IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Advertisements

Nástroje územního plánování
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
PRIORITNÍ OSA 3: Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Příjem a hodnocení žádostí o podporu Ing. Michaela Brožová, Ing. Markéta Kupcová Seminář pro SC 3.3 PODPORA POŘIZOVÁNÍ A UPLATŇOVÁNÍ DOKUMENTŮ ÚZEMNÍHO.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Představení Centra pro regionální rozvoj České republiky Ing. Ivan Palán Seminář pro SC 3.3 PODPORA POŘIZOVÁNÍ A UPLATŇOVÁNÍ DOKUMENTŮ ÚZEMNÍHO ROZVOJE.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Představení Centra pro regionální rozvoj České republiky Ing. Petr Šústal, MPA Seminář pro SC 3.3 PODPORA POŘIZOVÁNÍ A UPLATŇOVÁNÍ DOKUMENTŮ ÚZEMNÍHO ROZVOJE.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Integrovaný regionální operační program
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Dotační program Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2011
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
odbor politiky bydlení
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Oblast intervence 5
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Dotace obcím na zpracování územních plánů 2018 Roman Seitl, OÚPSŘ JMK
Územně analytické podklady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
3. výzva „kotlíkových dotací“
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Transkript prezentace:

IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada „Aktuální otázky k územně plánovací činnosti obcí“, Ústí nad Labem

Integrovaný regionální operační program (IROP) pro období 2014 – 2020  Programový dokument IROP byl schválen Evropskou komisí  Navazuje na 7 ROP a částečně na IOP z období  Financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR)  Celkem 4,64 miliardy EUR  Program řízen MMR

Podporované aktivity:  Územní plány (změny ÚP)  Regulační plány z vlastního podnětu obce nenahrazující územní rozhodnutí  Územní studie zaměřené na veřejnou technickou infrastrukturu, veřejnou dopravní infrastrukturu, veřejná prostranství a na řešení krajiny  Příjemci: Obce s rozšířenou působností Prioritní osa 3: Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí 3.3 Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje

Územní plány/změny ÚP  dne byla vyhlášena 2. výzva IROP  příjem elektronických žádostí o podporu, prostřednictvím aplikace MS2014+ (  datum ukončení příjmu žádostí je stanoven na  datum zahájení projektu na územní plán/změnu územního plánu je stanoven od  datum ukončení realizace projektu na územní plán/změnu územního plánu je stanoven do  datem zahájení realizace projektu na zpracování územního plánu se rozumí den, kdy zastupitelstvo schválilo svým usnesením zadání územního plánu, nejdříve  datem zahájení realizace projektu na zpracování změny územního plánu se rozumí den, kdy zastupitelstvo schválilo svým usnesením zadání změny územního plánu nebo schválilo svým usnesením zprávu o uplatňování územního plánu, která obsahuje pokyny pro zpracování návrhu změny územního plánu, nejdříve  datem ukončení realizace projektu na územní plán nebo na změnu územního plánu je datum předání upraveného návrhu územního plánu nebo změny územního plánu po veřejném projednání pořizovateli

Územní plány/změny ÚP  celková alokace této výzvy je 630 mil. Kč, z čehož 85% je financováno z Evropského fondu regionálního rozvoje (535,5 mil. Kč), 5% ze státního rozpočtu (31,5 mil. Kč) a zbývající část, tedy 10%, je hrazena příjemcem (63 mil. Kč)  minimální limity celkových způsobilých výdajů: u územních plánů 450 tis. Kč, u změn územních plánů 250 tis. Kč  maximální výše celkových způsobilých stanovena není  v případě územních plánů mohou o podporu žádat všechny ORP, pouze ty ORP, které měly územní plán financovaný z oblasti intervence 5.3 Integrovaného operačního programu (IOP), mohou o podporu žádat až po uběhnutí pětileté doby udržitelnosti projektu z IOP; tato podmínka se nevztahuje na zpracování změn územních plánů, tedy pokud ORP financovala územní plán z oblasti intervence 5.3 IOP, může financovat změnu tohoto plánu ze SC 3.3 IROP, aniž by čekala na uplynutí doby udržitelnosti územního plánu  změny územních plánů budou podpořeny jen u územních plánů vydaných po a nutnost změny musí vyplývat z územní studie zaměřené na veřejnou infrastrukturu nebo na řešení krajiny (výdaje na změny územního plánu, nevyplývající z územní studie, zaměřené na veřejnou infrastrukturu či řešení krajiny jsou nezpůsobilými výdaji)

Regulační plány  dne byla vyhlášena 3. výzva IROP  příjem elektronických žádostí byl zahájen  datum ukončení příjmu žádostí je stanoven na  zahájení projektu na regulační plán stanoven od  datum ukončení realizace projektu na regulační plán je stanoven do  datem zahájení realizace projektu na zpracování regulačního plánu z vlastního podnětu obce nenahrazujícího územní rozhodnutí se rozumí: den, kdy zastupitelstvo schválilo svým usnesením zadání regulačního plánu, nejdříve , nebo den předání zadání regulačního plánu zhotoviteli (projektantovi), je-li vydání regulačního plánu uloženo jako podmínka pro rozhodování o změnách v území v územním plánu, jehož součástí je zadání regulačního plánu, nejdříve  datem ukončení realizace projektu na regulační plán je datum předání upraveného návrhu regulačního plánu po veřejném projednání pořizovateli

Regulační plány  celková alokace této výzvy je 235,2 mil. Kč., z čehož 85% je financováno z Evropského fondu regionálního rozvoje (199,92 mil. Kč), 5% ze státního rozpočtu (11,76 mil. Kč), a zbývající část, tedy 10%, je hrazena příjemcem (23,52 mil. Kč)  minimální limit celkových způsobilých výdajů je 200 tis. Kč pro jeden projekt (projekt však může zahrnovat více regulačních plánů)  maximální výše celkových způsobilých výdajů stanovena nebyla  o dotaci na regulační plán mohou žádat všechny ORP, zásadní podmínkou je pouze, že se musí jednat o regulační plán z vlastního podnětu obce nenahrazující územní rozhodnutí; v případě regulačních plánů, které mají zadání součástí územního plánu není podstatné, zda se jedná o územní plán vydaný po

Územní studie  dne byla vyhlášena 9. výzva IROP na zpracování územních studií  příjem elektronických žádostí byl zahájen  datum ukončení příjmu žádostí je stanoven na  zahájení projektu na územní studie je stanoven od  datum ukončení realizace projektu na územní studie je stanoven do  datem zahájení realizace projektu na územní studii se rozumí den předání zadání územní studie zhotoviteli (projektantovi), nejdříve ; pokud projekt obsahuje více územních studií, jedná se o datum prvního zadání územní studie předaného zhotoviteli  datem ukončení realizace projektu na územní studie je: a)podání návrhu na vložení dat o studii do Evidence územně plánovací činnosti po schválení možnosti jejího využití pořizovatelem (v případě ORP, která nemá pověření Krajského úřadu dle stavebního zákona). b)vložení dat o studii do Evidence územně plánovací činnosti po schválení možnosti jejího využití pořizovatelem (v případě, že ORP má pověření Krajského úřadu dle stavebního zákona).

Územní studie  celková alokace této výzvy je 450 mil. Kč z čehož 85% je financováno z Evropského fondu regionálního rozvoje (382,5 mil. Kč), 5% ze státního rozpočtu (22,5 mil. Kč), a zbývající část, tedy 10%, je hrazena příjemcem (45 mil. Kč)  minimální limit celkových způsobilých výdajů je ve výši 200 tis. Kč pro jeden projekt (projekt však může zahrnovat více územních studií)  maximální výše celkových způsobilých výdajů stanovena není  územní studie podporované ze SC 3.3 IROP musí být zaměřeny na: - veřejnou infrastrukturu (a to technickou a dopravní infrastrukturu nebo veřejná prostranství) - na řešení krajiny  projekty na zpracování územních studií se mohou, na rozdíl od projektů na územní a regulační plány, realizovat v celém správním obvodu obce s rozšířenou působností (Řešené území územní studie krajiny bude vždy vymezeno pouze v rozsahu celého správního obvodu obce s rozšířenou působností, v souladu s metodickým pokynem Zadání územní studie krajiny).

Územní studie  projekty na zpracování územních studií musí splňovat tato specifická kritéria: - územní studie ORP je zpracovaná na akci veřejné technické infrastruktury ve vazbě na TEN-E (transevropské energetické sítě) nebo na záměry vyplývající z Politiky územního rozvoje ČR (PÚR) na území správního obvodu ORP - územní studie ORP je zpracovaná na akci veřejné dopravní infrastruktury ve vazbě na TEN-T (transevropské dopravní sítě) nebo na záměry vyplývající z PÚR na území správního obvodu ORP - územní studie ORP je zpracovaná na veřejná prostranství pro vybrané území správního obvodu ORP - územní studie řeší krajinu podrobně ve všech souvislostech ve vazbě na zelenou infrastrukturu, Adaptační strategii EU, protipovodňovou ochranu a Evropskou úmluvu o krajině na území správního obvodu ORP

Národní program – Podpora územně plánovacích činností obcí  Program 117D05 „Podpora územně plánovacích činností obcí“ (dva podprogramy)  Období  Vyhlášená výzva na dotační titul: Územní plán (nové územní plány)  Příjemce: obec (mimo ORP, hl. město Prahu a mimo obce, které pořídily/pořizují územní plán z IOP nebo Programu rozvoje venkova)  Celková alokace: 20 mil. Kč pro rok 2016  Statní rozpočet: 80% (max. 400 tis. Kč/ jeden územní plán)  Příjemce: 20%

Národní program – dotační titul Územní plán  Výzva vyhlášena:  Příjem žádostí: od – do  Vyplnění žádostí na internetových stránkách:  Financovány budou dvě etapy zpracování územního plánu, a to, návrh pro společné jednání a návrh pro veřejné projednání (včetně případného vyhodnocení vlivu na udržitelný rozvoj území). Další etapy nejsou předmětem dotace (př.: doplňující průzkumy a rozbory, zpracování zadání územního plánu, úprava návrhu územního plánu pro opakované veřejné projednání nebo úprava návrhu územního plánu pro vydání). Způsobilým výdajem je i DPH, pokud je projektant územního plánu plátcem DPH.

Národní program – dotační titul Územní plán  Pro předložení žádosti bude třeba mít již uzavřenou smlouvu s projektantem územního plánu a schválené zadání ÚP  Víceleté financování projektů (akcí) je možné  Územní plán musí být vydán (včetně nabytí účinnosti) do 3 let od Rozhodnuti o poskytnuti dotace  Tato dotace může být poskytnuta obcím, které nemají žádný územní plán, nebo mají územní plán obce nebo územní plán sídelního útvaru a jeho platnost skončí do (tj. územní plán schválený před ).  Podrobnější informace jsou zveřejněny na stránkách MMR:

Dotační titul – územní plán  Ukončením akce se rozumí datum předání upraveného návrhu územního plánu projektantem pořizovateli pro potřeby veřejného projednání. O tomto předání se sepíše předávací protokol. Ukončení akce však nesmí nastat před datem vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace (předpoklad vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace je konec března, začátek dubna 2016)  Zpětné proplácení již proplacených faktur (v roce 2015 a dříve) není možné, jedná se o nezpůsobilé výdaje. Uznatelné faktury musí být vystaveny v roce 2016 s datem splatnosti nejdříve po datu vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace (předpoklad konec března, začátek dubna 2016).

Dotační titul – územní plán  Dotační titul se nevztahuje na územní plány pořizované tzv. „překlopením“ podle přechodných ustanovení stavebního zákona.  Žádosti o dotaci, které žadatel posílá prostřednictvím datové schránky, musí být i s přílohami v jednom nedělitelném souboru ve formátu PDF. V případě, že z důvodu velikosti neprojdou datovou schránkou, je nutné je zaslat standardně poštou dle požadavků v metodickém pokynu.

Děkuji za pozornost. Ing. Filip Novosád Ing. Ilona Kunešová Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí Praha 1 tel.: