Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Konference Sociální služby v Ústeckém kraji, 10. listopadu 2009.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Seminář k projektu „Podpora transformace Sociálních služeb Pačlavice“
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Aktuální dotační příležitosti IROP
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011

Transformace sociálních služeb v ČR Proces změny řízení, financování, vzdělávání, místa a formy poskytování sociálních služeb tak, aby výsledným stavem byla péče v běžných životních podmínkách.

Důvody proč … Nedostatečná síť sociálních služeb; Změna poptávky; Neodpovídající kvalita a metody poskytování sociálních služeb; Hospitalismus; Totální instituce; Běžný způsob života;

Obecné cíle  Síť služeb v běžné komunitě odpovídající přirozenému prostředí;  Služby poskytované podle reálných potřeb uživatele v náležité kvalitě;

Historický rámec  Česko – Britský projekt  novela z á kona o soci á ln í m zabezpečen í č.218/2005 Sb.  Usnesen í vlády ČR č. 127 ze dne – Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb, poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti  2007 – zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách

Strategie  neinvestiční podpora - komplexní metodická příprava poskytovatelů, pracovníků a uživatelů sociálních služeb s ohledem na stávající situaci v zařízení i v celém regionu (kraji);  investiční podpora zařízení pro poskytování sociálních služeb zaměřená na nákup, výstavbu a rekonstrukci vhodných objektů pro poskytování sociální služby;  náklady na provoz zařízení při přechodu na nový typ služeb;

Podpora procesu ze strany MPSV  projekt MPSV podpořený z OP LZZ, zajištění procesu transformace, řešen dodavateli MPSV;  projekty krajů a obcí podpořené z IOP (IP), zajištění investičních potřeb procesu;  projekty podpořené podpořené z OP LZZ (GG), zajištění personální podpory procesu transformace (připravuje se);

Evropský sociální fond Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa – 3. Sociální integrace a rovné příležitosti Oblast podpory – 3.1 Podpora sociální integrace a sociálních služeb Výzva pro předkládání IP - Podpora sociální integrace a sociálních služeb Individuální projekt MPSV „Podpora transformace sociálních služeb“ Alokace: ,00 MPSV podpoří pilotní ověření transformace na vybraných 27 (32) zařízeních sociálních služeb.

Cíle projektu pilotní ověření procesu transformace a deinstitucionalizace v 27 zařízeních sociálních služeb a 13 krajích ČR (mimo Hl. m. Prahu); zajištění analýz (finanční, právní, personální, kvality života uživatelů, dostupnosti) v oblasti transformace a deinstitucionalizace; vytvoření metodologické základny v oblasti poskytování komunitních služeb a procesu transformace sociálních služeb; prohlubování kvalifikace relevantních aktérů (krajských úředníků, poskytovatelů, atd.)

Již užité nástroje proces hodnocení potřeb uživatelů; příprava tvorby transformačního plánu, na jehož základě budou poskytnuty investiční prostředky a realizován proces deinstitucionalizace vybraného zařízení; individuální konzultace s kraji a vybranými zařízeními (probíhají od r. 2007);

Model sociálních služeb Domácnost Denní programy Terénní služby Zázemí pro management

Veřejné zakázky Veřejná zakázka/výzvaČástkaTrváníDodavatel a subdodavatelé Zajištění přípravné fáze pilotního ověřování Vyčerpáno: ,- (zakázky skončily) Ústav sociální péče Jinošov, p. o. Domov sociálních služeb Slatiňany Bellevue, poskytovatel soc. služeb Domov pod Kuňkou Národní centrum podpory sociálních služeb Alokace: , P Consulting, s.r.o. Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s. Quip – Společnost pro změnu Hestia, občanské sdružení API – Akademie produktivity a inovací, s.r.o Zpracování analýzy a metodického materiálu a lektorování na seminářích k vybraným aspektům procesu Alokace: , – Liga lidských práv Mediální kampaň předpokladPřipravuje se

Schválené transformační plány DOZP Jinošov – Domov bez zámku; ÚSP Marianum; DOZP Slatiňany; DOZP Stod; DOZP Hliňany; ÚSP Lobendava;

Aktivity Národního centra podpory transformace sociálních služeb Personální zajištění Národního centra v Praze, na úrovni krajů a vybraných zařízení (celkem se jedná o 39,5 celých úvazků); Zajištění expertů na vytváření metodik, analýz Organizačně technické zajištění Národního centra (pronájem a vybavení kancelářských prostor, technická a asistenční podpora MPSV, překlady, podpora nezávislé monitorovací skupiny, propagační předměty atd.);

Aktivity Národního centra podpory transformace sociálních služeb Vzdělávací program pro pracovníky Národního centra (50 osob, časová dotace: 40 hodin); Vzdělávací program pro členy regionálních transformačních týmů (150 osob, časová dotace: 80 hod.); Vzdělávací program zaměřený na individuální posuzování uživatele (100 osob, časová dotace: 50 hod.); Vzdělávací program pro pracovníky v přímé péči o uživatele (700 osob, časová dotace: 40 hodin);

Aktivity Národního centra podpory transformace sociálních služeb Workshopy (75 dnů); Konference nadregionální 4x (250 osob, dvoudenní); regionální 8x (200 osob, jednodenní); tematické konference 4x (150 osob, jednodenní) Setkání pro posky;tovatele (80 osob, třídenní) a pro kraje (40 osob, dvoudenní) v tříměsíč. Intervalech; Supervize regionálních transformačních týmů, v rámci zařízení, pro členy resortního týmu MPSV; Intervize v rámci zařízení;

Aktivity Národního centra podpory transformace sociálních služeb Workshopy (75 dnů); Konference nadregionální 4x (250 osob, dvoudenní); regionální 8x (200 osob, jednodenní); tematické konference 4x (150 osob, jednodenní) Setkání pro posky;tovatele (80 osob, třídenní) a pro kraje (40 osob, dvoudenní) v tříměsíč. Intervalech; Supervize regionálních transformačních týmů, v rámci zařízení, pro členy resortního týmu MPSV; Intervize v rámci zařízení;

Aktivity Národního centra podpory transformace sociálních služeb Modelové hodnocení kvality a metod poskytování sociální služby; Individuální posuzování uživatelů; Vytvoření transformačních plánů pro zařízení;

„Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb, poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti“ Doporučený postup č. 1/ Posuzování míry nezbytné podpory uživatelů Doporučený postup č. 7/ Základní zjišťované údaje pro posuzování uživatelů Doporučený postup č. 4/ Kritéria transformace, humanizace a deinstitucionalizace vybraných služeb sociální péče Rámec transformačního plánu Klíčové dokumenty

Informační zdroje    

Děkuji Vám za pozornost. Kontaktní údaje: Mgr. Tereza Kloučková telefon: Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Podskalská 19, Praha 2