Akciová společnost. Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti.
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Cenné papíry kapitálového trhu.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Obchodní společnosti II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zsv.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní společnosti II.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
ZSV – Obchodní společnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Obchodní právo I. Akciová společnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Transkript prezentace:

Akciová společnost

Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava akciové společnosti 5.Vymezení akciové společnosti 6.Založení a vznik akciové společnosti 7.Základní kapitál akciové společnosti 8.Majetek akciové společnosti 9.Ručení za závazky akciové společnosti 10.Orgány akciové společnosti 11.Označení akciových společností v zahraničí 12.Použitá literatura

Historie akciových společností Počátky v Antice. Již tehdy se jednalo o sdružení majetku za účelem podnikání. Výnosy rozděleny dle podílů. Ručení do výše podílů. Další rozvoj ve středověkých městech růstem obchodu. Od 18. století roste význam akcií v rámci obchodování.

Historie v českých zemích První akciová společnost založena v roce Český název této společnosti zněl C. k. privilegovaná rafinerie cukru ve Zbraslavi u Prahy. Další společnosti: Plavecký ústav v Praze na Vltavě (1812) Pražská akciová společnost paroplavební (1822)

Historie právní úpravy v českých zemích 1852 – Zákon o spolcích 1899 – Akciový regulativ (ministerské nařízení) 1950 – 1990 – Zákon č. 243/1949 Sb – Zákon č. 104/1990 Sb – Zákon o obchodních korporacích

Současná právní úprava akciové společnosti Akciová společnost je upravena od Zákonem č. 90/2012 sb. O obchodních korporacích. Nahrazuje úpravou Obchodní zákoník

Vymezení akciové společnosti Akciová společnost je právnická osoba. V jejím názvu musí být dodatek a. s., resp. akc. spol.

Založení a vznik akciové společnosti Založení Může být založena jedním nebo více zakladateli. K založení stačí přijetí stanov společnosti. Každý zakladatel musí splatit případné emisní ážio a minimálně 30% upsaných akcií, a to nejpozději do podání návrhu na zápis do Obchodního rejstříku.

Založení a vznik akciových společností Vznik Akciová společnost vzniká dnem zápisu do Obchodního rejstříku.

Základní kapitál akciové společnosti Základní kapitál je tvořen vklady do společnosti. Jeho minimální výše musí být Kč, resp EUR, pokud se vede účetnictví v eurech.

Majetek akciové společnosti Majetek je rozdělen na určitý počet akcií, původně vydaných s určitou nominální hodnotou. Ta se mění se změnami na burze a tím se mění jejich tržní hodnota.

Akcie Akcie je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka, a to: podílet se na zisku (výplata dividendy), podílet se na řízení společnosti (hlasovat na valné hromadě akcionářů), podílet se na likvidačním zůstatku společnosti, pokud jde firma do likvidace.

Akcie Každý může získat podíl na majetku akciové společnosti koupí tzv. akcie, a stát se tak akcionářem, akcie se volně prodávají, a tak mohou tutéž akcii během jednoho roku vlastnit desítky různých akcionářů. Akcie je cenný papír, protože představuje určitý vložený majetek – nejčastěji peníze,

Základní pojmy Nominální hodnota akcie představuje podíl na majetku akciové společnosti vyplývající z vlastnictví akcie. Součet nominálních hodnot všech akcií je roven výši základního jmění. Dividenda je podíl na zisku společnosti vyplývající z vlastnictví akcie. Výplata dividend není většinou předem zaručena a může mít formu peněžní dividendy, akciové dividendy (akcionář získá nové akcie zdarma či za zvýhodněnou cenu) nebo majetkové dividendy (např. zdarma výrobky či služby související s danou společností). Tržní cena akcie (kurs akcie) je cena, za kterou se akcie obchoduje na kapitálovém trhu.

Akcie rozlišujeme: podle formy: 1.listinné jsou fyzicky vytisknuté na papíře a mají řadu ochranných prvků (jako bankovky), aby se nedaly padělat. Skládají se z: – pláště, kde jsou uvedeny předepsané náležitosti o nominální hodnotě akcie, emitentovi a emisi, – kupónového archu - kupón stříháte, když jednou ročně jdete pro dividendy, – talonu - až vám dojdou kupony, za talon dostanete nový arch. 2.zaknihované - modernější forma, kdy je akcie zaznamenána v počítači Střediska pro cenné papíry (SCP).

Akcie rozlišujeme: Podle druhu akcie: na jméno (u listinné akcie je jméno majitele uvedeno na akcii a převod na nového majitele lze provést zápisem na rubu akcie neboli rubopisem čili indosamentem a předáním). Stanovy společnosti mohou omezit, nikoliv však vyloučit, převoditelnost akcií na jméno. na majitele (převoditelné předáním akcie novému majiteli), speciální:

Speciální akcie a) zaměstnanecké jsou vždy na jméno, stanovy a.s. je mohou spojit s určitými výhodami, lze je převádět pouze mezi zaměstnanci, mohou je vlastnit i důchodci, kteří ve firmě odcházeli do důchodu, odchází-li zaměstnanec z firmy, musí akcie firmě nabídnout ke zpětnému odkupu, emise - maximálně 5% základního kapitálu;

Speciální akcie b) prioritní akcie majitel má přednostní právo na dividendu, vzdává se však hlasovacího práva, nedostane-li dividendu, dočasně získává zpět hlasovací právo až do doby proplacení dividendy; emise - maximálně polovina základního kapitálu.

AKCIOVÁ SPOLEČNOST č………… 10 AKCIÍ PO Kč CELKEM Kč Plášť akcie Podpis AKCIOVÁ SPOLEČNOST TALÓN K AKCII č……… Talón Doručiteli tohoto talónu bude v roce vydán nový kupónový arch k akcii shora uvedené. A.S...kupón 6 rok 2010 A.S..kupón 5 rok 2009 Kupónový arch A.S...kupón 4 rok 2008 A.S...kupón 3 rok 2007 A.S...kupón 2 rok 2006 A.S...kupón 1 rok 2005

Ručení za závazky akciové společnosti Společnost ručí svým majetkem. Musí vytvářet rezervní fond ze zákona. Společníci (akcionáři) neručí a nejsou povinni uhradit ztrátu společnosti. Jejich akcie ale ztrácejí na hodnotě.

Orgány akciové společnosti I. 1. Dualistický systém (v ČR běžnější) Valná hromada Představenstvo Dozorčí rada

Valná hromada Shromáždění všech akcionářů. Nejvyšší orgán v akciové společnosti. Rozhoduje o změnách stanov. Volí orgány společnosti. Schvaluje rozdělení zisku a účetní závěrku. Každý z akcionářů má počet hlasů dle svých akcií. O založení společnosti rozhoduje ustavující valná hromada.

Představenstvo Statutární orgán akciové společnosti. Řídí společnost mezi valnými hromadami. Vede účetnictví společnosti. Zastupuje společnost navenek. Minimálně má 3 členy. Délka funkčního období není omezena. (nově od ). Je voleno a odvoláváno valnou hromadou.

Dozorčí rada Dohlíží na působnost představenstva. Má povoleno kontrolovat účetnictví. Členy volí valná hromada. Má minimálně 3 členy. Funkční období je 3 roky

Orgány akciové společnosti II. 2. Monistický systém Valná hromada Správní rada Statutární ředitel

Valná hromada Obdobné jako v dualistickém systému. Jedná se rovněž o nejvyšší orgán.

Správní rada Kontrolně-řídící orgán. Má minimálně 3 členy.

Statutární ředitel Je statutárním orgánem. Je jmenován správní radou. Přísluší mu obchodní vedení společnosti.

Označení akciových spol. v zahraničí Namátkou jsou zde uvedeny dodatky v názvu: Francie S. A. (Société anonyme) Německo AG (Aktiengesellschaft) Itálie S. p. A. (Societá per Azioni)

Použitá literatura Zákon č. 90/2012 sb. O obchodních korporacích.

Autorský odkaz Vypracoval ing. Petr Slezák únor 2014

Děkuji Vám za pozornost.