SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Jihočeský kraj – Krajský úřad 14. 1.2014 Tento seminář je spolufinancován Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Operační program Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007–2013.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Interreg IIIA Česká republika - Svobodný stát Bavorsko v Plzeňském kraji Plzeň,
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Dotace pro JSDH obcí Krajský úřad Libereckého kraje PŘESHRANIČNÍ PROGRAMY.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE OP Česká republika – Bavorsko OP Česká republika – Rakousko Jihočeský kraj – Krajský úřad 29. června 2009 Tento seminář je spolufinancován.
2014 –  programové území  tematické zaměření programu  alokace programu  základní parametry programu  harmonogram přípravy.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Jihočeský kraj – Krajský úřad Tento seminář je spolufinancován Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj

OP EÚS Rakousko – Česká republika OP Cíl Česká republika – Svobodný stát Bavorsko

OP Rakousko – ČROP ČR – Bavorsko

Prioritní osa 1 – socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how Prioritní osa 2 – regionální dostupnost a udržitelný rozvoj Oblasti podpory OP 1 – Infrastruktura a služby spojené s podnikáním a inovacemi OP 2 – Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času OP 3 – Rozvoj lidských zdrojů, trh práce, vzdělávání a kvalifikace OP 4 – Prevence zdravotních a sociálních rizik, sociální integrace Oblasti podpory OP 1 – Doprava a regionální dostupnost OP 2 – Životní prostředí a prevence rizik OP 3 – Udržitelné sítě a struktury institucionální spolupráce Prioritní osa 3 - Technická pomoc

Prioritní osa 1 – Hospodářský rozvoj, lidské zdroje a sítě Prioritní osa 2 – Rozvoj území a životního prostředí Oblasti podpory Hospodářská spolupráce a rozvoj ekonomického prostoru Cestovní ruch, volný čas a rekreace Profesní vzdělávání a trh práce Výchova a všeobecné vzdělávání, věda, výzkum, kultura, zdravotnictví a sociální péče, civilní ochrana a ochrana před katastrofami Sítě (Dispoziční fond) Technická pomoc Oblasti podpory Životní prostředí a ochrana přírody Územní plánování a rozvoj venkovského prostoru Doprava Komunikační a informační systémy (ICT)

Obec, kraj, svazek obcí Organizační složka kraje, obce, města, státu Příspěvkové organizace Hospodářské komory Veřejná výzkumná instituce O.p.s., občanské sdružení Registrované církve Nadace Státní podnik Školská právnická osoba Veřejná a státní VŠ Soukromá VŠ Zájmová sdružení právnických osob S.r.o. či a.s. s veřejnými prostředky Česká televize, Český rozhlas Správa železniční dopravní cesty

OP Rakousko - ČR Pokyny pro české žadatele Minimálně 2 partneři (1 z ČR, 1 z Rakouska) Počet partnerů není omezen Maximální výše rozpočtu: není stanovena Výše podpory z ERDF musí přesáhnout € OP ČR - Bavorsko Příručka pro české žadatele Maximálně 2 partneři, kteří se na projektu finančně podílí (1 z ČR, 1 z Bavorska) Maximální výše rozpočtu: není stanovena Celkové náklady projektu musí být vyšší než €

Nutný přeshraniční dopad projektu! Nutný dopad v programovém území Princip vedoucího partnera – podává žádost za všechny partnery a obdrží dotaci z ERDF Dvojjazyčná žádost Rozpočet v EUR, vyplácení finančních prostředků také v EUR (kurz Kč/EUR si stanoví žadatel sám) Doba realizace projektů – OP AT-CZ: max. do , OP CZ-BY: max. do Udržitelnost projektu – 5 let po skončení realizace

Projekt musí splnit minimálně 2 ze 4 kritérií

max. 85 % z ERDF 10 % podíl partnera 5 % ze státního rozpočtu u příjemců s veřejnými prostředky, (přímo v projektové žádosti - není speciální žádost) proplácení na základě žádosti o platbu spolu s prostředky ERDF organizační složky státu – není nárok na dotace ze SR od MMR proplácení dotace z ERDF a státního rozpočtu zpětně

Výdaje na přípravu projektu – max. 5 % způsobilých výdajů projektu daného partnera (výdaje vzniklé od ) Výdaje na realizaci projektu – způsobilé od kladného ukončení kontroly přijatelnosti (přibližně 2 týdny od podání projektu)

OP ČR - Rakousko Pro českou stranu: 69,12 mil. € Zbývá pro českou stranu : PO 1: cca 600 tis. EUR PO 2: vyčerpána (eventuelní možnost úspor) OP ČR - Bavorsko Pro českou stranu: 55,04 mil. € Zbývá pro českou stranu: PO 1: cca 700 tis. EUR PO 2: cca 1,2 mil. EUR

OP Rakousko - ČR Projekty podané do budou projednávány na nejbližším MV ( ) OP ČR - Bavorsko Projekty podané do budou projednávány na nejbližším MV ( )

Veškeré informace o programu včetně příslušné dokumentace (žádost, pokyny pro žadatele, přílohy, programový dokument) najdete na: OP ČR – Rakousko: Stránky programu: Stránky Jihočeského kraje: jihocesky.cz/index.php?par[id_v]=1 321&par[lang]=CS Portál Strukturální fondy: fondy.cz/cs/Fondy-EU/Programy /Evropska-uzemni- spoluprace/OP-Rakousko-CR OP ČR – Bavorsko: Stránky Jihočeského kraje: jihocesky.cz/index.php?par%5bid_ v%5d=1322&par%5blang%5d=CS Portál Strukturální fondy: fondy.cz/cs/Microsites/CR- Bavorsko/Dokumenty

Příjem žádostí: Krajský úřad Jihočeského kraje Odbor evropských záležitostí Oddělení evropské integrace Kontaktní osoby: Mgr. Vanda Pánková Mgr. Radka Urbanová

FMP Administrován euroregionem Silva Nortica ( Jindřichův Hradec Velikost projektu : € příspěvku z ERDF (85 %), celkově € Dispoziční fond Administrován RRA Šumava o.p.s. ( Stachy Velikost projektu: – € příspěvku z ERDF (85 %), celkově max € 15 % výdajů projektu hradí žadatel (není příspěvek ze SR) Princip vedoucího partnera není uplatněn Doba trvání projektu max. do: – Dispoziční fond (ČR-Bavorsko) – Fond malých projektů (ČR-Rakousko)

Neinvestiční projekty typu people – to people Kulturní výměny Spolupráce institucí Propagace přeshraniční spolupráce Vzdělávání Cestovní ruch Malé infrastrukturní projekty Značení turistických stezek Informační značení Projekty v oblasti ŽP Rekonstrukce drobných památek

FMP Příjem žádostí pro projednání na nejbližším RMV – do 14:00 Nejbližší RMV pro projekty s partnerem z Horního Rakouska – Nejbližší RMV pro projekty s partnerem z Dolního Rakouska – Dispoziční fond Příjem žádostí pro projednání na nejbližším RMV – do 14:00 Nejbližší zasedání řídícího výboru –

Evropská územní spolupráce

Legislativní rámec Obsahuje následující návrhy nařízení: − obecné nařízení − nařízení pro jednotlivé fondy ERDF, ESF a Fond soudržnosti − nařízení k evropské územní spolupráci (EÚS) − novela nařízení k ESÚS Finální návrhy k dispozici od

Základní podmínky nadále platný princip vedoucího partnera míra kofinancování z ERDF 85 % mírné snížení prostředků oproti období celková alokace česko-rakouského programu cca 97 mil. EUR  ČR: cca 60 mil. EUR  Rakousko: cca 37 mil. EUR celková alokace česko-bavorského programu cca 103 mil. EUR  ČR: cca 49 mil. EUR  Rakousko: cca 54 mil. EUR zvýšeny nároky na spolupráci – nově nutné splnit 3 kritéria spolupráce ze 4 (společná příprava, společná realizace, společné financování, společný personál)

Tematické zaměření nebude možná podpora tak široké škály aktivit důvody:  snaha o vazbu politiky soudržnosti na strategii EU 2020  snaha dosáhnout efektivnějších výstupů veškerá podpora musí směřovat k naplnění definovaných tematických cílů (viz čl. 9 návrhu obecného nařízení) pro EÚS možnost zvolit 5 tematických cílů příprava programu – bilaterální programovací skupina Předkládání prvních projektů – konec roku 2014/začátek roku 2015

Tematické cíle dle čl. 9 obecného nařízení 1.posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací 2.ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů 3.podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách; 4.investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení; 5.posilování institucionální kapacity a účinné veřejné správy.

Tematický cíl 1 Posilování výzkumu, technologického rozvoje a inovací Investiční priority posilování výzkumné a inovační infrastruktury a kapacit pro rozvoj vynikající úrovně výzkumu a inovací podpora podnikových investic do inovací a výzkumu a rozvoje propojení a synergií mezi podnikateli, výzkumnými centry a vysokými školami a podpora technického a aplikovaného výzkumu, pilotních linek, opatření k včasnému ověřování produktů v oblasti klíčových technologií a šíření technologií pro všeobecné použití Zvažována možnost zapojení podnikatelů

Tematický cíl 6 Ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů Investiční priority ochrana, propagace a rozvoj kulturního a přírodního dědictví ochrana a rekultivace biologické rozmanitosti, ochrana a sanace půdy včetně sítě NATURA 2000 podpora inovačních technologií ke zlepšení ochrany životního prostředí a efektivity zdrojů v odpadovém hospodářství, vodním hospodářství, ochraně půdy nebo snížení znečištění vzduchu

Tematický cíl 7 Podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách Realizace omezeného počtu „vlajkových“ projektů

Tematický cíl 10 Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení Investiční priorita pro EÚS vypracování a naplňování společných programů vzdělávání a odborné přípravy

Tematický cíl 11 Zvyšování institucionální kapacity a zlepšování účinnosti veřejné správy Investiční priorita pro EÚS podpora právní a správní spolupráce a spolupráce mezi občany a institucemi (předpoklad zahrnutí Fondu malých projektů/Dispozičního fondu)

Územní vymezení − způsobilé regiony úrovně NUTS 3 podél hranice − důraz na zajištění kontinuity se stávajícím územním vymezením programů

Implementační struktura – řídící a auditní orgán – technický sekretariát (posílení kompetencí) – monitorovací výbor – národní kontroloři – regionální subjekty (kraje, spolkové země)

Děkuji za pozornost! Mgr. Vanda Pánková Krajský úřad Jihočeského kraje Odbor evropských záležitostí Tel: