Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Ing. Tomáš Holenda, Ing. Jiří Košťál oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK Konference „Osvěta k základním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Advertisements

Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Změny v poskytování dat územní identifikace
Editace RÚIAN - nové povinnosti obcí a stavebních úřadů
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN)
RÚIAN Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN)
Základní registry veřejné správy
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
Ing. Tomáš Holenda oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2006.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Soubor popisných informací (SPI) ISKN 2
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2007.
Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Územní identifikace a adresy z pohledu MPSV
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Základní registry.
RÚIAN základní informace
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Portál územního plánování v praxi
Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová. 2 Obsah prezentace Praha  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů.
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK (projekt RUIAN) Český.
Petr Souček Český úřad zeměměřický a katastrální.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Problémy a dotazy editorů ISÚI, modelové příklady Martina Kohoutová.
Reklamace Provázanost ISÚI a ISKN Hana Gubániová.
UIR-ADR 4.0 Petr Kříha OKsystem s.r.o. Prostorová identifikace v základních registrech ISVS, seminář NEMOFORUM, Praha 22. ledna 2001.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Ing. Tomáš Holenda, Ing. Jiří Košťál oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK Konference „Osvěta k základním registrům“ 23. května 2012 Ostrava

Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj. Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/ Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“Stránka 2

Obsah presentace ČÚZK k RÚIAN 1.Stručně o RÚIAN 2.Dopady provozu RÚIAN na veřejnou správu 3.Dostupnost dat RÚIAN uživatelům 4.Hrstka zajímavostí a čísel 5.Čištění dat RÚIAN/ISÚI spolu s MV 6.Web RÚIAN 7.Prostor pro vaše dotazy Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 3

Obsah RUIAN Stránka 4 Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ RUIAN – nevede žádné osobní údaje – zprostředkovává údaje o vlastnictví z ISKN – v dalších základních registrech se vedou pouze odkazy na adresní místa v RUIAN – jako jediný ze ZR vede i nereferenční údaje, TEA – Počet podlaží – Počet bytů – Připojení na vodovod – Připojení na kanalizaci – ……

Provázání RÚIAN s ostatními registry Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 5

RUIAN – zdroje dat a jejich editace ČÚZK – většina územních prvků, parcely, hranice budov, PSČ (na základě údajů od České pošty, se kterou nyní o předávání intenzivně jednáme) ČSÚ – základní sídelní jednotky Obce – ohlašují vznik/zánik/změnu části obce, ulice a veřejná prostranství, adresy Stavební úřady – adresní místa nových stavebních objektů a jejich TE atributy PSP – erby a vlajky územních samospráv (REKOS) Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 6

Stránka 7 Květen 2012 Správce RUIAN – ČÚZK Obce Stavební úřady ČSÚ RUIAN - editace

Stránka 8 Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Sdílení aktualizace ISKN + ISUI RUIAN /2 Identifikační údaje Lokalizační údaje hranice hranice st. objektu definiční bod + vazba pozemku a stavby na územní prvky (příslušnost do k.ú., obce atd…) S Způsob ochrany nemovitosti Druh pozemku BPEJ Výměra č.p. 5 Editují katastrální úřady prostřednictvím ISKN Dokončeno: 2009 Počet bytů: 2 Zastavěná plocha v m 2 : 168 Obestavěný prostor v m 3 :756 Podlahová plocha v m 2 : 315 Počet nadzemních podlaží: 2 Počet podzemních podlaží: 0. Připojení na vodovod:ano Připojení na kanal. síť: ano Připojení na rozvod plynu:ano Způsob vytápění: vlastní zdroj Výtah:ano POZOR! Ostatní údaje o stavebním objektu číslo popisné definiční bod způsob využití (např. rodinný dům) TE atributy Editují stavební úřady prostřednictvím ISÚI

Dopady projektu RÚIAN do práce veřejné správy I. Konstitutivnost zápisu -- č. p. a č. ev. vznikne až zápisem do RÚIAN Důsledek: nebude nutno vyžadovat dokument od stavebníka (vlastníka) -Jak pracovník obce zjistí, že došlo k zápisu č. p.: -nahlédnutím přes veřejný dálkový přístup k RÚIAN Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 9

Dopady projektu RÚIAN do práce veřejné správy II. Interní reklamace mezi ISÚI a ISKN -K zápisu/výmazu stavebního objektu v katastru nebude potřeba doklad o existenci/odstranění stavby, bude postačovat, že stavební úřad odstraní příslušný referenční údaj z RÚIAN (informaci obdrží pracovník ISKN přes systém ISÚI, možnost plně automatického postupu v některých definovaných případech - nyní v připomínkách) Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 10

Stránka 11 Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Konkrétní agenda II: – Stavební úřady vyplňují měsíčně výkazy pro statistické účely řadu formulářů. Jeden z nich může zaniknout - data se převezmou do RSO z ISÚI. 5. Služby registru, příklady využití

Osvěta k RÚIAN, ISÚI pro obce a kraje proběhly dvě vlny seznamovacích seminářů k RÚIAN ve všech krajích ČR, pořádané v součinnosti s krajskými úřady – první vlna seminářů červen – červenec 2011 – druhá vlna seminářů září – říjen 2011 – v některých krajích výjezd až 4 krát – Celkem přes 40 seminářů, které vyslechlo přes (!!!) úředníků z měst a obcí – Individuální školení u PC již absolvovalo cca 2500 úředníků (30 školitelů na DPP) články v nejrůznějších časopisech (VESPRA, eG, …) specializované konference (GID, ISSS 2012, Arcdata, SW firmy …) Web RÚIAN (web SZR) Nyní konference s MV Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ 12

Školení koncových uživatelů ISÚI Od června do září 2011 bylo možné detailní školení na PC učebně pouze v Praze na ČÚZK Od září se díky katastrálním úřadům a některým krajským úřadům rozjelo školení v území, které již je nyní realizováno ve všech krajích ČR, ve všech krajích je pro školení k dispozici minimálně jeden lektor a jedna PC učebna Zvláštní poděkování za rozjezd systému školení patří katastrálním úřadům: – Karlovarský kraj - Moravskoslezský kraj – Liberecký kraj (i kraj)- Plzeňský kraj (i kraj) – Ústecký kraj 30 externích lektorů přes vyškolených uživatelů na obcích Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 13

RUIAN – dostupnost údajů uživatelům Údaje budou k dispozici následujícími způsoby: – Oprávněné subjekty - prostřednictvím ISÚI či jejich AIS Referenční údaje z RUIAN (přes ISZR) Údaje o historii atd. z editačních AIS (přes ISZR) – Všichni ostatní zájemci o data RUIAN VDP (veřejný dálkový přístup, obdoba nahlížení do KN) Webové služby VF, VFR (výměnný formát ke stažení) Data ve VDP i výměnném formátu budou sice nereferenční, ale pro všechny, bez nutnosti registrace a zdarma Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 14

Výstupy z RÚIAN Veřejný dálkový přístup (VDP) – Vyhledávání informací o prvcích – Prohlížení mapy – Ověření adresy – Získání dat ve výměnném formátu Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 15

Výměnný formát (VF, VFR) – Formát GML – Budou poskytována: Stavová data (měsíčně) Změnová data (denně) – Dvě varianty: Základní datová sada bude obsahovat pouze textové (popisné) údaje o územních prvcích a územně evidenčních jednotkách, které budou doplněny o jejich definiční body. Kompletní datová sada bude, vedle textové části (popisné) o územních prvcích a územně evidenčních jednotkách a jejich definičních bodech, obsahovat originální a generalizované hranice územních prvků včetně definičních čar ulic. – Rozsah souborů: některé bloky přes ČR / po obcích. Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 16

Měsíční kopie VFR Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 17

Změnové věty VFR (jednou za den) Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ 18

Veřejný dálkový přístup (VDP) Havlíčkův Brod, Veřejný dálkový přístup (VDP) k datům základního registru RÚIAN/ISÚI 19 VDP

Květen

Zobrazení mapy

RUIAN – porovnávání dat ISÚI a ISEO I. Základní principy pro řešení rozporů v adresách: – Případný rozpor musí být opraven tak, aby adresa byla stejně zavedena v ISEO i v ISÚI (od okamžiku, kdy bude systém základních registrů v provozu, jiné adresy než v RÚIAN/ISÚI nebudou platné, referenční) – Výsledný stav musí být v souladu s usnesením samosprávy o názvu UVP a dalšími podklady (o přidělení č. p. atd. ) – Výsledný stav by měl minimalizovat dopady na občany a podnikatele (změna adresy) – Mezní stav 1 - stavební objekt s uvedenou adresou ve skutečnosti neexistuje Zrušení trvalých pobytů, případně zrušení platnosti dokladů (OP) … – Mezní stav 2 - stavební objekt ve skutečnosti existuje, ale není v ISÚI (ISKN) Dohledání v dokumentaci stavebního úřadu Zahájení řízení, například o odstranění stavby …. Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 22

RUIAN – porovnávání dat ISÚI a ISEO II. Již proběhly dvě vlny srovnávání: – listopad 2011 – rozdílů v celé ČR – únor 2012 – rozdílů v celé ČR Je připravena třetí vlna srovnávání – duben 2012 (data k 27/4) – rozdílů v celé ČR – Informace bude rozeslána na obce do Priority pro čištění dat – adres z evidence obyvatel, na kterých bydlí osob a které nejsou zavedeny do RÚIAN (mnohdy neexistují) V další vlně: – Pořádek v odstraněných stavbách, které v ISEO ani v UIR-ADR nikdo nemazal Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 23

Porovnávání dat ISÚI s jinými systémy ČSÚ – Data ze sčítání z února 2011 Již zbourané, odstraněné stavby (cca 160 tisíc v ČR) Doplnění TEA Adresy firem (sídla a místa podnikání) Novinka na konec května 2012 proti ISEO MV – Údaje o adresách, které nejsou v RÚIAN/ISÚI, ale v evidenci obyvatel je na ně někdo přihlášen k trvalému pobytu (týká se již jen cca 3 tisíc adres, kde je hlášeno necelých cca 9 tisíc obyvatel) Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 24

Stránka 25 Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ – Obec bez území – 4 (bylo 9) nespojitých katastrálních území obce - Bude muset vzniknout minimálně jedno nové katastrální území (obec prohlásila, že se toho „lesa“ nevzdá, jinou kuriozitou je „spojovací krček“ s šíří 21 cm v již odstraněné vadě …) – Objekt patří do jiné obce (pozemek, ulice, stavební objekt) Kam jdou daně takto bydlících? … – Na jednom adresním bodu (bodě) může být více PSČ – V ČR je již nyní více provozovatelů doručovacích služeb, každý z nich má jiný standard psaní doručovací adresy (navíc bez PSČ …) RUIAN – několik zajímavostí ze sehrání dat

Ukázka odstranění chyby – nespojité k.ú. obce Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 26

Ukázka odstranění chyby – nespojité k.ú. obce Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ 27

Kolik je do práce v ISÚI zapojeno uživatelů stav k Celkem obcí s alespoň jedním platným uživatelem Celkem uživatelů s platnými přístupovými právy k systému ISÚI K testovacímu prostředí se od 1. června 2011 připojilo: – obcí – uživatelů K produkčnímu prostředí se od 29. srpna 2011 připojilo: – obcí – uživatelů Aktivních stavebních úřadů: jen 594 (84.14% z celkového počtu 706) (656 se pouze přihlásilo) Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ 28

Web projektu RÚIAN – Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 29

Web SZR ( Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ 30

Co nás dále v projektu RÚIAN čeká Plné zprovoznění předávání denních změn do systémů MV (na ČÚZK v provozu od ) Pokračování testování vlastní aplikace ISÚI a VDP Pokračování testování s ostatními systémy soustavy ZR Pokračování školení uživatelů ISÚI Finální verze aplikací ISÚI a ISKN, instalace o víkendu po Informační kampaň k veřejnosti (ZR i RÚIAN) Ladění a optimalizace systému do Spuštění celé soustavy základních registrů do ostrého provozu od Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 31

Prostor pro případné dotazy ??? Pokud se nezeptáte nyní, lze kdykoli na mailu Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Stránka 32

Stránka 33 Květen 2012 Konference „Osvěta k základním registrům“ Děkuji za Vaši pozornost