ČD-T Internet věcí – dopravní telematika. Agenda 1.ČD-T představení 2.Internet věcí – fikce, nebo realita 3.Možnosti využití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a Internetové dispečinky
Advertisements

nová bezdrátová technologie
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Komplexní řešení metropolitních sítí
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Radiofrekvenční řízení budov
Zvířata na cestách ohlídáte i na dálku Oborové řešení O2 Car Control.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Gs-Loc logistika a zabezpečení vozidel
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
Technika ve službách technických služeb Oborové řešení O2 Car Control.
Dohled analýza optimalizace dohled analýza optimalizace Advanced Farming Systems.
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
1 Encontrol s.r.o. POHODLÍ | ÚSPORY | BEZPEČNOST.
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Chytré sítě Smart grids.
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
© Emotron AB Účinný a spolehlivý provoz Ventilátory Kompresory Dmychadla.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
ČD-Telematika a.s., Pod Táborem 6, Praha 9 Internet a elektronické komunikace pro veřejnou správu z pohledu ČD-Telematika a.s. Ing. Miroslav Šídlo.
S námi víte na beton,kde jsou vaše auta Oborové řešení O2 Car Control.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Informační podpora při krizovém řízení
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
======!"§==Systems= Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš Strana: 1 Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš T-Systems.
Daniel Halmich, CORAL s.r.o. Dálkové monitorování objektů a zařízení.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Nový KIVS Technologická část
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Autoalarm II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Inteligentní budova. 2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Radiofrekvenční řízení budov
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Internet věcí (IoT) v síti SIGFOX
PCO – případová studie problematika redundance
AMBO 2017 – „Bezpečné přenosy dat„
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
Domovní elektrická instalace
ING. MARTIN AMBROŽ AŽD Praha s.r.o..
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
BEZPEČNOST NA KŘÍDLECH TECHNIKY
Transkript prezentace:

ČD-T Internet věcí – dopravní telematika

Agenda 1.ČD-T představení 2.Internet věcí – fikce, nebo realita 3.Možnosti využití

3  Poskytujeme  Služby správy a výstavby optických a WiFi sítí,  Telekomunikační a datové služby,  ICT řešení a Kybernetická bezpečnost  Internet věcí (IoT) „Chytrá“ řešení pro města a obce – „Inteligentní obec“, doprava  Provozujeme tři vlastní, geograficky nezávislá Datová Centra  Vysoký stupeň zabezpečení  Serverhousing  Telehousing  Pronájem prostor  Dohled 24/7  Vysoký stupeň zabezpečení  Služby poskytujeme v segmentu státní správy a místní samosprávy, významným telekomunikačním operátorům, korporacím i lokálním poskytovatelům internetu ČD - Telematika

4  Plánujeme, projektujeme a stavíme ICT řešení  Unikátní know-how nám umožňuje nabízet sofistikovaná řešení pro měření kvality dopravní cesty, která propojuje kolejová vozidla s vyspělou snímací technologií.  Disponujeme schopností dodávat a provozovat specializovaná SW řešení pro oblast dopravní telematiky, datových skladů logistiky, nadstaveb monitorovacích a dohledových systémů pro ICT infrastrukturu aj.  Dodáváme stacionární vozidlová i mobilní komunikační systémy (GSM-R projekty), včetně jejich realizace od návrhu řešení a instalaci, až po záruční i pozáruční servis v režimu 24/7 s garantovanými SLA  Služby ČD-T jsou procesně zajišťovány dle požadavků  ČSN EN ISO 9001:200 Systém managementu kvality  ČSN ISO/IEC :2011 Informační technologie – Management služeb a dalších  ČD-T je držitelem osvědčení vydaného NBÚ na stupeň "Tajné" a certifikace AQAP – požadavky NATO na ověřování kvality při návrhu, vývoji a výrobě  Jsme členem profesních organizací, jako jsou AFCEA, ICT UNIE, NIX.CZ  Jsme za pojení do projektu FENIX – bezpečný internet v ČR ČD - Telematika

Internet věcí – fikce, nebo realita?

Internet věcí je již realitou  Stále více objektů/zařízení je vybaveno sensory a schopností komunikovat.  Během pěti let až na 50 miliard propojených zařízení  To co začalo mobily a počítači, bude pokračovat objekty v průmyslu, zdravotnictví, dopravě, domácnostech, energiích, obraně a infrastruktuře... Jsme zde

Sensor - jako digitální nervový systém věcí Zjišťování pozice Měření rychlosti Vlhkost, srážky Hlučnost, vibrace Průtok Tlak, přetížení Doba trvání Viditelnost – optimalizace osvětlení Měření teploty

K oživení věcí potřebujete sensor, modem a přenosovou infrastrukturu Věc, kterou chci oživit Například chci sledovat zda je parkovací místo obsazené nebo volné Zařízení, na kterém přijímám informaci Vidím, že toto parkovací místo je obsazené SENSOR s modemem PŘENOS SIGNÁLU CLOUD DATOVÉ ÚLOŽIŠTĚ SIGFOX síť s celonárodním pokrytím

 Síť zaměřená na Internet věcí - pásmo 868 MHz (provoz bez SIM)  Národní pokrytí  140 zpráv denně  12 Byte/jedna zpráva  Přenos krátkých zpráv (např. periodické odesílání GPS lokace, naměřených hodnot atd.)  Velmi dlouhá životnost baterie (dosahuje i 10 let)  Podporuje zejména uplink (odesílání dat), ale downlink je podporován také  Nízké náklady na implementaci technologie  Široká dostupnost zařízení/řešení využívajících SIGFOX sít Síť pro přenos dat

IoT možnosti využití

Aplikace s použitím modemu  Lze použít jako náhradu nebo doplnění stávajícího komunikačního kanálu nebo sw úpravou využít stávající HW – základní obvod  Případně doplnit o baterii, anténu, krabičku a přizpůsobení vstupních obvodů  Možné aplikace:  Náhrada GSM kanálu u stávajících aplikací - úspora nákladů na telekomunikaci  Vytvoření záložního komunikačního kanálu  Zvýšení kvality, dostupnosti a odolnosti telekomunikačního propojení  Řešení například pro stávající systém sledování vozidel a zařízení  Sledování stavové veličiny (spínače)  Otevření dveří  Sledování limitních hodnot – stavový spínač  hladiny, rychlosti, otáček, teploty, osvětlení, vibrace…..  Sledování stavů silových rozvodů, napětí, proud, osvětlení…

Modem s podpůrným procesorem  Procesor ARM  Zvýšení bezpečnost přenášených dat – přídavné šifrování  Možné aplikace  Aktivní měření veličin – napětí proud, hladina, únik, znečištění…  V daných nebo nepravidelných intervalech, nebo vyvoláním změny stavu  Gyroskop – indikace překlopení  Periferie a systémy připojení po standardních sběrnicích  SPI, UART, USART apod.  RS485/RS422 apod.

Možné využití?  Sledování polohy vozidel, kontejnerů, zařízení  Alternativní cesta přenosu dat o poloze a stavu nádrže  Zabezpečení technologií, místností a schrán  elektronická plomba, indikace otevření dveří  Optimalizace svozů odpadních nádob  sledování stavu naplnění  Sledování a optimalizace stavu parkovacích míst  Sledování stavu světel a signalizačních prostředků (semafory)  Sledování mostů a konstrukcí  vibrace, pnutí  Další………………………………

Sledování polohy vozidel  Pilot 2015 – sledování polohy vagónů a lokomotiv ČD  Odolná jednotka odesílá polohu na základě nastavení – stání delší než X min.  Poloha se zobrazuje v aplikaci (Dohledové centrum, mapový podklad…), včetně historie  Sledování zásilek v reálném čase,  Možnost predikce doručení  Kontrola termínů dodání  Nízké náklady na instalaci  Bez nutnosti permanentního napájení  Výdrž baterie - 5 let  Jednoduchá instalace a odinstalace bez nutnosti zásahu do konstrukce vozidla  U lokomotiv použití na sledování stavu nádrže  Lze rozšířit o načítání polohy GPS

Sledování polohy vozidel

Sledování parkovacích míst 18  Jednotka je zapuštěna do vozovky a sleduje změnu stavu parkovacího místa (obsazeno / volno). Údaj o stavu parkovacího místa odesílá do centrální aplikace.  Centrální aplikace umožňuje:  Dispečerské řízení využití parkovacích míst  Veřejnou / neveřejnou / placenou publikaci informací o dostupnosti parkovacích míst  Vyhodnocení statistiky využití parkovacích míst pro středně a dlouhodobé plánování  Optimalizace využití stávajících parkovacích míst – nalezení volného místa online  Napojení na systémy řízení dopravy  Výdrž na interní baterii nejméně pět let, bez nutnosti údržby jednotky nebo zajištění externího napájení

Zabezpečení - plomba  Pilot 2015 – objekt ČDT Praha  Kompaktní jednotka sleduje svůj stav (narušení jednotky) a stav plomby (přerušení nebo přemostění odporového drátu), při narušení odesílá zabezpečenou a rušení odolnou cestou informaci o druhu a času narušení plomby. Data jsou uložena v cloudu, aplikace vytváří definovaný alarm. Alarmy a stavy jednotek jsou evidovány pro každou jednotku  Elektronická plomba umožňuje reagovat na narušení plomby v reálném čase  Lze využít pro hlídání  stavu požární techniky (hadice, hasicí přístroje)  IT technologií  Zapečetěných únikových východů, zabezpečovacích technologií  Všude tak, kde je třeba informace o neoprávněném přístupu nebo narušení - okamžitý přehled o stavu zabezpečení sledovaných místností, technologií a prostředků….  Optimalizace kontrol vybavení na základě údajů o narušení místnosti / schrány / plomby

Optimalizace svozu odpadu  Kompaktní jednotka v kontejneru  Stav naplněnosti/úroveň hladiny  Ultrazvukové čidlo  Možnost sledování pouze změny stavu  Nádoba byla vyprázdněná  Centrální aplikace umožňuje sledovat v reálném čase  stav naplnění jednotlivých odpadních kontejnerů  optimalizovat termíny svozů – pokyny ke svozu  kontrolu, zda svoz byl realizován  Lze rozšířit o načítání polohy GPS

Sledování mostů a konstrukcí  Kompaktní jednotka s čidlem vibrací/tenzometrem/měřením délky  Zaznamenává údaje  v daném intervalu  Při překročení hraničních hodnot  Prevence, bezpečnost, vyhodnocení rizik, možnost včasného přijetí opatření  Úspory nákladů na fyzickou kontrolu  Centrální sledování - alarmy  Rychlá reakce v reálném čase  Evidence, statistiky  Optimalizace nákladů na údržbu

Sledování osvětlení, signalizace…  Kompaktní jednotka se světelným senzorem/napětí/proudu  Měření hraničních hodnot  Odesílání alarm stavů  Lze kombinovat s el. plombou  Prevence, bezpečnost, vyhodnocení rizik, možnost včasného přijetí opatření  Úspory nákladů na fyzickou kontrolu  Centrální sledování - alarmy  Rychlá reakce v reálném čase  Evidence, statistiky  Optimalizace nákladů na údržbu

A další …..

ČD - Telematika a.s. Korespondenční adresa Pod Táborem 369/8a | Praha 9 tel.: Sídlo společnosti Pernerova 2819/2a | Praha 3 IČ: | DIČ: CZ vedená u Městského soudu v Praze, spisová značka B 8938