úvazek) zdroj: ČSÚ

2,82 1% 2 % 3 % 4 % 1,56 (1,86 ) Investice do VVI v % HDP v mezinárodním srovnání 2010 (dle OECD) Vyspělé státy chtějí do R&D investovat min. 3 % HDP. Jen některým se to daří. Průměr „EU-27“ stále nedosahuje ani 2%. 4,40 2,75 0,74 1,91 3,88 2,90 0,63 ČR investice do VVI zvyšuje, stále je mírně pod průměrem EU. 1,76 1,16

 Inovační kapacita země a schopnost uvádět inovace na trh je důležitým aspektem zvyšování konkurenceschopnosti země.  ČR se stále pohybuje pod průměrem EU a řadí se mezi země jako jsou Polsko, Slovensko či Maďarsko. Inovační schopnost ČR v mezinárodním srovnání (EU) Innovation Union Scoreboard 2011

Klady  Vzrůstající počet a kvalita vědeckých publikací  Zlepšující se mezinárodní spolupráce a viditelnost Zápory a doporučení  Zlepšit propojení s průmyslem, zvýšit podíl financování z podnikatelských zdrojů  Zkvalitnit metodologii hodnocení VVI  Zlepšit řízení systému a lidských zdrojů  Zvýšit podporu VVI na úroveň E-27 (2% HDP)  Dále posílit mezinárodní spolupráci VVI v ČR v mezinárodním srovnání (mezinárodní audit)

Podpořit mezinárodní spolupráci Zlepšit řízení systému a lidských zdrojů Navázat financování na hodnocení výsledků Podpořit excelentní výzkum Propojit výzkum se soukromým sektorem Podpora české VVI: možný příspěvek MZV Možný příspěvek MZV Propojit VVI s potřebami rozvoje

●pilotní projekt podpory studia zahraničních adeptů na českých univerzitách a mobility ●pilotní projekt podpory inovativních firem při komercionalizaci jejich produktů v zahraničí ●podpora zahraničních aktivit partnerských resortů a institucí a výzkumných center a univerzit Aktuální projekty MZV ●prezentačně-propagační akce, konference v prioritních zemích ve spolupráci s ostatními resorty, akademickými a badatelskými institucemi a inovativními firmami

USA ICT, robotika, udržitelná energetika, biotechnologie Kanada ICT Finsko energetika Izrael biotechnologie, ICT Brazíliekosmický výzkum Čínabiotechnologie, ICT Tchaj-wan vědy o životě Jižní Korea “green business“ Japonsko nanotechnologie Austrálie výzkum v autoprůmyslu Indie ICT, nové materiály České technologické dny v roce

Podpora studia na českých vysokých školách a mobility zastupitelské úřady ve vybraných zemích vyhledávají nové možnosti propagace studia na českých vysokých školách pro adepty z daného teritoria (uvnitř resortu tyto projekty koordinuje zmocněnec pro vědu a technologie) návrhy budou předkládány MŠMT a následně nabídnuty českým univerzitám, které mají mezinárodní programy vklad MZV: prostřednictvím ZÚ bude mapovat situaci v hostitelské zemi, napomáhat propagačním a prezentačním aktivitám dle priorit daných aktuálními potřebami a možnostmi českého vysokého školství do budoucna je MZV připraveno nabídnout své kapacity pro lákání zahraničních vědců do ČR

Podpora inovativních firem Vyhledávání inovativních firem Asistence při přípravě business plánů Prezentace business plánů Asistence při vstupu na trh Vstup MZV

Innovation: Challenge and Opportunity, U.S.-Czech Conference (Praha, březen 2012) Návštěva Johna Holdrena, hlavního vědeckého poradce prezidenta Obamy v Praze (červen 2012) Mise zástupců National Science Foundation (Embassy Science Fellows Program) Innovation in Sustainable Energy (Černínský palác, září 2012) České technologické dny: Chicago (březen, biotech.), Milwaukee (listopad, ICT, robotika) Case study: podpora spolupráce ČR – USA v roce 2012

Inovovat znamená dělat dobré věci lépe.