Zdroj dat:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Advertisements

VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1502_Indie Téma: Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihovýchodní Asie Tropický prales Buddha v Singapuru Thajky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Asijské opakování Bajkal Mrtvé mořesushi Himálaj rýžové pole.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Nepálské království Vytvořil: Jiří Burda
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Státy Jižní Asie. DDÚ  Nedaleko od sebe se nachází 10 nejvyšších hor světa.  Vypiš názvy pohoří, v nichž se nejvyšší hory nachází.  A též názvy hor.
EU peníze středním školám
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Identifikátor materiálu: EU
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Náboženství a fanatismus
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
EU peníze středním školám
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Vznik pohoří Obr. 7 – K2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Pojmy Asie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_Z7. 07 ASIE Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Anotace a) práce je určena pro žáky 6
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_41_Geologický vývoj ČR
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
10. VODSTVO NA PEVNINĚ VODNÍ TOKY VY_32_INOVACE_11_Z4
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-35_ OpakovánÍ Starověká Palestina, INDIE, Čína.
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Vzdělávací materiál: Amerika Operační systém: Windows XP Professional
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Přírodní podmínky na území Slovácka
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_17_IV_Z9_Světová_nej…
Ústecký kraj Marková Vendula.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Zdroj dat:

Himaláje, jakožto nejvyšší pohoří světa je součástí mladých alpidních pohoří euroasijského kontinentu Se svou délkou 2400 km a šířkou km geograficky zasahují na území Číny, Nepálu, Bhútanu, Indie a Pákistánu V rámci Alpsko-Himálajské soustavy euroasijského horstva tvoří individualizovaný segment, který vznikl za zvláštních podmínek, o kterých se zmíním dále

Vznik Himalájí V prvohorách byl jeden prakontinent Pangea Tento kontinent se rozpadl vlivem zemského tepla, které se nahromadilo pod zemskou kůrou a Pangea se rozpadla na několik litosférických desek Tyto desky se dále posouvaly a narážely do sebe Když indická deska narazila na euroasijskou desku začala se pomalu zasouvat pod euroasijskou desku a tím ji také vrásnit a zvedat do výšky, takže se začal utvářet obrovský horský masiv Himalájí a Karákoramu.

Jelikož mezi euroasijskou a indickou deskou, než do sebe narazily, bylo moře, při nárazu se začaly pomalu utvářet ostrovy, ty se zvětšovaly, moře mezi euroasijskou a indickou deskou pomalu mizelo, až zmizelo úplně. Litosférická deska se ale nezastavila a stále pokračovala ve svém narážení do euroasijské desky a malé ostrůvky v moři se pomalu měnily v čím dál větší hory, až se z nich staly velehory. Tento proces trval milióny let a stále ještě trvá.

Důkazy To že kdysi bylo i na území Himalájí moře jde dost dobře dokázat. Na území Himalájí se vyskytuje velké množství zkamenělých mořských živočichů amonitů. A to i přes to, že nejbližší moře je u Bengálského zálivu. Po odškrábnutí vrstvičky naneseného zkamenělého bahna jde jasně a zřetelně pozorovat profil mořských vlnek otištěný ve zkamenělém písku. V tropických mořích se vyskytují také takzvané stromality

Členění Himalájí podle G. O. Dyhrenfurtha 1)Západní Himaláj – (od Indu po řeku Kálí, zahrnující horstva Kašmíru, Pandžábu, Garhválu) 2) Centrální Himaláj (od řeky Kálí po řeku Tistu, zahrnující většinu horstev Nepálu) 3) Východní Himaláj (od řeky Tisty po Brahmaputru, zahrnující horstva ležící na území Sikkimu, Bhútanu a Assámu)

Je notoricky známo, že nejvyšší horou světa je Mt. Everest, nebo chcete-li Sagarmatha - bohyně matka Země, či Qomolangma Feng - bohyně matka sněhů měřící 8848 m. Méně známý údaj je z měření v roce 1987, kdy byla zaměřena její výška 8872 m. Pro běžného smrtelníka je tento rozdíl zanedbatelný, ale zajisté potěší horolezce,když v téměř devítikilometrové nadmořské výšce se mohou škrábat ještě o 24 m výš. Nejvyšší vrchol světa

1.Mt. Everest 8848 m 2.Čchokori (K2) 8611 m 3.Kačaňdžunga 8586 m 4.Lhoce 8516 m 5.Prostřední Kačaňdžunga 8482 m 6.Jižní Kačaňdžunga 8476 m 7.Makalu 8463 m 8.Jalung Kang 8450 m 9.Prostřední Lhoce 8426 m 10.Lhoce Šar 8400 m 11. Čho Oju 8201 m 12. Dhaulágirí I m 13. Manaslu 8156 m 14. Nanga Parbat 8125 m 15. Annapurna I m 16. Gašerbrum 8068 m 17. Prostřední Annapurna 8051 m 18. Šiša Pangma 8013 m 19. SV Annapurna I m Bájnou hranici 8000 metrů nad mořem převyšuje celkem devatenáct vrcholů. Zde jsou jejich jména a původní známé nadmořské výšky:

Výškové extrémy himálajských obrů doplňují i další výškové rekordy přírody. Jedním z nich je přítomnost nejvýše položeného jezera na Zemi. Jedná se o bezejmenné jezero ledovcového původu, které se nachází ve výšce 5880 m n. m. v blízkosti Mt. Everestu. Snad světově nejznámějším vysokohorským ledovcem na světě se stal Khumbu, který proslul jako výchozí bod pro výpravy v okolí Mt. Everstu. Pochopitelně, vždyť v blízkosti jeho čela, které kolísá okolo výškové hranice 4900 m se nachází oblíbené místo pro základní tábory. Co vytváří ledovec

Vodstvo Řeky V Himálajích pramení tři ze světových hlavních říčních systémů: Indus, Ganga-Brahmaputra a Jang-c'-ťiang. Podle odhadu 750 miliónů žije v rozvodí himalájských řek. Jezera V Himálajích se nalézají stovky jezer, většina z nich se nalézá do výšky metrů. Největší jezero je Pangong Tso, které leží na hranicích mezi Indií a Tibetem. je situované ve výšce metrů, je 8 km široké a téměř 134 km dlouhé. Jedno z nejvyšších jezer je Gurudogmar, ve výšce metrů.

Zdroj dat: Pangong_lake_by_martinl.jpg Zdroj dat: lakes%2C_Bhutan.jpg

Státy na území Himalájí Pákistán (oficiálním názvem Islámská republika Pákistán) Čína (Čínská lidová republika, ČLR) Indie (oficiálním názvem Indická republika) Nepál (Nepálské království – Šrí Nepál Sarkár) Bhútán (Bhútánské království Druggjakhab)

Mapa oblasti

Označení pro tradiční indické náboženství. V pravém slova smyslu se nedá mluvit o náboženství jako spíše o nábožensko-sociálním systému, protože hinduismus v sobě zahrnuje i právní a společenské normy. Hinduismus je s cca. 900 miliony vyznavači třetí největší náboženství na světě. Hinduismus

Hinduistická triáda bohů Bráhma – Stvořitel s manželkou, bohyní moudrosti Sarawatí Višnu – Ochránce a Udržovatel s manželkou Párvatí Šiva – Ničitel, ale paradoxně dárce života s manželkou, bohyní hojnosti Lakšmí

Budhismus Buddhismus je nábožensko-filozofický systém, jehož základ vytvořil Gautama Buddha pravděpodobně v 5. století př. n. l.v severovýchodní Indii Jedná se o jedno z nejrozšířenějších světových náboženství, vyznává jej přibližně miliónů lidí

Čtyři základní myšlenky: 1.lidská existence ve své podstatě je strastiplná 2. příčina strádání tkví v touze 3. oproštění od žádostivosti vede k odstranění strasti 4. existuje cesta k vysvobození - k blaženosti - nirvána

Zdroj dat: