Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hygienická problematika ve školním stravování
Advertisements

Kariérové poradenství
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Potravinová politika.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Hygiena a bezpečnost při práci
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Ekologická újma na půdě legislativa, postupy ČIŽP RNDr. H.Kameníčková.
Legislativa.
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Právní předpisy Význam
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Erika Jirgesová (asistentka)
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Víš co jíš? Web MZe.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Skutečně zdravá jídelna Bohuslav Sedláček
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Spotřební koš ve školním stravování
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Problematika potravinových odpadů v ČR
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Transkript prezentace:

Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých

Školní stravování stravovací služba poskytovaná uzavřené skupině spotřebitelů pro děti, žáky a zaměstnance škol

strava poskytována citlivé dětské populaci vyvíjející se imunitní systémem častý výskyt infekčních onemocnění právě v této věkové kategorii Předškolní stravovací zařízení

Požadavky na dětskou stravu nezatěžovat imunitní systém nežádoucími choroboplodnými zárodky podávat potraviny podporující rozvíjející se dětský imunitní systém zachovat účinné látky v podávaných pokrmech dodržet odpovídající podmínky skladování vstupních surovin

Cíl školního stravování dětem a žákům připravit co nejkvalitnější stravu z hlediska složení jídelníčku i kvality surovin

Nedodržení skladovacích podmínek dochází ke kontaminaci skladovaných potravin různými druhy mikroorganismů a plísněmi podmiňuje vznik infekčních průjmových onemocnění a výskyt alergií

Stavebně technický stav skladů Podlahy Stěny Stropy Špatný stav – zhoršené podmínky udržování čistoty, vznik vlhkosti ovlivňuje zdravotně nezávadný stav a kvalitu skladovaných potravin

Rok 2009 analýza výsledků kontrol školních jídelen v roce 2009 nejčastěji opakovaná závada nesprávné skladování potravin

Regionální úkol 2010 Skladovací podmínky v zařízeních školního stravování v Libereckém kraji Vzhledem k požadavku kvalitní dětské stravy pro rozvíjející se dětský organismus Vzhledem k analýze výsledků kontrol roku 2009 – nejčastěji se opakovaná závada nesprávné skladování potravin

Smyslem regionálního úkolu - zmapovat nejčastější nedostatky při skladování potravin přispět ke zvýšení znalostí provozovatelů školních stravoven v této oblasti dosáhnout zlepšení stavu a snížení počtu závad v této oblasti

Zákonné předpoklady Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 178/2002, čl. 14 a 18 Vyhláška č. 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných v platném znění Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví v platném znění Zákon č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích v platném znění

Liberecký kraj celkem 368 školních jídelen Zkontrolováno 69 školních jídelen tj. 19 % z celkového množství školních jídelen evidovaných v Libereckém kraji Při každé kontrole sledováno celkem 27 parametrů. Nedostatky v alespoň jednom ze sledovaných parametrů zjištěny v 45% kontrolovaných provozoven/zařízení

Graf č.1 – Závady dle sledovaného znaku (procentuální vyjádření)

Závady dle typu zařízení (procentuální vyjádření)

Nejčastější závady Nedodržení data minimální trvanlivosti či data použitelnosti Skladování neoznačených potravin a polotovarů

Nejčastějšízávady Nevyhovující stav stěn, podlah a stropů Chybějící sítě v oknech proti vnikání hmyzu Nevyhovující povrch regálů Skladování dodatečně zmražených potravin

Nápravná opatření Nedostatky - na místě projednány s vedoucími školních jídelen přijata příslušná nápravná opatření realizace nápravných opatření- předmětem následných kontrol

Doporučení pro provozovny Přejímka potravin - náležitá pozornost Samotné skladovací prostory - uchovávat v pořádku a čistotě Okamžité vyřazování potravin zdravotně závadných s prošlým datem použitelnosti či minimální trvanlivosti

Využití výsledků Výsledky zveřejněny na webu khslbc.cz Vytvořena prezentace pro poradu vedoucích školních jídelen Zohlednění výsledků při tvorbě kontrolního plánu na následující období

Děkuji za pozornost