EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gonozomální dědičnost
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Genetika eukaryotní buňky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Co je to genetika a proč je důležitá?
Dědičnost monogenních znaků
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
GENETIKA POHLAVNÍ CHROMOZÓMY
Gonosomální dědičnost
GENETIKA EUKARYOTICKÉ BUŇKY
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dědičnost základní zákonitosti.
Gonosomální dědičnost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
GONOSOMÁLNÍ DĚDIČNOST
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Dědičnost a pohlaví.
Mendelistická genetika
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
gonozomální dědičnost
Autozomální dědičnost
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2 ŽIVOT - OBECNÉ VLASTNOSTI (III.) (ROZMNOŽOVÁNÍ základy genetiky) Ing. Helena Jedličková.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – Savci VI Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – ptáci II Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/8 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Rostlinná pletiva – I. část Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/6 Šablona: III/2.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Mendelovská genetika – Dihybridismus: procvičování modelových příkladů Číslo vzdělávacího materiálu:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Pohlavní rozmnožování rostlin 1. část – Výtrusné rostliny Číslo vzdělávacího.
Genetika v příkladech I - monohybridní křížení Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetické interakce – řešené příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /6 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/10 Šablona:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Eukaryotická buňka I. Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vazba genů I Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
GENETIKA POHLAVNÍ CHROMOZÓMY HETEROCHROMOZÓMY X A Y.
Krevní skupiny: Opakování Vyřešte příklady a nezapomeńte odpověď !
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Rozmnožování Dědičnost pohlaví Znaky související s pohlavím
EU peníze středním školám
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
EU peníze středním školám
Genetika v příkladech II - dihybridní křížení
Genetika Přírodopis 9. r..
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
EU peníze středním školám
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Molekulární biologie jako prohloubení učiva a opakování k maturitě Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: ročník čtyřletého gymnázia (septima – oktáva) Vzdělávací oblast: Molekulární biologie Vzdělávací obor: Biologie Téma: Dědičnost vázaná na pohlaví Metodika/anotace: Tento materiál se zabývá gonozomální dědičností, tj. geny uloženými na pohlavních chromozómech. V této kapitole se také osvojíme metody určení pohlaví a ukážeme si, že existují také jiné systémy chromozomálního určení pohlaví, než jak je tomu u člověka. Časový rozvrh: 45 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Dědičnost vázaná na pohlaví týká se genů s lokusem na heterochromozómu = gonozómu týká se genů s lokusem na heterochromozómu = gonozómu – Chromozómy rozhodující o pohlaví, tj. pohlavní chromozómy – X a Y – Ostatní chromozómy se nazývají autozómy - A (také somatické chromozómy) – Pohlavní chromozómy se vytvořily postupnými genetickými změnami normálních nepohlavních chromosomů. Geny sedící na těchto chromozómech, byť nemají vztah k určení pohlaví, jsou vázány na tuto vazebnou skupinu – jsou tedy ve vazbě!!! Geny sedící na těchto chromozómech, byť nemají vztah k určení pohlaví, jsou vázány na tuto vazebnou skupinu – jsou tedy ve vazbě!!!

Chromosomové určení pohlaví nepárový (= alozóm) jeden z pohlavních chromozómů je vždy nepárový (= alozóm) a může se vyskytovat pouze v nehomologické dvojici s druhým pohlavním chromozómem párový druhý pohlavní chromozóm je párový a podle pohlaví se vyskytuje v nehomologické dvojici s nepárovým chromozómem, nebo jako pár totožných homologických chromozómů párový pohlavní chromozóm Xnepárový pohlavní u člověka a u všech savců se párový pohlavní chromozóm označuje symbolem X a nepárový pohlavní chromozóm Ytyp Drosophila chromozóm symbolem Y, viz dříve = typ Drosophila u žen XXu mužůXY v diploidních buněčných jádrech u žen je přítomen vždy pár homologických pohlavních chromozómů XX, zatímco u mužů je nepárová chromozómová dvojice XY

AAXX x AAXY gamety: AX x AX a AY Gamety AX AY AX ??? Poměr pohlaví bude tedy: ???

AAXX x AAXY gamety: AX x AX a AY Gamety AX AY AX AAXXAAXY 1:1 Poměr pohlaví bude tedy: 1:1

Jiné typy chrom. určení pohlaví Abraxas - typ ptačí ZZ - samec je v tomto případu homozygot ZW - samice heterozygot - párový je chromozóm Z, alozóm pak W Protenor – typ u rovnokřídlého hmyzu - zde alozóm chybí zcela

!!! Primární poměr po oplodnění vajíček je vždy 1:1, je geneticky nejvýhodnější – umožňuje nejvíce gen. kombinací, ale neodpovídá skutečnosti. Proto se uvádí ještě sekundární (po narození) a terciární (v době pohlavního dospění) poměr!!!

Gonozomální dědičnost Části heterologní a homologní na X a Y chr. Ty geny, které jsou vázány v části homologní, nazývá- neúplně na pohlaví vá- me neúplně na pohlaví vá- zané zané. Ty s lokusem na he- úplně na terogní části pak úplně na pohlaví vázané pohlaví vázané.

Gonozomální dědičnost dědičnost přímá dědičnost křížem Geny lokalizované na heterologní části chromozómu Y jsou hemizygotní, a jsou tak ve fenotypu registrovatelné jen u samců = dědičnost přímá (nadměrné ochlupení ušních boltců). Pokud by byly vázané na heterologní část chromozómu X, záleží fenotypový poměr na směru křížení a dominanci alel = dědičnost křížem.

Příklad 1 P: XAXA x XaY gamety: F1: g = ? f = ? Gamety

Příklad 1 P: XAXA x XaY gamety: XA Xa, Y F1: g = ? f = ? Gamety Xa Y XA

Příklad 1 P: XAXA x XaY gamety: XA Xa, Y F1: g = 1 (XA Xa) : 1 (XA Y) f = 1 (dcery A) : 1 (synové A) Gamety Xa Y XAXA XaXA Y XAXA XaXA Y

Příklad 2 P: XaXa x XAY gamety: F1: g = ? f = ? Gamety

Příklad 2 P: XaXa x XAY gamety: Xa XA, Y F1: g = 1 (XA Xa) : 1 (Xa Y) f = 1 (dcery A) : 1 (synové a) Gamety XA XA Y XaXaXA XaXa Y Xa XaXA XaXa Y

Dědičnost pohlavně ovládaná Činnost těchto genů ležících na autosomech (jsou tedy shodné u obou pohlaví) je závislá na regulaci samičími (androgenními) či samčími (estrogenními) hormony, například druhotné pohlavní znaky (růst vousů). Projeví se pouze u jednoho pohlaví.

Dědičnost pohlavně ovlivněná Jde o znaky lokalizované na autosomech s různou expresivitou v závislosti na pohlaví. U heterozygotů je dán projev pohlavím. Dominantní homozygoti na pohlaví nezáleží. Toto ovlivnění je časté u polygenní dědičnosti. Například zbarvení srsti u některých plemen skotu nebo plešatost lidí.

Zdroje: (k ) Panáček a paní: Drosophilla: X a Y: ovlivneni-pohlavi-plodu-ditetehttp:// ovlivneni-pohlavi-plodu-ditete