Náčrt řešení problematiky ubytoven: inspirace ze zahraničí Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení 27.01.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Ukončování bezdomovectví rodin a pilot rapid rehousing ve městě Brně Dr.phil Štěpán Ripka, Ph.D. Platforma pro sociální bydlení.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí
Pilot rapid rehousing ve městě Brně Adam Fialík
Pečovatelská služba.
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Ing. Stanislava Správková
metodik služeb Podpory bydlení
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ – workshop MPSV
Transkript prezentace:

Náčrt řešení problematiky ubytoven: inspirace ze zahraničí Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení

O Platformě pro sociální bydlení 63 členů (27 organizací, 36 expertů) Partnerství s Habitat for Humanity International, FEANTSA Cíl: Prosazení takového systému sociálního bydlení v ČR, který bude podporovat ty nejohroženější domácnosti. Poziční dokument „Systém sociálního bydlení v České republice“

Příprava koncepce sociálního bydlení V souladu s doporučením FEANTSA (Evropská federace organizací pracujících s bezdomovci) žádáme, aby hlavním kritériem přidělování sociálního bydlení byla NALÉHAVOST BYTOVÉ NOUZE ŽADATELE. Jinak bude podpora sociálního bydlení rozmělněna.

Novela zákona o hmotné nouzi Souhlas samosprávy s poskytnutím doplatku na bydlení na konkrétní ubytovnu je nesystémový, otevírá dveře pro korupci, nátlak a vydírání ze strany majitelů ubytoven. Hlavním hlediskem změny by mělo být, aby se nezhoršovala situace lidí na ubytovnách žijících – na to novela zapomíná. Inspirace ve Skotsku – Provozovatel musí být „vhodnou a korektní osobou“ (fit and proper person), posuzuje obec. Pokuta GBP za ubytování bez licence. Inspirace ve Skotsku - Pokud soukromý majitel opakovaně odmítne napravit zjištěné nedostatky, má samospráva možnost převzít provoz ubytovacího zařízení a nedostatky napravit na účet majitele.

Metoda rychlého nastěhování (Rapid Re-housing) – úvod do problematiky Strategie pro UKONČOVÁNÍ BEZDOMOVECTVÍ Snaží se minimalizovat čas, po který je domácnost bez domova  nalezení bydlení v řádu DNŮ či TÝDNŮ Cílem je STABILIZACE domácnosti, která byla bez domova v řádu MĚSÍCŮ Domácnost je následně podporována v tom, aby rozhodla jak, kdy a kde se bude zabývat dalšími životními obtížemi či cíli při použití veřejně dostupných služeb. Reaguje na přeplněnost nocleháren a azylových domů - neprostupnost

Program Rapid Exit (Minnesota) Problém – rodiny neodcházejí z azylových domů do bydlení Komise se začala ptát uživatelů Co je do azylového domu dostalo? Co jim brání dostat se zpět do standardního bydlení? SOUSTŘEDIT SE NA ZAMÝŠLENÉ VÝSTUPY, experimentovat s různými metodami a učit se z výsledků Dotační program, který se poprvé nesoustředil na postupy a procedury, ale POUZE NA VÝSLEDKY Rozhodnutí o podobě služby dělají místní komunity (poskytovatelé) NNO přestěhují 80% domácností a během šesti měsíců je stabilizují v bydlení

Rapid Exit – výsledky a poučení Průměrné náklady Rapid Exit pro jednu domácnost………1 100 USD jedna epizoda bezdomovectví v azylovém domě……………5 000 USD Rodiny s dětmi upřednostňují Rapid Exit před pobytem v noclehárně či azylovém domě. Čím déle bezdomovectví trvá, tím horší jsou jeho dopady, zvláště na děti. Pro úspěch programu jsou třeba kulturně kompetentní pracovníci. Mohou se rychle napojit na rodiny, které se potýkají s největšími problémy. Jakmile se lidem bez domova poskytne bydlení, většina z nich se cítí dostatečně bezpečně, aby mohli pracovat na svých dalších životních cílech, hlavně na zaměstnanosti a vzdělávání svých dětí.

Rapid Rehousing – Jak to funguje? Pokud nejsou naplněny ty nejzákladnější potřeby, přichází stres. Pokud je stres dlouhodobý, přichází úzkost, deprese a ztráta koncentrace. Tyto a další projevy nejsou zpravidla osobnostními charakteristikami, ale reakcí na dlouhodobý stres Nastěhování do bytu, naplnění základní ontologické jistoty okamžitě redukuje stres. Jakmile mají lidé naplněny základní potřeby, mohou se postupně začít soustředit na další věci. Maslowova pyramida potřeb

Rychlé nastěhování (Rapid Re-housing) Cílová skupina: Domácnosti, které aspoň někdy žily samostatně v bytě a nepotřebují stálou podporu pro to, aby si bydlení udržely. Lidé postupují přímo z bezdomovectví do bydlení. Nejsou zde žádné mezistupně, které by opožďovaly jejich přesun do bydlení. Klíčem k úspěšnému nastěhování je porozumění individuálních bariér pro získání a udržení bydlení a nalézání cest pro překonání či vyrovnání těchto bariér. Domácnosti jsou zplnomocňovány pro to, aby činily vlastní rozhodnutí a nesly odpovědnost za následky. Asistence je zaměřena na bydlení. Problémy domácností, které s bydlením nesouvisejí, se řeší pouze, pokud je to přáním klienta.

Rychlé nastěhování (Rapid Re-housing) Standardní veřejné služby jsou základní podporou stability všech členů komunity. Rychlé nastěhování tak pomáhá domácnostem napojit se na podpůrné služby v místě bydliště, které budou domácnosti pomáhat ještě dlouho potom, co Rychlé nastěhování skončí. Majitelé nemovitostí jsou nejvíce ceněným zdrojem v programech Rychlého nastěhování

Rychlé nastěhování – hlavní komponenty 1. Nalezení bydlení 2. Pomoc s nájmem a přestěhováním 3. Case management a služby.

Nalezení bydlení Nábor majitelů nemovitostí pro poskytnutí bydlení jednotlivcům a rodinám bez domova Řešení potenciálních bariér spolupráce s majiteli, jako je například obava z časového omezení finanční podpory či nepřipravenost domácnosti na bydlení. Pomoc domácnostem při hledání a zajištění vhodného nájemního bydlení.

Pomoc s nájmem a přestěhováním Pomoc s pokrytím nákladů na stěhování, kaucí a příspěvek na nájem a služby (typicky po dobu 6 měsíců či kratší) potřebných pro to, aby se jednotlivci a rodiny mohli okamžitě přestěhovat a stabilizovat ve stálém bydlení.

Case management a služby Pomoc domácnostem, aby měly možnost si vybrat z několika možností stálého bydlení podle svých unikátních potřeb, preferencí a finančních možností. Pomoc při řešení obtíží, které zhoršují jejich přístup k bydlení (například úvěrová historie, dluhy a právní záležitosti). Poskytnutí vhodných a časově omezených služeb a podpory pro to, aby se domácnosti mohly rychle stabilizovat ve stálém bydlení. Monitorování stability bydlení a podpora pro řešení krizí. Poskytnutí nebo napojení domácnosti na zdroje, které zvýší jejich bezpečnost a sociální situaci a pomohou jim dosáhnout dlouhodobých cílů. Zajištění poskytování základních služeb orientovaných na klienta, respektujících individuální právo na sebeurčení a dobrovolných.

Výsledky Rapid Re-housing Národní 91% rodin, které vstoupily do programu, se dostalo do běžného bydlení, více než polovina z nich v čase kratším než 1 měsíc. Evaluace po dvou letech programu ukázala, že 81% domácností, které byly přestěhovány, si udrželo bydlení déle, než jeden rok. Místní Domácnosti bez domova, které byly zahrnuty do programu RRH, měly o 50% vyšší šanci najít zaměstnání, než domácnosti, které v programu nebyly. Jejich průměrný příjem byl o 422 dolarů vyšší, než příjem srovnávací skupiny. (Washington, domácností) Riziko opakování bezdomovectví při pomoci prostřednictví prostupného bydlení bylo 4x vyšší, než u Rapid Re-housing, při pomoci prostřednictvím azylového domu 4,7x vyšší než Rapid Re-housing. (Georgia, osob)

Výsledky Rapid Re-housing Experiment Family options study náhodně přiřazoval domácnostem bez domova různou formu asistence stálý příspěvek na bydlení projektový prostupný systém (v USA continuum of care) Rapid re-housing a běžnou péči v noclehárně či azylovém domě. Experimentu se zúčastnilo domácností a je vyhodnocována úspěšnost jejich stabilizace po 18 a 36 měsících. První výsledky po 18 měsících mají být zveřejněny v prvním pololetí 2015.

Závěr: Inspirace pro ČR Máme dostatek důkazů, že programy orientované na bydlení, jejichž hlavním cílem je STABILIZACE DOMÁCNOSTI v bydlení, fungují. Jak bychom tyto programy mohli implementovat v ČR? Strategické rozhodnutí: 1) Přehlížet Chceme bezdomovectví2) Přihlížet 3) Ukončit Nová agenda pro ukončení bezdomovectví rodin s dětmi, konference v říjnu 2015, Praha DĚKUJI VÁM ZA POZORONOST