Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Zdravotní pojištění v EU Šárka Kněžická, Adam Ander Kancelář zdravotního pojištění 21. 6. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
POŽADAVKY A PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ V ČR A PL
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Josef Středula, předseda ČMKOS
Správa sociálního zabezpečení
Realita zahraničního náboru
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Příjmy z kapitálového majetku
31 Základní typy zdravotnických systémů
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Občanské soudní řízení I.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Právo sociálního zabezpečení
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zrušena možnost platit složenkou
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EURES = Evropské Služby Zaměstnanosti
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Život bez střeva , Praha.
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Zdravotní pojištění v EU Šárka Kněžická, Adam Ander Kancelář zdravotního pojištění

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Kancelář zdravotního pojištění Založeno r jako sdružení zdravotních pojišťoven (dříve CMU) Styčný orgán ČR pro evropská koordinační nařízení č. 883/2004 a č. 987/2009 Národní kontaktní místo podle Směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči č. 24/2011 Funkce KZP: – přístupové místo pro elektronickou výměnu dat a dokumentů mezi českým systémem zdravotního pojištění a ostatními státy – určování aplikovatelné legislativy o sociálním a zdravotním pojištění u neaktivních osob – agenda výjimek z příslušnosti k právním předpisům – styčný orgán ČR pro bilaterální smlouvy o sociálním zabezpečení

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Právní předpisy Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009 Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1231/2010 Rozhodnutí Správní komise č. S1 – S10 Judikatura SD EU Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Principy koordinace Rovnost zacházení (zákaz diskriminace) - k občanům JČS, kteří podléhají českým právním předpisům, musí být přistupováno jako k českým občanům ve stejné situaci. Např. vyžadování splnění takových podmínek, které jsou pro občany JČS těžko splnitelné v porovnání s místními občany (např. trvalý pobyt). Příslušnost k právním předpisům jediného státu – v jeden okamžik by osoba měla podléhat právním předpisům jediného státu. Vztahuje se na systém sociálního zabezpečení jako celek. Příslušnost k právním předpisům konkrétního státu ještě neznamená, že bude osoba účastna všech subsystémů. Záleží na konkrétních lokálních předpisech, zda takový příjem podrobují všem nebo jen některému pojištění, např. pouze zákonné úrazové pojištění. Třeba ověřit v konkrétní zemi. Asimilace skutečností – skutečnosti, které nastaly na území JČS, se posuzují, jako by nastaly na území příslušného státu. Např. nezaopatřená manželka občana JČS, který podléhá českému zdravotnímu pojištění, je zařazena do kategorie pojištěnců, za které je plátcem pojistného stát, resp. osob bez zdanitelných příjmů.

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Rozsah koordinace Státy EU, EHP (Norsko, Lichtenštejnsko, Island), Švýcarsko Osoby státní příslušníci výše uvedených států státní příslušníci 3. zemí, kteří podléhají nebo podléhali právním předpisům ČS a jejichž situace není omezena na jediný ČS Dávky dávky v nezaměstnanosti, dávky v nemoci (peněžité a věcné), dávky v mateřství, dávky v invaliditě, rodinné dávky, dávky ve stáří, pozůstalostní dávky, pracovní úrazy a nemoci z povolání, předdůchodové dávky, pohřebné

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Příslušnost k právním předpisům Obecná pravidla: ekonomicky aktivní osoby - pojištění ve státě zaměstnání nebo SVČ, příp. výplaty dávky ekonomicky neaktivní osoby - pojištění ve státě bydliště Zvláštní pravidla: vyslání – krátkodobý výkon činnosti v JČS souběh – výkon činností ve více ČS současně výjimka – umožňuje odchýlit se od výše uvedených pravidel, krajní řešení individuální situace Pravidla pro specifické skupiny osob: důchodci – pojištění ve státě, který vyplácí důchod. Při souběhu důchodů příslušným stát bydliště, který vyplácí důchod. nezaopatření rodinní příslušníci – podléhají stejným právním předpisům jako živitel. Nezaopatřenost posuzuje stát bydliště (oblast zdravotního pojištění).

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Zdravotní péče a pojištění -Dostupnost zdravotní péče základem pro volný pohyb osob -Pravidla pojištění se řídí podle národní legislativy určené podle výše uvedených pravidel příslušnosti -odvod a výše pojistného -skupiny pojištěnců -rozsah péče hrazené pojišťovnou atd.

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Nároky na zdravotní péči „Nařízení“„Směrnice“ Plánovaná péče se souhlasem Nezbytná péče Plánovaná péče bez souhlasu + §16 Plná péče

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Lékařsky nezbytná zdravotní péče s přihlédnutím k povaze nemoci a předpokládané době pobytu na území jiného státu. Péče musí být poskytnuta v takovém rozsahu, aby pacient nemusel odcestovat do země pojištění dříve, než zamýšlel. Vztahuje se i na chronická onemocnění! U chronických onemocnění je třeba domluvit kapacitu se zahraničním poskytovatelem Nezbytná péče – Evropský průkaz zdravotního pojištění „Nařízení“

EHIC vs. cestovní připojištění 10 Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Nevýhody EHICu nekryje spoluúčast nekryje náklady na převoz do státu pojištění před ukončením léčby nekryje náklady na převoz ostatků bez asistenční služby Výhody EHICu vystavení EHIC je zdarma žádný limit nákladů na péči kryje i chronicky nemocné, těhotné, porod příčina úrazu zpravidla nehraje roli lze uplatnit i dodatečně trvá po celou dobu pojištění v ČR

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Plná péče – bydliště mimo stát pojištění „Nařízení“ -Nárok na plnou zdravotní péči podle předpisů státu bydliště na náklady státu pojištění -Bydlištěm se rozumí „skutečné bydliště“ – střed zájmů osoby -Formulář S1 (dříve E106, E109, E121) -např. rodina žije v jiném státě než kde pracuje živitel -např. důchodce pobírá jenom český důchod ale žije v Chorvatsku

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Plánovaná péče se souhlasem ZP - formulář S2 (E112) „Nařízení“ – Souhlas musí být vydán: pokud nelze péči poskytnout v lékařsky odůvodnitelné lhůtě pokud se jedná o péči, která patří mezi dávky v ČR – Pojišťovna hradí „zahraniční cenu“, (pacient spoluúčast) – Péče jen ve „veřejném“ ZZ, podle tamních předpisů – Žádost doporučení lékaře předpokládaná cena v zahraničí specifikace zahraničního ZZ

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Plánovaná péče bez souhlasu zdravotní pojišťovny „Směrnice“ – ČR jako jeden z mála států nezavedla předchozí souhlas – Lze vycestovat jenom za péčí, která je v ČR hrazena – Pacient za péči nejprve sám zaplatí „zahraniční cenu“ – Na žádost mu ZP zpětně proplatí „českou cenu“ – Některá péče je v ČR hrazena jen pokud ji doporučí lékař, tuto podmínku je třeba splnit – Žádost o refundaci originál dokladu o zaplacení lékařská zpráva

Nařízení 883/2004 poskytnutí zdravotní péče – základní procedura Stát pojištěníStát léčení Příslušná instituce (pojišťovna) CMU I Centrum mezistátních úhrad I Styčné místo České republiky pro oblast zdravotní péče

Nařízení 883/2004 poskytnutí zdravotní péče – základní procedura Stát pojištěníStát léčení Příslušná instituce (pojišťovna) Instituce místa pobytu / bydliště CMU I Centrum mezistátních úhrad I Styčné místo České republiky pro oblast zdravotní péče registrace

Nařízení 883/2004 poskytnutí zdravotní péče – základní procedura Stát pojištěníStát léčení Příslušné instituce (pojišťovny) Instituce místa pobytu / bydliště CMU I Centrum mezistátních úhrad I Styčné místo České republiky pro oblast zdravotní péče Styčné místo

Nařízení 883/2004 poskytnutí zdravotní péče – základní procedura Stát pojištěníStát léčení Příslušné instituce (pojišťovny) Instituce místa pobytu / bydliště CMU I Centrum mezistátních úhrad I Styčné místo České republiky pro oblast zdravotní péče Styčné místo

Kancelář zdravotního pojištění I Health Insurance Bureau Děkujeme za pozornost Kancelář zdravotního pojištění nám. W. Churchilla , Praha 3 tel.: