SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha, 22. 4. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
VLIV DOSAVADNÍCH A PLÁNOVANÝCH REFOREM NA ZDRAVOTNICTVÍ
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Aktuální krize zdravotnictví
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
REGULAČNÍ POPLATKY - SOUČÁST REFORMY ZDRAVOTNICTVÍ Ministerstvo zdravotnictví Praha,
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
NDP aneb Národní akční plán
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ
Boj o pacienta, boj o peníze
Školení kódování podle MKN-10
Poptávka po zdravotní péči
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,

CO VÁM ŘÍKALI NAŠI KRITICI? … Předpokládám, že se systém během několika měsíců zhroutí. Zhroutí se tím, že velké množství pacientů nebude ty poplatky platit. ….. A obáváme se, že poplatek může výrazným způsobem zhoršit vztahy mezi lékaři a pacienty. … Poplatek ochudí pacienta o čas lékaře. Administrativa s tím spojená zabere tak dvě minuty. Třeba u praktického lékaře máte 45 pacientů denně v průměru krát dvě minuty, tak to máte jeden a půl hodiny času, které lékař mohl věnovat pacientům Milan Kubek, MF Dnes, listopad 2007

CO JSME VÁM ŘÍKALI MY? Ochrana pacientů před nežádoucími dopady kumulovaných doplatků za léky Získá se více prostředků na kvalitní péči o vážně nemocné Očekávaný nárůst příjmů systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2008 se odhaduje na 3,5 až 4 mld. Kč Očekávaná úspora výdajů systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2008 se odhaduje na 4 mld. Kč Bude plně kompenzováno navýšení snížené sazby DPH Dojde ke snížení doplatků, především u drahých a účinných léků. Současně poklesne předepisování levných léků na banální nemoci Tisková konference MZČR duben 2007

VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA SPOTŘEBU LÉKŮ Pokles počtu receptů o 40 % Celkové náklady na léky z veřejného zdravotního pojištění poklesly o 20 %, což představuje jenom za první čtvrtletí úsporu 1,75 miliardy Kč Snížilo se předepisování nadbytečných léků Levné léky do 30 Kč si pacienti stále více kupují bez předpisu „Pacienti se mě nově ptají, zda lék opravdu potřebují nebo upozorňují, že již mají podobný předepsaný“

VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA HOSPITALIZACE Průměrná délka hospitalizace se zkrátila o 9 % Snížil se počet zbytečných pobytů v nemocnici Lidé více využívají ambulantní a domácí péči „Skončila praxe předčasného přijímání pacientů k operacím“

„V ordinaci už nevidím tolik pacientů, kteří si přijdou jen popovídat“ VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA NÁVŠTĚVY U LÉKAŘE Pokles počtu návštěv u ambulantních specialistů klesl o 28 %, u zubařů pouze o 8 % Pokles návštěv u praktických lékařů nelze vyhodnotit (chybí srovnání s minulým obdobím), předpokládáme ale obdobné snížení Pokles počtu návštěv u ambulantních specialistů dává možnost přesunout 144 mil. Kč v prvním čtvrtletí na potřebnou léčbu Pokles počtu návštěv LSPP klesl o 45 % Lékaři mohou věnovat čas skutečně nemocným pacientům Omezení zbytečných návštěv vede i ke zvýšení dostupnosti péče pro ostatní pacienty

DOPADY ZAVEDENÍ LIMITU - Dítě do 1 roku, - jeho rodiče zaplatili na doplatcích a poplatcích 6706 Kč, z toho 6226 za léky a PZLU - dlouhodobý alergický stav, s diagnózou poškození žlučových cest a jiná a neurčená břišní bolest - Alfaré (potravina pro zvláštní lékařské účely): 3 měsíce – plná dávka (400 g) – 12 krát za měsíc, spoluúčast: 170 Kč za dávku, od r se nezměnila Další příklady: Léky proti migréně (některé triptany) imunosupresivum, profylaxe rejekce po transplantaci ledvin (sirolimus) hyperfosfatémie u hemodialyzovaných dospělých (sevelamerum) léčba schizofrenie (olanzapin), antiparkinsonikum (biperiden) Aminokyseliny v přípravku pro osoby s těžkou potravinovou alergií, syndromem krátkého střeva, či malabsorpcí LIMIT chrání především před doplatky na léky, příklad:

OČEKÁVANÝ FINANČNÍ DOPAD V PRVNÍM KVARTÁLE ROKU 2008 Vybrané regulační poplatky Úspora nebo možnost přesunutí prostředků od méně k více nemocným Ambulantní lékaři420 mil. Kč144 mil. Kč – pouze u specialistů Recept456 mil. Kč1 750 mil. Kč Pohotovost30 mil. Kč Nemocnice126 mil. Kč725 mil. Kč Celkem1 032 mil. Kč2 619 mil. Kč

CO SE PO PŮL ROCE DOZVÍME DÍKY REGULAČNÍM POPLATKŮM? Které skupiny pacientů potřebují lékaře nejvíce? Kteří pacienti platí největší doplatky na léky? Která péče je nevhodně organizována? Díky poplatkům budeme mít vůbec poprvé k dispozici spolehlivá data o rozdělení spoluúčasti a budeme moci cíleně ochránit ohrožené skupiny pacientů

SHRNUTÍ VLIVU REGULAČNÍCH POPLATKŮ  Nikomu nebyl znemožněn přístup k potřebné zdravotní péči  Došlo k vytvoření úspor, které mohou být použity pro skutečně potřebné pacienty  Zdravotníci mohou věnovat více času těžkým pacientům  Byl zaveden limit na poplatky a doplatky jako univerzální nástroj ochrany chronicky nemocných  Poprvé jsou systematicky sbírána data o finanční spoluúčasti potenciálně zranitelných skupin, což umožňuje ochránit je přesně cílenými a účinnými opatřeními