Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Teplárenství na rozcestí
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Konference „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Energetická legislativa a teplárenství.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Nový zákon o ochraně ovzduší
Vytápění Dálkové vytápění
Klubová přednáška Violino
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Národní program snižování emisí České republiky
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12. března 2015, Parkhotel, Praha

sdružení podnikatelů v teplárenství Topná sezóna Průměrná teplota prosinec-únor 0,7°C 1,9°C nad dlouhodobým průměrem ,5°C pod loňskou průměrnou teplotou 1,2 °C Od září do první dekády března dodávka nepatrně nižší než loni chladnější zimu vyrovnal velmi teplý podzim Spotřeba tepla v letošní topné sezóně stejná jako loni? otopné období končí až 31. května Loňský rok extrémně teplý, pokles dodávek až o pětinu, letošní rok je ještě brzy hodnotit.

sdružení podnikatelů v teplárenství Teplárny investují miliardy do lepšího čištění spalin Téměř všechny velké teplárny zásobující krajská a statutární města budou ve druhé polovině 2016 připraveny plnit nejpřísnější normy pro ochranu ovzduší. Investice vynaložené v teplárnách na splnění přísných požadavků na emise ( ): 18 miliard Kč. Do roku 2020 (závazný termín) překročí 20 miliard Kč. Velké teplárny do dvou let prakticky zmizí z mapy znečištění.

sdružení podnikatelů v teplárenství Vývoj emisí prachových částic

sdružení podnikatelů v teplárenství Porovnání emisí při spalování uhlí 1 rodinný domek = 325 bytů se starým kotlem připojených na na pevná paliva modernizovanou teplárnu

sdružení podnikatelů v teplárenství Podíl velkých zdrojů na emisích prachových částic a benzo(a)pyrenu

sdružení podnikatelů v teplárenství Diskriminace teplárenství Výška komínu130 m13 m Emisní limityANONE Monitoring emisíANONE Ekologická daň (zákon č. 261/2007 Sb.)ANONE Poplatky za emise (zákon č. 201/2012 Sb.) ANONE Nákup povolenek (zákon č. 383/2012 Sb.)ANONE Výroba tepla ze zemního plynu 1x 100 MW dálkové teplo x 10 kW lokální vytápění

sdružení podnikatelů v teplárenství Tradiční soutěž „Projekt roku“ Letos 12 projektů nominováno ve čtyřech kategoriích: Snížení tepelných ztrát, přechod na efektivnější horkovodní rozvody Rozvoj a využití kombinované výroby elektřiny a tepla a obnovitelných zdrojů energie Rozvoj soustav zásobování teplem Snižování emisí znečišťujících látek ovzduší C-Energy Bohemia: První etapa Obnovy a ekologizace teplárny v Plané nad Lužnicí Veolia Energie ČR: Odsíření kotlů K3 a K4 v Elektrárně Třebovice - Ostrava Veolia Energie ČR: Odsíření kotlů K2 až K4 v Teplárně Karviná

sdružení podnikatelů v teplárenství Vyhlášení vítězných projektů na společenském večeru

sdružení podnikatelů v teplárenství Bonus – komentář k Nové zelené úsporám Evropská komise v rámci tzv. evropského semestru pro ČR: „Vnitrostátní programy zaměřené na zvýšení energetické účinnosti jsou roztříštěné a celkově nákladově neefektivní.“ „Například poslední program „Zelená úsporám“ ušetřil 6,8 PJ energie s náklady ve výši přibližně 20 miliard Kč. Na každou ušetřenou kWh tedy bylo jen z veřejných zdrojů vynaloženo 0,39 EUR. Při takto nízkých úsporách za euro by bylo k dosažení požadovaného cíle (podle směrnice o energetické účinnosti) potřeba jen z veřejných prostředků vynaložit 560 miliard Kč.“

sdružení podnikatelů v teplárenství Nová zelená úsporám je bohužel ještě horší než ta Bursíkova! Alokace z veřejných zdrojů: 27 miliard Kč Očekávané úspory: 6,3 PJ O trochu méně „muziky“ zato o třetinu dráž a pozdě… MŽP nerespektuje Národní akční plán energetických úspor schválený vládou – za 27 miliard mělo být 14,3 PJ úspor energie, navíc dosažených do roku 2020 a ne až 2023.

sdružení podnikatelů v teplárenství Nová zelená úsporám neumožňuje splnit závazek ČR Národní akční plán energetické účinnosti (Schválený vládou, reportován Evropské komisi) Celkem na úsporu 47,8 PJ alokováno 96,4 miliardy Kč. Veřejné prostředky: Dosažené úspory energie: