Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26. 4. 2012, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Představení nových objektů pro poskytování sociálních služeb
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Bydlení v obecních bytech
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Farní charita Prachatice
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Pečovatelská služba.
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Aktivní senior v České Skalici.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
SmoČR a senioři v obcích
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Seniorské bydlení listopad 2017
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha

Krnov 48 největší město v ČR obyvatel Obec z rozšířenou působností 13% nezaměstnanost 10 MŠ, 4 ZDŠ, 5 SŠ

Krnov Zřizovatel – 2 domovů pro seniory –Pečovatelské služby –2 objektů DPS (220 bytů) –Klubu důchodců Od roku 2004 probíhá proces komunitního plánování

Krnov Podpora poskytovatelů sociálních služeb na území města : –Rozdělení VFP - 4miliony/rok –Snížené nájmy NP v majetku města –Možnost zápočtu nájmu za konkrétně prováděné práce ( údržba zahrady) –Nájem budovy za 1Kč/rok

Krnov Klíčové organizace: –Diakonie : od roku 1998 –Charita : od roku 1991 –Armáda spásy: 1992 Organizace jiného zřizovatele : -Harmonie : domov pro mentálně postižené ženy - zřizovatel MSK -Salvator : domov se zvláštním určením- zřizovatel Charita

Transformace Z latinského trans-formatio =přetvoření=podstatná proměna Hlavní podíl města :transformace služeb pro seniory Spolupráce města : transformace služeb pro zdravotně postižené,lidi bez přístřeší

Důležitost transformace z pohledu obce Nová pracovní místa Využití budov,které by jinak chátraly Podpora podnikatelských činností ( obchod, služby) Zkvalitnění života lidí, kteří jsou odkázáni na pomoc jiných Změna pohledu obyvatel na zdravotně postižené a jiné skupiny osob

Co očekáváme od poskytovatelů sociálních služeb ODBORNÝ A LIDSKÝ PŘÍSTUP ke klientům (spokojenost uživatelů a jejich rodinných příslušníků) Ekonomické využití poskytnutých dotací Zapojení se do komunitního plánování sociálních služeb a spolupráce s městem Schopnost zajistit jiné finanční zdroje

Transformace sociálních služeb pro seniory Cílem : poskytovat služby tak, aby mohl zůstat senior co nejdéle v domácím prostředí –Spolupráce sociálního odboru a bytového oddělení –Zkvalitňování služeb v DPS, pravidelné schůzky s jejich obyvateli –Přiřazení pečovatelské služby k domovu pro seniory, její rozšíření

Transformace služeb poskytujících péči o zdravotně postižené Nabídka nájmu budov za 1Kč a rok (Benjamin,MŠ a ZŠ pro tělesně postižené), pomoc s opravami Prodej budovy MSK za 1Kč pro využití soc.služeb (Harmonie) Nabídka bytů z bytového fondu pro klienty sociálních služeb ( )

Transformace sociálních služeb pro obtížné životní situace Pronájem budovy za 1Kč/rok Využití dotací a přestavba prostor ubytovny ( zmodernizování ubytovny) – spolupráce města a poskytovatele Nabídka městských bytů ( dodržování pravidel!) Spolupráce s dětským domovem – poskytnutí bydlení pro odcházející děti

Slabiny Nabídka 2 budov MSK, odmítli a využili budovy v okrajových částech okresu Zdravotně postižení muži nyní ubytovaní v náhradních prostorách, čekají na lepší prostory ( 85 osob) Politika MPSV – snížení dotací pro poskytovatele !!!

Co se nám povedlo,čím se chlubíme Z dotace jsme opravili již 4 domy, kde jsou vyčleněny sociální byty ( ) Nabídli jsme je konkrétním poskytovatelům ( Diakonie, Armáda spásy, Salvator, Dětský domov) pro klienty, ale i pro asistenty (zaměstnance)

Fotodokumentace

Co se nám povedlo Organizace garantují pravidelné úhrady nájemného V případě, že klient samostatnost nezvládá, organizace jej vrátí do ústavní péče Organizace spolupracují mezi sebou („půjčky“ bytů) - Zpočátku velké obavy ( úředníci,ale i radní).Dnes problémy zvládáme !!!

Naše vize Chystáme další rekonstrukce bytů ( malometrážních) Pomoc řešit poskytovatelům stávající problémy dnešní doby Cíl : přežít změny,které nyní probíhají a ohrožují osvědčené poskytovatele.

Děkuji Vám za pozornost. Jméno: Mgr. Alena Krušinová Kontakt: MěÚ Krnov, Hlavní náměstí 1,Krnov Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.