Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů CZ.1.04/4.1.00/B
Valná hromada DSO Tišnovsko Tišnov 10. prosince 2014 PROJEKT „PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE“ (CZ.1.04/4.1.00/B )
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
2. SETKÁNÍ STAROSTŮ OBCÍ z území MAS Otevřené zahrady Jičínska z. s. v rámci projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ ,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Moje práce na Broumovsku
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Klíčové aktivity projektu
I. Setkání se starosty obcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská stezka o.p.s.

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Sdružení místních samospráv  Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR  Vznik na počátku 2008  Jedna z aktivit  Platforma obcím a městům pro řešení problémů a otázek, které se dotýkají samospráv, a pro spolupráci s nevládním (neziskovým) sektorem  Počet členů SMS ČR  Z území MAS 15 obcí  Dolní Město, Heřmanice, Horní Paseka, Hurtova Lhota, Jilem, Krásná Hora, Knyk, Lučice, Okrouhlice, Pavlov, Podmoky, Radostín, Sázavka, Služátky, Vepříkov

MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů  Projekt, jehož smyslem je podpořit spolupráci obcí na platformě MAS s cílem zvýšit kvalitu a efektivitu výkonu veřejné správy  SMS řeší otázky projektu se 72 MAS ČR  Cíl:  Rozvinout koncept místních akčních skupin, využití potenciálu MAS  Zintenzivnit kontakt mezi obcemi ve formě široké spolupráce a partnerství

Výstup projektu  Strategie spolupráce obcí Královská stezka o.p.s.  Dodatek Strategie komunitně vedeného místního rozvoje  Doplňuje a upřesňuje integrovanou strategii  6 částí  Část 1 – Karta MAS  Část 2 – Definice potenciálu spolupráce obcí na platformě MAS  Část 3 – Potřeby spolupráce obcí na platformě MAS  Část 4 – Návrhová část strategie spolupráce obcí  Část 5 – Akční plán spolupráce obcí na platformě MAS  Část 6 – Implementace spolupráce obcí na platformě MAS

Část 1 – Karta MAS  Identifikační údaje MAS, kontakty  Základní popis organizace, historie, vývoj, předmět činnosti  Počet partnerů MAS  Priority integrované strategie  Seznam členských obcí  Seznam dobrovolných svazků obcí, stručný popis činnosti  Mapa MAS v kontextu ORP

Část 2 – Definice potenciálu spolupráce obcí na platformě MAS  Popis dosavadní spolupráce obcí včetně příkladů  Obecně  V projektových tématech  Výběr témat dle regionálních specifik k řešení  Priorita 1 – regionální školství  Priorita 2 – zaměstnanost a sociální záležitosti  Priorita 3 – odpadové hospodářství  + další témata  Protipovodňová opatření a krizové řízení  Doprava (dopravní dostupnost a dopravní obslužnost)  Cestovní ruch, kulturní, společenský a sportovní život  Veřejná správa a IT

Část 2 – Definice potenciálu spolupráce obcí na platformě MAS  Lidský potenciál pro zajištění spolupráce obcí  Kapacita MAS  Kapacita DSO  Kapacita administrativy obcí  Kapacita MÚ 3. typu  Kapacita příspěvkových organizací  Kapacita projektových pracovníků škol  Kapacita organizací veřejné správy - úřadů práce  Kapacita poradenských agentur  Finanční potenciál pro zajištění spolupráce obcí  Obecní rozpočty a dotace za roky 2013, 2014  Dotace do podnikatelského a neziskového sektoru za období 2007 – 2013  Finanční zdroje MAS  Organizační potenciál pro zajištění spolupráce obcí  Spolupráce obcí ve struktuře MAS - diagram

Část 3 - Definice potřeb v oblasti spolupráce obcí na platformě MAS  Obecně  V projektových tématech  Regionální školství  Zaměstnanost a sociální záležitosti  Odpadové hospodářství  Potřeby spolupráce v dalších oblastech  Oblast veřejné správy  Rozvoj cestovního ruchu a oprava památek  Oblast zemědělství a lesnictví

Část 4 - Návrhová část Strategie spolupráce obcí na platformě MAS  Stanovení cílů v oblasti spolupráce obcí  Základní strategický cíl Zkvalitnit spolupráci obcí a zefektivnit chod úřadů v regionu MAS  Specifický cíl 1: Zlepšit situaci v oblasti regionálního školství – rozvoj kvalitního vzdělávání a motivující kultury  Specifický cíl 2: Zlepšit situaci v oblasti odpadového hospodářství – zkvalitnění nakládání s odpady  Specifický cíl 3: Zlepšit situaci v oblasti zaměstnanosti a zaměstnatelnosti obyvatel - zvyšování kvalifikovanosti a tím lepší uplatnění na trhu práce  Specifický cíl 4: Rozvíjet cestovní ruch na území MAS  Specifický cíl 5: Zlepšit situaci v oblasti zemědělství a lesnictví

Část 4 - Návrhová část Strategie spolupráce obcí na platformě MAS  Plánovaná spolupráce na základě nových podnětů z projektu SMS  1) Animace prostřednictvím zaměstnance MAS  1A/ MAS jako iniciátor setkání a nových aktivit  1B/ MAS jako realizátor projektů  1C/ Vyhledávání dotačních možností dle požadavků v území – fundraising  1D/ Koordinace společných aktivit  1E/ Vzdělávání a osvěta  2/ Servis MAS prostřednictvím přímého zajištění veřejné správy a jiných služeb pro malé obce  2A) Služby zajištění veřejné správy  2B/ Společné právní služby pro veřejnou  2C/ Dotační servis  2D/ Další služby pro obyvatele v regionu  2E/ Společné účetní služby pro více malých obcí prostřednictvím zaměstnance  3/ Poradenství MAS samosprávám  4/ Soustava smluvních vztahů několika obcí v MAS  5/ Svazek obcí s působností na území celé MAS

Část 4 - Návrhová část Strategie spolupráce obcí na platformě MAS  Priority a opatření strategie spolupráce obcí MAS  Jednotlivá opatření pro specifický cíl  Viz. tabulka

Část 5 - Akční plán spolupráce obcí na platformě MAS  Přehledná tabulka  Plán na roky 2015, 2016, popřípadě dále  Oblast, aktivita, finance  Aktuálně nejsou známy finanční zdroje pro následující období, je tedy možné, že vzniknou ještě další pracovní místa v MAS – animátor, odpadový manažer, manažer školství apod.  Připomínky, návrhy, nápady, vyjádření!

Část 6 – Implementace spolupráce obcí na platformě MAS  Sledování a vyhodnocování výstupů strategie spolupráce obcí  Jedenkrát za 6 měsíců se bude konat setkání starostů a zaměstnanců obecních úřadů na území MAS  Přehledná tabulka  Oblast, aktivita, výstupy, plnění (navazující na akční plán)  Připomínky, návrhy, nápady, vyjádření!

Priorita – Partnerství a spolupráce  Přidána do priorit integrované strategie Královské stezky o.p.s.  4 opatření  Rozvoj spolupráce mezi členy MAS  Propagace činnosti MAS  Národní a mezinárodní spolupráce s jinými subjekty a regiony  Rozvoj spolupráce mezi obecními úřady na celém území MAS

Doplňující připomínky, diskuze  Možnost vyjádření  Grafik pro obce?? Zajištěný MAS??  Zpravodaj, pohledy, letáky, brožury….

Děkuji za pozornost!! Kontakt: