Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
? Kde se šíří teplo prouděním ? Kde se využívá proudění tepla ? Dovedeš vysvětlit princip ledničky ?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_
Měření objemu pevného tělesa
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Změny skupenství látky
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
zpracovaný v rámci projektu
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
WORD Číslování stránek
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_INOVACE_
ZIMNÍ SPORTY VY_32_INOVACE_09_03
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Měrná tepelná kapacita látky
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
VY_32_INOVACE_
Závislost elektrického odporu
Neživá příroda - vzduch
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
ŠÍŘENÍ TEPLA (zapni zvuk)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Chování tělesa v kapalině
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_335 Autor DUM: Irena Heimová Datum (období), kdy byl materiál vytvořen: březen 2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 8. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, fyzika, teplo Anotace-metodický list: Žáci se seznámí s další možností tepelné výměny a to prouděním, pochopí jak se teplo šíří v látkách různých skupenství. Pochopí, že šíření tepla prouděním má důležitou funkci také v přírodě. Prezentace v programu PowerPoint. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

Tepelná výměna prouděním

Seřaď od největšího po nejmenší objem 50 hl 20 cm 3 0,24 l 7 ml 330 l 19 l 330 l 19 l 16 dm ml 0,24 l 20 cm 3 7 ml ml 16 dm 3 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ: SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ:

Co už víme: Dotýkají-li se dvě tělesa o různé teplotě nebo mají-li dvě části téhož tělesa různou teplotu, dochází k předávání tepla Tento jev nazýváme: Tepelná výměna vedením Voda a vzduch jsou tepelné izolanty Jak je možné zahřát vodu v konvici na čaj ohříváním zdola nebo vzduch v místnosti teplým radiátorem ústředního topení?

Jak mohu urychlit zahřívání vody v hrnci? Nápověda Promícháváním Může se voda promíchávat při zahřívání sama?

Skleněnou trubici naplníme vodou a oběma konci ji ponoříme do misky s obarvenou vodou Pokus Ve spodní části začneme trubici zahřívat Po chvíli pozorujeme, že obarvená voda stoupá vzhůru, až vyplní celou trubici

Zahříváním se kapaliny roztahují, a tím se zmenšuje jejich hustota Studená voda z horních částí má větší hustotu, a proto působením gravitační síly klesá dolů Teplejší voda o menší hustotě je vytlačována vzhůru Ohřátá voda stoupá nahoru a po ochlazení klesá dolů Tím se voda promíchává a prohřívá velmi rychle v celém objemu Nastává Vysvětlení Tepelná výměna prouděním

Tento jev se uplatňuje např. i u vytápění bytů: ohřátý vzduch stoupá od zdroje tepla vzhůru, proudí u stropu směrem ke vzdálenější stěně bytu, postupně chladne a klesá dolů, další teplý vzduch „ho žene“ dále (ke zdroji tepla) a celý koloběh se opakuje.

prouděním pohybu V kapalinách a plynech nastává tepelná výměna především Na rozdíl od tepelné výměny vedením dochází při tepelné výměně prouděním k látky (kapaliny, plynu). Při tomto způsobu přenosu tepla teplejší částice kapaliny nebo plynu stoupají vzhůru a chladnější klesají dolů. Přenos tepla prouděním je doprovázen samovolným promícháváním kapaliny nebo plynu.

Větroně využívají vzestupných proudů teplého vzduchu ve volné přírodě Podobně umí „plachtit“ i ptáci bez pohybu křídel

Nerovnoměrným zahříváním povrchu Země nastává proudění vzduchu, kterému říkáme vítr

Vhodíme kousky ledu nahoru na hladinu V blízkosti ledu se voda ochladí dotykem s ledem (tepelná výměna vedením) Studená voda má větší hustotu, a proto klesá dolů Teplejší voda stoupá ode dna nahoru Jak využijeme tepelné výměny prouděním k ochlazování kapalin?

Proč je chladící těleso v lednici umístěno nahoře? Proč je radiátor ústředního topení umístěn u podlahy? Otázka k zamyšlení

Zdroje: KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN