VY_32_INOVACE_23_BĚŽNÉ DĚTSKÉ NEMOCI_P_HORKÁ. BĚŽNÁ ONEMOCNĚNÍ DĚTSKÉHO VĚKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
CIZOPASNÍCI A PLOŠTĚNCI. Každý je má. Jsou na dveřních klikách, nákupních vozících, domácích zvířatech. Dokonce když si s někým potřesete rukou může do.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lenka.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Léčiva. Léčiva jsou látky, které slouží k léčení a předcházení nemocí člověka i zvířat. Díky nim se podařilo úspěšně léčit nakažlivé choroby, které byly.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VADY MASA, NÁKAZY, OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
TĚHOTENSTVÍ Porod. ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Navazuje na látku :pohlavní soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky příjice klíčová slova : puchýřky, tvrdý vřed autor: Kamila Černá.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_01_pohlavní choroby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Kožní soustava Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově „kůže“
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Alergie a anafylaktický šok
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.24_Kratke_a_dlouhe_samohlasky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Řasy Jsou starobylé nižší rostliny Žijí ve vodě, ve vlhku
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
TRÁVICÍ SOUSTAVA – ZUBY (opakování)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
VIRY.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_7M Škola: Využívání informačních a komunikačních technologií, etická výchova Téma:Úcta k sobě samému, sebeúcta Číslo projektu:
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_06-04 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Trávicí soustava.
Drogerie – Osobní hygiena III.
Lidské smysly Naše tělo. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Lidské smysly Radka Smetanová VY_32_INOVACE_lidskesmysly_03.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Význam a zásady třídění organismů,
Základní škola, Hradec Králové
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_04_Člověk a zdraví
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_23_BĚŽNÉ DĚTSKÉ NEMOCI_P_HORKÁ

BĚŽNÁ ONEMOCNĚNÍ DĚTSKÉHO VĚKU

INFEKČNÍ NEMOCI Jsou způsobené: viry bakteriemi

ChřipkaSpála ZarděnkyPříušnice AngínaPlané neštovice

angína chřipkový virus dítě s projevy příušnic dítě s planými neštovicemi kůže s projevy zarděnek spála

KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ postihují jakoukoliv část těla projevují se svěděním pokožky na kůži se mohou objevit skvrny

Kůže je bariérou proti pronikání choroboplodných zárodků do těla. Při této ochranné funkci má důležitý význam vitamin A. Zdroj vitaminu A: játra mléčné výrobky zelená, červená nebo oranžová zelenina a ovoce

Bradavice jsou způsobené virovou infekcí virus se přenáší dotekem Léčba:  odstranění u dermatologa Svrab je to infekční nemoc parazit - ZÁKOŽKA SVRABOVÁ objevují se pupínky a skvrny nepříjemné svědění Léčba:  masti předepsané kožním lékařem  nutno vyvařit ložní prádlo a ručníky Lupénka není způsobená virem ani bakterií na těle se objevují místa pokrytá šupinkami (oblast kolem a loktů) Léčba:  krémy, masti  injekce, tablety Akné období puberty (hormonální vliv) zvýšená tvorba mazu Léčba:  čištění postižených oblastí  těžké formy - léky

bradavice zadní část těla napadená psoriázou – lupénkou svrab akné

OČNÍ ONEMOCNĚNÍ Příčinou zánětu očí je infekce nebo alergie. U zánětu se objevuje hnis. U alergie se objevuje otok očí ( způsobený kosmetikou, pylem …). Prvními příznaky je svědění a pocit tlaku ve víčku.. Oční lékař - oftalmolog

ukázka zánětu spojivek Ječné zrno akutní hnisavý zánět projevuje se svěděním a pocitu tlaku ve víčku Léčba:  podávání antibiotik k zastavení šíření infekce Zánět spojivek může být infekční může vzniknout v souvislosti s alergiemi nebo drážděním projevuje se pálením, svěděním Léčba:  infekční původ – oční masti nebo kapky  u alergie – konzultace s alergologem ječné zrno

UŠNÍ ONEMOCNĚNÍ Zánět středního ucha je to bolestivé onemocnění projevuje se tlakem v uchu nebo zalehlostí bývá doprovázeno teplotou viry nebo bakterie se do ucha dostávají nosem Léčba v některých případech lékař propíchne bubínek – dojte k výtoku hnisu léčba antibiotiky Otorinolaryngologie - ORL ušní, nosní, krční oddělení

ONEMOCNĚNÍ ÚST Stomatolog - zubní lékař

Afty Opar infekce způsobená viry je to bolestivé onemocnění objevují se puchýřky uvnitř dutiny ústní Léčba:  bylinné ústní vody  výplachy heřmánkem  nejlépe poradí zubní lékař infekce způsobená viry v oblasti obličeje je nejčastěji na rtech Léčba:  speciální náplasti  krémy, mastičky  dodržování ústní hygieny, po odeznění příznaků vyměnit zubní kartáček

Popiš, jak probíhá vyšetření u lékaře.

PADAWAN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zdroj: MICHAELBLADON. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Tonsillitis.jpg/787px-Tonsillitis.jpg CDC/ DR. ERSKINE PALMER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _late_passage.jpg/768px-Influenza_A_-_late_passage.jpg CDC/NIP/BARBARA RICE. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THOMAS NETSCH. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Rash_of_rubella_on_skin_of_child%27s_back.JPG RAIMAR. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THE WEDNESDAY ISLAND. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

P33TR. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GUILINGKWEK. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THEBLUNDERBUSS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HENRYART. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ESTREYA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: METJU12. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /