Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko Autor: Marek Gąsior Vedoucí práce: Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. Diplomová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Advertisements

1 Zabezpečení kvality revitalizací bytových domů Ing. Simon Palupčík ředitel Úseku certifikace systémů řízení vedoucí Certifikačního orgánu pro certifikaci.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Statutární město Brno Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna Brno.
Senzor mechanických vibrací s využitím optických vláken Hlavní řešitel: OPTOKON, a.s. Spoluřešitel: Vysoké učení technické v Brně Projekt:MPO FR-TI4/696.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
FINANČNÍ DOPAD OPTIMALIZACE LOGISTICKÝCH PROCESŮ VE SPOLEČNOSTI AVIRE S.R.O. Autor diplomové práce:Bc. Monika Budovičová Vedoucí diplomové práce:doc. Ing.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Co dnes uslyšíte? Užití fotogrammetrie Konstruktivní fotogrammetrie Vodorovný snímek Prvky vnitřní orientace vodorovného snímku Rekonstrukce snímku z dostupných.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Nadpis prezentace Zdeněk Tišl
Vysoká škola technická a ekonomická
Porovnání dat za referenční období 1931–1980 a 1981–2010
Odpisové plány Inventarizační zpráva
Postup při návrhu simulačního modelu
Zpracování LHP na základě statistické provozní inventarizace
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Realizace interní benchmarkingové analýzy výkonnosti pracovnic úklidu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dobrý den Horská klinika 2011.
Téma 11: Finanční plánování
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Komunikace se zákazníky ve vybraném podniku Autor práce: Zuzana.
Výzkum přírodních geochemických a remediačních procesů a jejich využití pro sanace po těžbě nerostů GEOCHEM Kontrolní den ‘04 GEOCHEM – KD 2004.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Mapování vážek Autor: Václav Kajgr Vedoucí: Ing. Jan Růžička, Ph.D
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Katastr nemovitostí (KNEM)
Procenta v „autařské“ praxi
PREZENTACE II. MS OFFICE PowerPoint
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Přídavná zařízení.
Pozemkové úpravy.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Meteorologický preprocesor CALMET a jeho využití pro objektivizaci konstrukce větrných růžic Radostovice Hana Škáchová, OME.
Remote login.
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
ePrivacy a komunikace M2M
Porovnání modelů SYMOS’97 a ATEM Emisní model MEFA
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko Autor: Marek Gąsior Vedoucí práce: Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. Diplomová práce – FŽP UJEP obor Revitalizace krajiny – 2006

Úkoly a) Prozkoumání různých přístupů ke zpracování lidarových dat a návrh vhodného postupu tvorby DMT včetně metody vhodné pro „skalní města“ b) Porovnání DMT s modelem vytvářeným na TU Drážďany a s jinými modely terénu c) Další možnosti využití lidarových dat – lesnická inventarizace d) Vytvoření 3D vizualizací překrytím vytvořeného DMT a DMV ortofotem

Zdroje dat ➲ Lidarová data Českosaského Švýcarska pořízena skenerem s optickými vlákny fy TopoSys v rámci projektu TU Drážďany ● První a poslední odraz XYZ včetně intenzity ● Hustota jednoho odrazu cca 9 bodů/m 2 ● Území o celkové rozloze 800 km 2 ● Celkem 14 mld bodů – vysoké nároky na hardware ● 200 GB dat v binárním formátu ➲ Ortofoto 0,5m/px RGB a CIR ➲ ZABAGED, ArcČR

Mozaika zájmového území

Porovnání softwarových prostředků ➲ Aplikace fy Terrasolid TerraScan, TerraPhoto a TerraModeler ● Nadstavba pro CAD MicroStation ● Řešení pro všechny fáze zpracování dat ● Klasifikace bodů na terénu pomocí metody progresivního zahušťování TINu ● Funkce optimalizovány na rychlost, flexibilní ● Robusní makro režim ➲ SCOP++ ● Zaměření především na tvorbu DMT ● Používá metodu „hierarchické robustní interpolace“ (zahrnuje filtraci) ● Dobrá prezentace výstupů (stínovaný reliéf, profily atd.) ● Zpracování je výrazně časově náročnější, neinteraktivní ● Nedostatečná funkčnost v makro režimu ➲ Lidar Analyst a BLUH ● Pro účely práce shledány jako nepříliš vhodné

Prostředí Terra...

Prostředí SCOP++

Stáž na TU Drážďany ➲ Skalní útvary se vyskytují na 150 z 800 výpočetních jednotek ➲ Hledání optimálních parametrů filtrace terénu na vybraných lokalitách ➲ Poznání závislosti výsledků na použitých parametrech – analýza citlivosti ➲ Průběžné porovnávání s výsledky ve SCOPu ● Zpřesnění obou výsledných modelů ● Přehodnocený přístup k tvorbě hlavního DMT ➲ Algoritmus SCOPu poskytuje vyhlazený model (líbivější ale postrádající některé terénní hrany)

Použitá metodika ➲ Vybrána nejvíce univerzální sada parametrů (odtranění budov a vegetace, zachování tvářnosti terénu) ➲ V případě holých pískovcových bloků běžná filtrace nestačí ➲ Navržená metoda využívající CIR snímky a metody barevné klasifikace ● Tato metoda nemůže být aplikována zcela automaticky v případě, že jsou na stejném snímku střechy budov ➲ Kontrola výsledků a oprava ojedinělých anomálií (nízký a přehoustlý porost)

Kontrola výsledků Průběžně – stínovaný reliéf

Profily

D:\mg-doc\Diplomka\ref-points\reference_points.xyz Number Easting Northing Known Z Laser Z Dz Average dz Minimum dz Maximum dz Average magnitude Root mean square Std deviation Kontrolní body

Porovnání s modelem ZABAGED

Využití dat v lesním hospodářství ➲ Detekce polohy jednotlivých stromů a jejich výšky pomocí standardních nástrojů (ArcGIS, TerraScan) ➲ Mapová algebra – ArcGIS ● Založeno na využití funkce Sink a sledu dalších morfologických operací ● Výsledkem je třída prvků obsahující přibližnou polohu a výšku vrcholů dřevin vyšších než 5m ➲ Zabudované nástroje v TerraScanu ● Detekce přímo na množině bodů podle předem definovaného tvaru koruny ➲ Morfologický přístup je náročnější na zpracování, ale dosahuje zatím lepších výsledků

3D vizualizace ➲ Byla vytipovaná území vhodná pro vizualizace ➲ Pfaffenstein, Kyjovské údolí, Pravčická brána ➲ Přístup využívající DMT + DMP ● Použití bodů DMT a bodů 3 m nad DMT ● Nutné ředění ● Morfologická filtrace ➲ Omezení ● Objemem dat, který lze načíst do RAM (cca 1 GB) ● Interaktivní práce s daty pouze při malém rozlišení ● Omezení na straně softwarových produktů

…viz video

Děkuji za pozornost