13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Rodina a její funkce.
Farní charita Prachatice
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Komunitní plánování sociálních služeb
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k ukončení bezdomovectví Vize: „V roce 2025 se v Brně lidé budou jen výjimečně dostávat do situace bytové nouze,
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Fungování ASZ v lokalitách na příkladu Kutné Hory Jiří Franc/místostarosta Kutné Hory Vít Lesák/Agentura pro sociální začleňování Praha,
Výchova k občanství RODINA
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Komunitní plánování sociálních služeb Zahájení implementace Komunitního plánu.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
SOS dětské vesničky.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Lokální partnerství Pracovní skupina bydlení
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016

Program jednání 1.Úvod: Obnovení činnosti PS bydlení 2.Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL): Implementační fáze (Jan Mochťák, ASZ) 3.Nábytková banka (Veronika Singrová, Odbor životního prostředí MMB) 4.Výsledky registračního týdne – mapování rodin s dětmi v bytové nouzi 5.Jednotný monitoring efektivity zabydlovacích programů 6.Participativní skupina lidí v bytové nouzi (Jan Milota, IQRS) 7.Diskuse

1. Úvod: Obnovení činnosti PS bydlení Prostor pro vzájemné informování, dotazy a sdílení zkušeností mezi různými aktéry Nástroj koordinace činností jednotlivých aktérů Předpokládaná periodicita – nejméně 4x ročně

2. Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL): Implementační fáze Jan Mochťák, ASZ (samostatná prezentace)

3. Nábytková banka Veronika Singrová, Odbor životního prostředí MMB – samostatná prezentace

4. (Předběžné) výsledky registračního týdne – mapování rodin s dětmi v bytové nouzi Celkem provedeno 482 dotazování s rodinami v bytové nouzi, které mají nezletilé děti. Do předběžného vyhodnocení zařazeno 328 domácností. U 77 případů bude ještě třeba potvrdit jejich zařazení do vzorku. Rodiny na ubytovnách, v azylových domech, v bytech, kde chybí základní vybavenost (není dostupné sociální zařízení, není možné zatopit apod.), a v extrémně přelidněných bytech (méně než 5 m2 / 1 os.) nebo je podána žaloba na vyklizení. 70 % rodin v bytové nouzi tvoří matky samoživitelky, či samotný otec s dětmi, u 30 % je přítomna druhá hlava rodiny.

4. (Předběžné) výsledky registračního týdne – mapování rodin s dětmi v bytové nouzi Tyto rodiny mají dohromady 905 dětí, z toho 838 nezletilých. 16% nezletilých dětí z rodin bez domova je nuceno žít mimo rodinu (v kojeneckém ústavu, dětském domově, diagnostickém ústavu či jiném podobném zařízení, anebo v péči příbuzných či v pěstounské péči), ale rodič předpokládá, že pokud by získal bydlení, děti s ním budou moci bydlet. Celkem – 132 dětí, na jejichž pobyt v dětských domovech a podobných institucích stát vydává cca 52 mil. Kč ročně. S rodiči může žít 84% nezletilých dětí (706dětí). Nejčastěji se jedná o rodiny se dvěma dětmi či s jedním dítětem. 1 dítě (26 %), 2 děti (29 %), 3 děti (18 %), 4 děti (12 %), 5 dětí (5 %), 6 a více dětí (10 %)

4. (Předběžné) výsledky registračního týdne – mapování rodin s dětmi v bytové nouzi Doba v bytové nouzi – medián 3 roky; 41 % uvedlo, že neměli alespoň 1x v posledním roce, kde složit hlavu Extrémní přelidněnost – zatímco pro ČR je průměrná obytná plocha na 1 os. asi 19 m2, u rodin bez domova je obytná plocha pro jednu osobu 7,5 m2. Řada rodin žije v prostoru méně než 5m2 na osobu.

5. Jednotný monitoring efektivity zabydlovacích programů Účel monitoringu – data pro formulaci politik bydlení, jež bude založena na poznání toho, co skutečně funguje (evidence based policy) Po konzultacích se sociálními pracovníky finalizován nástroj – tabulka pro monitoring Spuštěno pilotní testování nástroje na Francouzské 42 (následně bude využit v dalších projektech) Návrh jednotného kódování klientů zapojených do zabydlovacích projektů – Účel – anonymizace a zároveň zabránění duplicitám (např. v případě přechodu klienta do jiného programu) – první dvě písmena příjmení, první písmeno křestního jména, rok narození, jméno matky, zkratka pohlaví, př. NOJ1990MARIEM

6. Participativní skupina lidí v bytové nouzi Jan Milota, IQRS – samostatná prezentace

7. Dotazy / diskuse ???

Díky za pozornost! Jan Snopek