Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 12.1.2012 Název: VY_32_INOVACE_05_PŘ8_BO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Advertisements

Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_16_AZ kvíz vylučovací soustava.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_20_AZ kvíz dýchací soustava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = výměna plynů (oxidu uhličitého a kyslíku)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
než začnete prohlížet prezentaci ...
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_06_PR_KOSTERNÍ SOUSTAVA
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Dýchací soustava a její choroby
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Anotace Ročník 8. Druh materiálu Prezentace Pomůcky Cíl (inovace)
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Neodkladná resuscitace
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Strunatci obratlovci.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
Vzduch – abiotický faktor
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
HMYZ STAVBA TĚLA.
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_06-04 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Dýchací soustava.
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Třída: PTÁCI.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘ8_BO Téma: Anatomie a fyziologie člověka – Dýchací soustava Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Dýchací soustava Hlavním úkolem dýchání je přívod kyslíku do krve a odstraňování oxidu uhličitého z krve. 3 hlavní funkce dýchání: 1. zevní dýchání – výměna plynů mezi atmosférou a krví 2. rozvod dýchacích plynů – transport kyslíku a oxidu uhličitého mezi plícemi a orgány 3. vnitřní dýchání – výměna plynů mezi krví a buňkami tkání Hlavním úkolem dýchání je přívod kyslíku do krve a odstraňování oxidu uhličitého z krve. 3 hlavní funkce dýchání: 1. zevní dýchání – výměna plynů mezi atmosférou a krví 2. rozvod dýchacích plynů – transport kyslíku a oxidu uhličitého mezi plícemi a orgány 3. vnitřní dýchání – výměna plynů mezi krví a buňkami tkání

Horní cesty dýchací Začínají nosní dutinou – dvěma choanami ústí do nosohltanu. Nosní dutina je spojena s prostory v některých lebečních kostech = vedlejší nosní dutiny. Ve stropu nosní dutiny je tzv. čichové pole, které je tvořeno specializovanými nervovými buňkami = je zde sídlo čichu. Začínají nosní dutinou – dvěma choanami ústí do nosohltanu. Nosní dutina je spojena s prostory v některých lebečních kostech = vedlejší nosní dutiny. Ve stropu nosní dutiny je tzv. čichové pole, které je tvořeno specializovanými nervovými buňkami = je zde sídlo čichu.

Horní cesty dýchací Řasinkový epitel kryje dýchací část sliznice. V nosní dutině : - se vzduch předehřívá - zvlhčuje - jsou drážděny čichové buňky - vzduch se zbavuje prachových částic - je zde lymfatická tkáň – obranná bariéra proti infekcím Řasinkový epitel kryje dýchací část sliznice. V nosní dutině : - se vzduch předehřívá - zvlhčuje - jsou drážděny čichové buňky - vzduch se zbavuje prachových částic - je zde lymfatická tkáň – obranná bariéra proti infekcím

Horní cesty dýchací Nosohltan - proudí sem vzduch z nosní dutiny směrem do hrtanu - ústí sem Eustachova trubice, která spojuje střední ucho a nosohltan - příklopka hrtanová – brání vstupu potravy do hrtanu Nosohltan - proudí sem vzduch z nosní dutiny směrem do hrtanu - ústí sem Eustachova trubice, která spojuje střední ucho a nosohltan - příklopka hrtanová – brání vstupu potravy do hrtanu

Dolní cesty dýchací Hrtan – je uložen před jícnem – na přední straně krku - ústí do průdušnice - je tvořen chrupavkami - vzduch v hrtanu prochází hlasivkovou štěrbinou, rozkmitá hlasivkové vazy, rozkmitaný vzduch tvoří hlas Hrtan – je uložen před jícnem – na přední straně krku - ústí do průdušnice - je tvořen chrupavkami - vzduch v hrtanu prochází hlasivkovou štěrbinou, rozkmitá hlasivkové vazy, rozkmitaný vzduch tvoří hlas

Dolní cesty dýchací Průdušnice - trubice s řasinkami, které brání vstupu prachu a bakterií do plic - větví se na pravou a levou průdušku a ty se větví na drobnější průdušky a průdušinky, které končí v plicních sklípcích – alveolech - v alveolech probíhá vlastní výměna ply nů Průdušnice - trubice s řasinkami, které brání vstupu prachu a bakterií do plic - větví se na pravou a levou průdušku a ty se větví na drobnější průdušky a průdušinky, které končí v plicních sklípcích – alveolech - v alveolech probíhá vlastní výměna ply nů

Plíce Plíce jsou kryty blánou - poplicnicí Dutina hrudní je vystlána pohrudnicí Mezi těmito blanami je tekutina, která zajišťuje klouzání obou blan při dýchání Mezi těmito blanami je podtlak, který udržuje plíce rozepjaté Plíce jsou složeny z laloků, ty se dělí na plicní segmenty Plíce jsou kryty blánou - poplicnicí Dutina hrudní je vystlána pohrudnicí Mezi těmito blanami je tekutina, která zajišťuje klouzání obou blan při dýchání Mezi těmito blanami je podtlak, který udržuje plíce rozepjaté Plíce jsou složeny z laloků, ty se dělí na plicní segmenty

Plíce V plicních sklípcích probíhá vlastní výměna plynů. Dýchání je řízeno z dýchacího centra v prodloužené míše. Frekvence dýchání se během života mění. Dospělý 16 dechů za minutu Novorozenec 40 dechů za minutu V plicních sklípcích probíhá vlastní výměna plynů. Dýchání je řízeno z dýchacího centra v prodloužené míše. Frekvence dýchání se během života mění. Dospělý 16 dechů za minutu Novorozenec 40 dechů za minutu

Onemocnění dýchacích cest Rýma. Zánět středního ucha, zánět vedlejších dutin nosních. Angína. Zápal plic. Tuberkulóza Rakovina – kouření! Alergie. Rýma. Zánět středního ucha, zánět vedlejších dutin nosních. Angína. Zápal plic. Tuberkulóza Rakovina – kouření! Alergie.

První pomoc Umělé dýchání – nejdříve uvolnit dýchací cesty - provést záklon hlavy - zahájit masáž srdce – 100 – 120 stlačení za minutu - oběma rukama asi uprostřed hrudní kosti 5 cm do hloubky - dýchání z úst do úst se provádí jen podle uvážení laického zachránce – ohrožení zdraví nebo života zachránce! Umělé dýchání – nejdříve uvolnit dýchací cesty - provést záklon hlavy - zahájit masáž srdce – 100 – 120 stlačení za minutu - oběma rukama asi uprostřed hrudní kosti 5 cm do hloubky - dýchání z úst do úst se provádí jen podle uvážení laického zachránce – ohrožení zdraví nebo života zachránce!

Otázky 1. Jaký je význam řasinkového epitelu v dýchacích cestách ? 2. Kudy prochází vzduch z nosní dutiny do plic? 3. Zjistěte z internetu, jaké jsou nemoci dýchacích cest a jak jim předcházet. 4. Vyhledejte na internetu, jaká je frekvence dýchání různých savců. 5. Zkuste zahrát situaci, jak poskytujete první pomoc člověku, který nedýchá a nemá hmatný puls. 1. Jaký je význam řasinkového epitelu v dýchacích cestách ? 2. Kudy prochází vzduch z nosní dutiny do plic? 3. Zjistěte z internetu, jaké jsou nemoci dýchacích cest a jak jim předcházet. 4. Vyhledejte na internetu, jaká je frekvence dýchání různých savců. 5. Zkuste zahrát situaci, jak poskytujete první pomoc člověku, který nedýchá a nemá hmatný puls.

Odpovědi 1. prezentace str. 6 – čistí od prachu, zvlhčuje vzduch, předehřívá, čidla čichu a obranná funkce 2. celá prezentace – nosní dutina, nosohltan, hrtan, průdušnice, průdušky, průdušinky, plicní sklípky 1. prezentace str. 6 – čistí od prachu, zvlhčuje vzduch, předehřívá, čidla čichu a obranná funkce 2. celá prezentace – nosní dutina, nosohltan, hrtan, průdušnice, průdušky, průdušinky, plicní sklípky

ANOTACE Cíl hodiny: - osvojení základních funkcí dýchací soustavy - nácvik první pomoci - práce s prezentací Znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví, první pomoci, fyzice, chemii.

Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan,  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN  Zdroje : Vlastní tvorba 