TROCHA PRÁVA DO ZAČÁTKU… TROCHA PRÁVA DO ZAČÁTKU… Liberec 20. srpna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Přijímání do pracovního procesu
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
vytvořený v projektu OP VK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ místo konání:Kořenov datum konání:
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Poznatky z šetření stížností
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Odměňování pedagogických pracovníků
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Zákoník práce Ust. § 1 - věcná působnost této zákonné úpravy. Zákoník práce se podle této úpravy vztahuje na konkrétně vymezené.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Poznatky z kontrol agentur práce
Pracovně právní vztahy
SEMINÁŘ K PRACOVNĚPRÁVNÍ PROBLEMATICE
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 10. a 13. února 2012.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
ZÁKONÍK PRÁCE základy pracovněprávních vztahů
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Odměňování – vazba druhu práce + popisu pracovního místa + pracovní náplně + katalogu prací na plnění povinností zaměstnance Mgr. Kateřina Stříbná Konference.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
Digitální učební materiál
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Název projektu: Moderní škola
Benefity a odměňování Příspěvek v rámci sekce státní služba
Transkript prezentace:

TROCHA PRÁVA DO ZAČÁTKU… TROCHA PRÁVA DO ZAČÁTKU… Liberec 20. srpna 2012

OSOBNÍ A JINÉ ÚDAJE  Oznamovat zřizovateli prokazatelně a neprodleně změny osobních údajů, např. změnu adresy bydliště apod.  Oznamovat zřizovateli prokazatelně a neprodleně změny skutečností, které mají vliv na platové zařazení, např. výchovný poradce ve 13. třídě apod.

FKSP  Čerpání FKSP – důsledně v souladu s vyhláškou číslo 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb ve znění pozdějších předpisů a vnitřním předpisem  Čerpání prostředků z FKSP na jiné účely JE PORUŠENÍM ROZPOČTOVÉ KÁZNĚ se všemi důsledky z toho vyplývajícími!!!

ŠKOLSKÁ RADA  § 167 a § 168 zákona číslo 561/2004 Sb., školský zákon  Povinnosti ředitele školy - zajistit volby (event. jmenovat členy) - svolat první zasedání - účastnit se zasedání na výzvu předsedy - předkládat dokumenty ke schválení a projednání - umožnit přístup k informacím o škole  Posílat zřizovateli zápisy ze zasedání  Informovat zřizovatele, pokud školská rada neplní své povinnosti

ZÁKLADNÍ ZÁSADY PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ § 1a zákoníku práce  Zvláštní zákonná ochrana postavení zaměstnance  Uspokojivé a bezpečné pracovní podmínky pro výkon práce  Spravedlivé odměňování zaměstnance  Řádný výkon práce zaměstnancem v souladu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele  Rovné zacházení se zaměstnanci a zákaz jejich diskriminace

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY  Na rozdíl od např. obchodních vztahů, v pracovněprávních vztazích NIKDY NELZE uzavřít smlouvu „sám se sebou“.  V pracovněprávních vztazích se vždy jedná o vztah nadřízenosti a podřízenosti (pojmový znak pracovněprávního vztahu), proto by se jednalo o střet zájmů.

ZÁSTUP ZA MATEŘSKOU A RODIČOVSKOU DOVOLENOU  Zástup za MD a RD lze sjednat VŽDY POUZE NA DOBU URČITOU!!!  Zákoník práce neřeší situaci, kdy je zástup sjednán na dobu neurčitou a po návratu zaměstnankyně z RD připadnou na jedno pracovní místo dva zaměstnanci.  Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádné organizační změně je výpověď dle § 52 písm. c) zákoníku práce neplatná!!! Případný soudní spor by zaměstnavatel prohrál.

PRACOVNÍ POMĚR NA DOBU URČITOU  možnost sjednat až na tři roky + 2x opakovat (tedy celkem devět let)  znovu možno sjednat mezi týmiž účastníky až po třech letech  zrušena většina výjimek  výjimky pouze cizinci (s povolením k zaměstnání), veřejně prospěšné práce a agenturní zaměstnanci

DISKRIMINACE  Rovné zacházení neznamená rovnostářství!  Pracovní podmínky  Odměňování – odlišné odměňování vyžaduje důvod - ALE – odměna za práci, nikoli za pracovní poměr - vnitřní platový předpis ?!  Přístup k funkcím (funkční postup) – pravidla pro obsazování vedoucích funkcí

DISKRIMINACE  Obrácené důkazní břemeno – týká se POUZE MOTIVU, nikoli samotného diskriminačního jednání.  Skutečnost, že jednání nebylo motivováno např. národností (tedy že nebylo diskriminační) se prokazuje v obecné rovině.  Tím, že zaměstnavatel prokáže, že se svými zaměstnanci i uchazeči o zaměstnání jedná vždy nediskriminačně, unese důkazní břemeno.

NÁLEŽITOSTI PRACOVNÍ SMLOUVY  Obligatorní náležitosti – den nástupu do práce - druh práce - místo výkonu práce  Den nástupu – nemusí být sjednáno konkrétní datum - ALE musí to být den, který určitě nastane např. „až začne sněžit“  Místo výkonu práce – může být sjednáno cokoli kromě „všude“

NÁLEŽITOSTI PRACOVNÍ SMLOUVY  Druh práce – může být sjednáno cokoli kromě „všechno“ - může být sjednán i výrazně šířeji než zaměstnanec skutečně vykonává  Širší i užší vymezení zejména druhu práce, ale i místa výkonu práce, má své výhody a nevýhody. Pro zaměstnavatele je velkou výhodou, pokud s touto skutečností umí pracovat ve svůj prospěch.

PLAT  § 122 a násl. zákoníku práce  stanovena možnost sjednat smluvní plat (od 13.třídy)  zaměstnanci, který pobírá příplatek za vedení, je stanoven plat s přihlédnutím k práci přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce (netýká se práce v noci, v den pracovního klidu)  v platu vedoucího zaměstnance – statutárního orgánu je přihlédnuto k veškeré práci přesčas

PLAT  Platová třída – stanoví se dle nejsložitější práce, kterou zaměstnanec vykonává, nebo řídí - podle nařízení vlády č. 222/2O1O Sb., o katalogu prací  Platový stupeň – dle délky započtené praxe  Platový tarif lze stanovit rovněž podle § 6a nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

OSOBNÍ PŘÍPLATEK  § 131 zákoníku práce  Lze přiznat výhradně na základě písemného hodnocení  Snížit nebo zcela odebrat lze opět pouze na základě písemného hodnocení  Na základě písemného hodnocení vydá zaměstnavatel nový platový výměr

CÍLOVÁ ODMĚNA  § 134a  za splnění významného předem stanoveného mimořádně náročného úkolu  výši odměny a měřitelné (hodnotitelné) ukazatele oznámí zaměstnavatel předem

VÝPOVĚĎ  § 52 zákoníku práce – výpověď daná zaměstnavatelem  § 52 písm. c) nadbytečnost 1) organizační změna 2) nadbytečnost zaměstnance 3) příčinná souvislost mezi organizační změnou a nadbytečností konkrétního zaměstnance

VÝPOVĚĎ  § 52 písm. f) - nesplňování předpokladů - nesplňování požadavků - neuspokojivé pracovní výsledky (výzva k odstranění)  § 52 písm. g) – porušení „pracovní kázně“ - tři stupně intenzity - zvlášť hrubé - závažné - méně závažné (upozornění)

VÝPOVĚĎ  § 52 písm. h) – nový výpovědní důvod od zvlášť hrubé porušení stanoveného režimu dočasně práce neschopného pojištěnce - pouze v době prvních tří týdnů pracovní neschopnosti - pouze dodržování vycházek

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ  Zákon č. § 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů  Týká se jak zaměstnanců tak i dětí, žáků a studentů  Úřad pro ochranu osobních údajů vykonává kontroly i na školách, za porušení zákona ukládá pokuty

SVOBODNÝ PŘÍSTUP K INFORMACÍM  Zákon č. § 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím  I veřejné školy jsou povinnými subjekty dle tohoto zákona  Povinnost sdělit všechny informace, pokud se nejedná o výjimku výslovně uvedenou v zákoně (ochrana osobních údajů, utajované skutečnosti…)

Děkuji za pozornost kontakt: