Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Zdravé stravování KC3.
Výpočet denního energetického výdeje
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

Typy jídelníčků a výživová doporučení Nejčastěji sestavovanými jídelníčky jsou: RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK REDUKČNÍ JÍDELNÍČEK JÍDELNÍČEK PRO MANAŽERY A DUŠEVNĚ PRACUJÍCÍ

Je určený pro běžnou populaci- sestavován podle tzv. racionální pyramidy Zásady racionálního jídelníčku:  Jídlo 5-6x denně- pravidelný čas  Jednotlivé porce kaloricky vyvážené  Zelenina 5-6 porcí, ovoce 2 porce  Alespoň 1 kysaný výrobek denně  Místo cukrů komplexní sacharidy  Dbát na kvalitní oleje- bez nasycených tuků  Libové maso- není nutné jíst maso denně  Luštěniny min. 2xtýdně  Ryby min. 2x týdně  Pestrost rozmanitost  K tomu alespoň 3-4x hodina pohybu/týden Racionální jídelníček

Je určený pro redukci hmotnosti, řídí se podle redukční pyramidy Zásady redukčního jídelníčku- stejné jako u racionálního plus:  Energetický deficit- nižší příjem energie než u racionálního jídelníčku- ale ne pod bazál  Snížení příjmu sacharidů- ne pod 140 g/den  Navýšení množství bílkovin- max. 1,8g/kg/den  Hlídání tuků- ne pod 40 g/den  Pravidelný pohyb- alespoň 30 minut denně (svižná chůze, běh, plavání, kolo) Redukční jídelníček

Pohyb má pro redukci hmotnosti rozhodující význam- snížit energetický příjem nestačí!!! Jak naplánovat pohybovou aktivitu?  Pohybová aktivita by měla trvat alespoň 30 minut- do 20.minuty hradíme energetický výdej ze sacharidů a až poté spalujeme tuky  Důležité je po celou dobu dodržovat tepovou frekvenci mezi % TFmax (muži- 220-věk, ženy 225-věk)- ideální je sporttester- např Sigma PC 3.11 za 580 kč- hlídá vám nastavené pásmo TF Např. muž 45 let =175- z toho 65%=115 tepů/min. Lze zjistit i tzv. talk testem- dokud si při pohybu můžu povídat je to OK.  Ideální pro hubnutí jsou sporty, při kterých zapojíme co nejvíce svalových skupin- běžky, nordic walking…  Plavání je problematické, protože díky pobytu v chladné vodě tělo tolik nespaluje. Pohyb a redukce hmotnosti

Mají nižší energetický výdej, pomalejší trávení a metabolismus- jídlo by mělo podporovat intelektové funkce a neunavovat tělo. Zásady tvorby manažerského jídelníčku- jako u racionálního plus:  Hlídat příjem bílkovin- max. 1,2 g/kg hmotnosti/den- preferovat rybí a bílé maso  Hlídat si dostatečný příjem sacharidů- mozek jede na glukózu  Hlídat pitný režim a dostatečný příjem vlákniny  Dbát na pravidelnost- vyvarovat se kolísání glykemie  Omezit smažená jídla a přepalované tuky (transmastné kyseliny)  Stravu doplňovat omaga 3 mastným kyselinami a Q10- podpora myšlení  Pravidelně se hýbat a to pokud možno i během pracovní doby Jídelníček pro manažery a duševně pracující

Kromě předchozích doporučení ( vyvážená strava, tělesná aktivita, hodně zeleniny a ovoce, libové maso, komplexní sacharidy, fermentované výrobky…) také: Kontrola solení- doporučená dávka 4 g denně- 1 kávová lžička, ale realita je 15 g- pozor na sůl skrytou v potravinách- tu je třeba počítat také Pozor na pitný režim, nápoje bez přidaného cukru !!! Denní doporučený příjem tekutin je ml/10 kg hmotnosti/den. Matky kojit bez příkrmů alespoň do ukončeného 6. měsíce, pak příkrmy s kojením do 2 let U zeleniny pozor na tu s velkým množstvím sacharidů- neládovat se večer kukuřicí a mrkví !!! Večer neplatí, že se nemá jíst po 17.hodině- ale doporučeno konzumovat poslední vydatnější jídlo max. 3 hodiny před spaním. Pozor na energii ukrytou v alkoholu- 2 půllitry piva 10 stupňů mají 1550 kJ, 12 stupňů 1750 kJ, 2 panáky Baileys (kromě alkoholu také tuk a sacharidy) 1700 kJ !!!, litr polosuchého vína až 3600 kJ!!! Výživová doporučení pro všechny typy jídelníčků

Základem pro určení energetického příjmu pro daného člověka je znát jeho bazální metabolismus BMR (energie potřebná na udržení organismu v chodu). BMR se dá spočítat- např. pomocí Harris-Benediktovy rovnice:  Harris – Benedictova rovnice pro výpočet BMR v kcal:  Ženy: (9.6 x Hmotnost v kg) + (1.8 x Výška v cm) – (4.7 x Věk v letech)  Muži: 66 + (13.7 x Hmotnost v kg) + (5 x Výška v cm) – (6.8 x Věk v letech)  Pakliže toužíte po hodnotě vyjádřené v KJ, stačí výsledek vynásobit hodnotou 4.2, což je koeficient přepočtu.  Jednodušší je ale zjistit BMR pomocí elektrické bioimpedance na přístroji InBody. Jak určit energetický příjem ?

Jak určit energetický příjem My potřebujeme u klienta kvůli optimálnímu nastavení jídelníčku zjistit jeho pracovní matabolismus- tzn. jeho bazál navýšený o energii na krytí jeho fyzické aktivity. Proto BMR vynásobíme koeficientem pohybové aktivity KPH dle následující tabulky:

BMR (bazál) navýšený o pohybovou aktivitu nazýváme pracovní metabolismus. Teď je třeba ještě vše navýšit o tzv. termický efekt potravy- tzn. o energii, kterou tělo potřebuje na strávení přijaté potravy. Termický efekt činí 10% BMR. Příklad výpočtu: Muž má BMR dle Harris-Benedictovy rovnice 7200 kJ. Jde o aktivního rekreačního sportovce (koeficient 1,7). 7200x1,7=12240 kJ+ 720kJ(termický efekt) = kJ Doporučený kalorický příjem je kJ. Jak určit energetický příjem

 Při redukci hmotnosti musíme vycházet z týdenního jídelníčku, který nám klient přinese- v něm spočítáme průměr/den a zjistíme buď: 1/ klient jí moc a nadbytečná energie se metabolizuje do podkožního tuku 2/ klient jí pod bazální metabolismus- ten je tzv. zaškrcený (tělo má tendenci si potravu ukládat) a musí se rozhýbat a zrychlit 1/Pokud jí klient moc:  Snížíme současný denní energetický příjem o kJ- pozor dejte na alkoholické nápoje- u klientů, kteří pijí, představuje příjem energie z alkoholických nápojů významnou položku.  Pokud někdo denně vyloupne litr polosuchého vína, znamená to příjem 3600 kJ- to je u žen skoro polovina denního příjmu.  Pití nezakážeme úplně, ale 1 dcl úplně stačí- 360 kJ už je akceptovatelných. Redukce hmotnosti a počítání jídelníčku

2/Pokud jí klient málo a má zaškrcený metabolismus - Snažíme se klienta dostat na bazální metabolismus BMR (vypočítáme dle rovnice nebo změříme na InBody) -Přidáme termický efekt potravy TEF(10% z BMR) -Nakonec se snažíme o navýšení kalorického příjmu na pracovní metabolismus (BMR+TEF) x koeficient PAL (viz.str.8) -Toto nejde ale najednou- člověk by to „neujedl- dávky jídla zvyšujeme postupně- týdně cca 400 kJ. Redukce hmotnosti a počítání jídelníčku