ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka 37 150 21 Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Buďte pozdraveni!.
Evaluace v mateřské škole
Konference Asociace aktivních škol
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mgr. Jana Palanská.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
vlastní hodnocení školy
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků ZŠ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Bc. Lektorství cizích jazyků
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Působnost ČŠI dle školského zákona a koncepčních dokumentů Činnost ČŠI ve školním roce 2011/2012 Mgr. Iva Kvízová Liberecký inspektorát ČŠI Masarykova.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Implementace kariérního systému - IMKA
IMKA Cílem projektu IMKA Je komplexně připravit, ověřit a implementovat metody, opatření a nástroje, které zajistí úspěšné zavedení a přijetí kariérního.
Evaluace v mateřských školách
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Liberecký inspektorát ČŠI
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Komplexní systém hodnocení
Evaluace v mateřských školách
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Medvídek se ptá: „Které písmenko kamarád ztratil ?“
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Vysočina Education Jihlava 8. března

Co dělají inspekce v Evropě  poskytují informace o dodržování právních předpisů  poskytují pokyny, jak mají školy zlepšovat kvalitu  poskytují informace veřejnosti o kvalitě škol KONTROLA PORADENSTVÍ externí EVALUACE

Co je autoevaluace? Zjišťování, vyhodnocování a interpretace dat, které charakterizují stav, kvalitu a efektivnost vzdělávání

KVALITA „ … jako styl práce, styl života, styl vnímání, prostě styl vůbec, je nejvíce evidentní tam, kde chybí …“

Situace vlastní hodnocení x externí hodnocení

ZJIŠŤOVÁNÍ VYHODNOCOVÁNÍ INTERPRETACE AUTOEVALUACEZÁSADYCÍLE ČETNOST ZAMĚŘENÍ KRITÉRIA OBLASTI NÁSTROJE EFEKTY pravdivostiúplnosti týmové práce hlediska uživatele

Autoevaluace škol v 3 roky v proces, ne jedinečná událost v aktivita, včleněna do školní práce v externí pomoc školám v oproštěna od ekonomických dopadů vtěžké zahájit v systému, kde neexistuje dlouhá tradice

Dvě úrovně problému Evaluace současn é ho stavu Evaluace změny Skutečným cílem hodnocení je roztřídit děti na studijní a nestudijní typy Skutečným cílem hodnocení je orientovat děti v jejich rozvoji Kurikulum vytvořené na úrovni poznání a pro společnost v 1 9. a 20. století vyhovuje i ve století 21. Výrazně jiná úroveň poznání a proměna společnosti vyžaduje změnu kurikula Skutečným cílem vzdělávání je zapamatovat si co nejvíce údajů a návodů a reprodukovat je Skutečným cílem vzdělávání je rozumět pojmům a strukturám a metodám jejich zkoumání Všichni se učí stejněKaždý se učí jinak

POZOR! 1)zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů zrušeno VHŠ jako samostatný dokument 2) vyhláška č. 15/2005 Sb., o náležitostech DZ, VZ a VHŠ neaplikovatelné (obsolventní) 9

Tematické šetření ČŠI a zji š těn í mi se zabýv á pedagogick á rada b zji š těn í mi se zabývaj í metodick é org á ny c ředitel přij í m á opatřen í a ukl á d á ú koly d uložen é ú koly ředitel kontroluje a vyžaduje jejich plněn í e zji š těn í se prom í taj í do pl á nov á n í dal ší činnosti f zji š těn í se prom í taj í do pl á nu kontroln í činnosti ředitele g zji š těn í vedou ke změn á m ve form á ch a metod á ch výuky h zji š těn í vedou k ú prav á m učebn í ho pl á nu a obsahu (je-li to možn é ) i učitel é si sami vyb í raj í dal ší vzděl á v á n í podle potřeb sv é ho rozvoje, jak je uk á zala autoevaluace š koly j na z á kladě autoevaluace veden í š koly doporučuje pedagogům ú čast v kurzech dal ší ho vzděl á v á n í k na z á kladě autoevaluace se vytv á ř í pl á ny profesn í ho rozvoje pedagogů

Vlastní hodnocení školy nadále nezbytné: součást výroční zprávy odkaz v RVP manažerská práce (cíle, záměry, vyhodnocování, … ) 11

Loučím se s Vámi a děkuji za Vaši pozornost... 12

PhDr. Mgr. Milan Matějů vrchní školní inspektor