Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-14-08_ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY-7 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Inteligentní dům Ročník: III. Datum tvorby: 10.1.2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 Účel použití ústředen EZS: Ovládá signalizační, přenosová, zapisovací a jiná zařízení. Přijímá a vyhodnocuje výstupní elektrickou energii od senzorů. Zajišťuje napájení senzorů a dalších součástí. Zajišťuje diagnostiku stavu EZS. Pomocí kódových zámků umožňuje uvedení celého systému EZS do stavu střežení a do stavu klidu.

4 Základní rozdělení ústředen EZS: ústředny smyčkové ústředny s přímou adresací čidel ústředny smíšeného typu ústředny s bezdrátovým přenosem poplachového signálu od čidel ústředny umožňující diagnostiku systému EZS

5 Smyčková ústředna pracuje na principu smyčky pro vstupní vyhodnocovací obvod. Smyčka je elektrický obvod se zakončovacím odporem jmenovité hodnoty. Tedy vykazuje předepsanou hodnotu odporu pro příslušný typ ústředny.

6 Změna odporu smyčky způsobená aktivací některého z čidel smyčky nebo sabotáže na smyčce, vede k vyhlášení poplachového stavu systému EZS. Poplachové smyčky systému EZS jsou tvořeny sériovým zapojením rozpínacích kontaktů čidel. Tento systém má poměrně rozsáhlou kabelovou síť.

7 Ústředna s přímou adresací čidel: Ústředna pracuje na principu komunikace po datové sběrnici. Periodicky generuje adresy jednotlivých čidel a přijímá příslušné odezvy. Každé čidlo je vybaveno komunikačním modulem. Výhody: při narušení objektu ústředna nahlásí, které konkrétní čidlo bylo aktivováno jednoduchost kabelové sítě Nevýhody: nelze realizovat dodatkové funkce senzorů omezená délka vedení

8 Ústředny smíšeného typu: Zabezpečovací ústředny smíšeného typu jsou určeny pro malé až střední aplikace. Zpravidla jsou k dispozici vstupy s možností připojit 10, 16 nebo 32 zón. Součástí ústředen je i telefonní komunikátor napojený na telefon.

9 Ústředny s bezdrátovým přenosem od čidel: Jedná se o skupinu ústředen, které patří v současné době mezi nejmodernější. Pracují v pásmu 433MHz. Přenos poplachového signálu od čidel je kódovaný. Dosah ve volném prostředí je asi 100 – 200m.

10 Ústředny s bezdrátovým přenosem: Systémy můžeme rozdělit do dvou základních skupin: systémy s jednosměrnou komunikací systémy s obousměrnou komunikací Systémy mají následující přednosti: při zapínání systému si ústředna ověří stav všech prvků čidla v klidovém stavu nevysílají a tím neplýtvají energií ústředna si může ověřit, zda je došlá poplachová informace skutečný poplach

11 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: Výpis z norem ČSN Ing. Jiří Kindl-Projektování bezpečnostních systémů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google