REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých.
Advertisements

Ministerstvo vnitra říjen – listopad Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Systémy veřejné správy FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví, c2006 Jana Holá, 2. ročník nav. mgr. studia, obor Informační.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Základní registry veřejné správy
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Registr dlužníků státu
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Ministerstvo vnitra Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel NE!!“  Proto.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Základní registry.
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
identifikačního registru UIR-ADR
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Základní registr prostorové identifikace
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace v základních registrech ISVS a registr geografických informací Praha ledna 2002 Vladimír Weis Úřad pro veřejné informační systémy

Východiska Státní informační politika (SIP) (strategický dokument) Koncepce budování ISVS (koncepční dokument) Akční plán realizace SIP (2002) a jeho aktualizace (realizační dokument)

Právní rámec realizace SIP Zákon č. 106/2000 Sb., o svobodném přístupu k informacím Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů Zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy zákony o registrech veřejné správy - ??

Zákon o ISVS Základní rámcový zákon, navazující na Koncepci budování ISVS Vymezuje otevřenou soustavu ISVS a obecná základní pravidla fungování této soustavy Vytváří předpoklady pro koordinaci ISVS a stanovuje základní prvky koordinace – referenční bezpečné a sdílené rozhraní, standardy ISVS a atestace ISVS Stanovuje práva a povinnosti správců a provozovatelů ISVS Umožní efektivní, racionální a koordinované využití možností ICT

Registry veřejné správy - princip Jednou poskytnuté údaje jednomu orgánu veřejné správy by neměly být již znovu jiným orgánem veřejné správy vyžadovány z jiných důvodů, než pro ověření jejich platnosti.

Registry veřejné správy - cíl Sjednocení roztříštěných a duplicitně vedených informačních zdrojů uvnitř veřejné správy Vytvoření referenčních zdrojů - registrů Výměna informací mezi registry a předávání informací do dalších ISVS Poskytování informací z registrů mimo veřejnou správu (v souladu se zákonnými omezeními)

Registry veřejné správy Cíle pro veřejnost Snížení byrokratické zátěže veřejnosti (občanů i podnikatelů) a zajištění důvěryhodnosti celé soustavy ISVS Občané a podnikatelé by měli být postupně zbaveni nutnosti neustálého vykazování stejných údajů na různých formulářích, hlášení změn na mnoha úřadech Místo občanů musí obíhat po úřadech informace - podle pravidel a při zachování bezpečnosti a ochrany soukromí.

Registry veřejné správy - rozdělení Základní registry - stanovené zákonem o registrech veřejné správy = Základní registr obyvatel (ZRO) = Základní registr ekonomických subjektů (ZRES) = Základní registr územní identifikace a nemovitostí (ZRUIN) Ostatní registry veřejné správy, které splní požadavky zákona o registrech veřejné správy

Základní registry Obsahují základní údaje o vedených objektech ZRO - údaje o všech fyzických osobách - obyvatelích ČR ZRES - údaje o všech ekonomických subjektech (FO i PO) podnikatelského i nepodnikatelského charakteru v ČR ZRUIN =údaje o vybraných územních prvcích v rámci ČR = údaje o nemovitostech na území ČR

ISVS vedené daňovými a celními orgány ISVS vedené pro potřeby sociálního a penzijního zabezpečení ISVS ve zdravotnictví ISVS v oblasti životního prostředí Další propojené ISVS (inž. sítí, motor. vozidel, zemědělské... aj.) Základní struktura propojení ISVS ZRO OBYVATELÉ ZRUIN NEMOVITOSTI ZRES EKONOMICKÉ SUBJEKTY (práv. i fyz. osoby) ÚZEMNÍ PRVKY Základní registry

Návrh věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Definice pojmů Obsah registrů, primární datové prvky a referenční datové prvky Pravidla pro zacházení s registry - správnost, aktuálnost, úplnost, důvěryhodnost Poskytování a předávání údajů z registrů Základní registry - vlastnosti, popis

Důležité pojmy Registry veřejné správy Objekty vedené v registru Primární datové prvky, referenční datové prvky Identifikátor, základní identifikátor Správce a provozovatel registru Prvotní informační zdrojové místo, původce informace Předávání / přebírání údajů, poskytování / získávání údajů

Obsah registrů Množina objektů, které jsou vedeny v registru Seznam údajů vedených o těchto objektech Údaje, které v registru nejsou primární, se přebírají = ze základních registrů = z primárních datových prvků

Primární datové prvky a referenční datové prvky Primární datové prvky = jsou v registrech unikátní (jako primární jen v jednom registru) = pocházejí z prvotních datových zdrojů = dávají se neprodleně k dispozici dalším registrům a IS = jsou současně referenčními datovými prvky Referenční datové prvky, které nejsou primární = mají jedinečný zdroj - primární datový prvek = jsou s ním shodné Datové prvky vedené v základních registrech jsou referenční pro ostatní registry a ISVS

Pravidla pro zacházení s registry Bezpečnost - protokolování všech akcí Správnost - soulad s podklady Aktuálnost Úplnost  Důvěryhodnost „Plomba“ - označení, že záznam v registru je dotčen změnou Historický stav registru (k libovolnému datu)

Poskytování a předávání údajů z registrů Údaje veřejně přístupné (omezení jen zákonem), i dálkovým přístupem (Internet) Veřejné údaje poskytovány bezplatně (výjimky zákonem) Úřední výpis za úhradu (výjimky zákonem) Vlastní údaje bez omezení přístupu, výpis 1x ročně bezplatně (výjimky zákonem) Možnost poskytnutí dat ke komerčnímu zpracování za úhradu Výměna dat (předávání) mezi registry Údaje pro potřebu výkonu veřejné správy bezplatně

Další postup - úkoly a termíny Zákon o registrech veřejné správy = návrh zákona (§) ÚVIS+ = účinnost Zákon o základním registru ekonomických subjektů Zákon o územní identifikaci a o základním registru územní identifikace = návrhy věcných záměrů ÚVIS+ = návrhy zákonů ČSÚ+ (ZRES), ČÚZK+ (ZRUIN) = účinnost Novela zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel (ZR obyvatel) = návrh zákona MV+ = účinnost Zákonná úprava registru geografických informací = návrh věcného záměru ČÚZK+

Děkuji za pozornost tel. (02)