Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – 15. 2. 2013, Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Finanční možností svépomocných skupin
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Ing. Stanislava Správková
Koncepce péče o staré občany
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Domácí péče Home care.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ Strategie reformy psychiatrické péče Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav „Strategie reformy psychiatrické.
Lucie Bankovská Motlová
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Zaměření Programu.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Informace ministra zdravotnictví o průběhu reforem psychiatrické péče (Center duševního zdraví) 28. Schůze Výboru pro zdravotnictví PS P ČR MZČR, Praha,
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Ministerstva zdravotnictví ČR
NDP aneb Národní akční plán
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Národní diabetologický program (NDP)
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Aktuální dotační příležitosti IROP
Ing. Stanislava Správková
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
Transkript prezentace:

Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR

Výchozí stav  Duševní poruchy jsou druhým nejčastějším důvodem pro přiznání invalidního důchodu (v případě důchodu třetího stupně dokonce důvodem nejčastějším)  Výskyt duševních onemocnění má trvale stoupající charakter  Výskyt duševních poruch v populaci zasahuje, dle některých výzkumů, až 27 % obyvatelstva (výskyt symptomů duševní poruchy v průběhu lidského života)  Od začátku devadesátých let nedoznala psychiatrická péče v ČR žádných významných systémových změn – tedy za posledních 20 let  Nutnost reformy psychiatrické péče vychází z dlouhodobé podfinancovanosti a nutnosti rozvoje moderních trendů a metod  Nutnost zlidštění péče především o vážně psychicky nemocné

Výchozí stav  V ČR je celkem 20 psychiatrických léčeben  V psychiatrických léčebnách je celkem více než 9000 lůžek.  4 léčebny mají více než 1000 lůžek  Institucionální péče je dále poskytována v psychiatrických odděleních nemocnic s celkovou kapacitou cca 1400 lůžek.

Základní rysy reformy psychiatrické péče Strategie ministerstva zdravotnictví pro psychiatrickou péči vychází z celosvětových trendů a doporučení WHO v oblasti duševního zdraví, zvláště je postavena na principu deinstitucionalizace:  Rozvoj komunitní a semimurální péče  Zvýšení role primární péče  Transformace psychiatrických léčeben  Zvýšení role všeobecných nemocnic  Vzdělávání odborných pracovníků, osvětová činnost

Základní varianty reformy z hlediska komunitní a primární péče  Posílení role komunitní péče v systému zdravotních a sociálních služeb  Propojení systémů zdravotní a sociální péče  Podpora nestátních neziskových organizací v komunitní péči (důraz na udržitelnost)  Posílení dostupnosti primární péče (v závislosti na modelu transformace psychiatrických léčeben)  Propojení primární, institucionální a komunitní péče (rozvoj systému ucelené rehabilitace)

Základní varianty reformy z hlediska psychiatrických léčeben a všeobecných nemocnic Tři základní možné varianty transformace psychiatrických léčeben: 1.Snížení počtu lůžek v léčebnách při zachování finančních zdrojů, příp. s podporou dodatečných zdrojů + zvýšení kvality péče a prostor/ - finanční náročnost 2.Redukce některých oddělení/budov v psychiatrických léčebnách + snížení fixních nákladů za zruš. odd./ - zvýšení nákladů na alternativní péči 3.Redukce počtu psychiatrických léčeben (na základě regionálního klíče) + snížení fixních nákladů/ - tranzitní náklady na přechod služeb ze zrušených léčeben Role všeobecných nemocnic:  Posílení akutní péče v návaznosti na restrukturalizaci psychiatrických léčeben

Základní varianty reformy z hlediska vzdělávací a osvětové činnosti  Vzdělávací programy pro profesionály v oboru psychiatrie (nové a alternativní metody péče)  Vzdělávací programy pro lékaře a nelékaře „prvního záchytu“  Edukační činnost (prevence)  Destigmatizační programy  Programy podpory rodin pacientů (psychosociální podpora, edukace)

Parametry reformy  Reformu psychiatrické péče se MZ ČR rozhodlo pojmout jako celostní deinstitucionalizační projekt řízený Strategickou projektovou kanceláří MZ ČR  Rozpracování variant transformace, včetně ekonomické náročnosti, je předmětem aktuální činnosti pracovní Skupiny pro transformaci psychiatrie (užší skupina cca 15 osob, širší cca 40 osob)  Členové Skupiny jsou zvláště zástupci MZ ČR, MPSV, České psychiatrické společnosti JEP, NNO, krajů a pojišťoven, zvláštní prostor je zde dán rovněž zástupcům pacientů

Zdroje  Vysoká finanční náročnost  Využití strukturálních fondů EU  MZ ČR řeší strukturu a výši zdrojů z fondů EU, které bude možné pro reformu mezi lety využít Využití zdrojů z fondů EU:  transformace psychiatrických léčeben  rozvoj systému komunitní péče  vzdělávání a edukační resp. destigmatizační programy Odhadovaná výše finančních prostředků ze strukturálních fondů: 6 mld. Kč

Harmonogram

Děkuji Vám za pozornost. Jan Bodnár Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o., Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.