Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Miroslava Nebuželská, BVM Audit
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Neziskové organizace a jejich financování
Fundraising PE 415.
Finanční možností svépomocných skupin
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ÚVOD Management a marketing
Typologie neziskových organizací v ČR
Vícezdrojové financování Jitka Nesrstová Nadace VIA / Sdružení VIA.
Neziskové organizace a jejich financování
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Úkol na příští seminář: Pro vybranou NNO: Vybrat nejvhodnější fundraisingové metody Sestavit seznam vhodných zdrojů Specifikovat okruh dárců Zpracovat.
Management sportu Obsah kurzu pro trenérskou školu – 2. ročník.
Fundraising. Funkce fundraisingu (FR) v organizaci Zdroje Jak na to… příklady.
Státní organizace.
Ekonomika církví a náboženských společností. Charakteristika církví a náboženských společností označení církev se pojí zejména s křesťanstvím náboženstvím,
Rozpočetnictví a kalkulace
Co se naučit a na co se připravit.. 1.Prostor pro působení neziskových organizací 2.Základy teorie a typologie NO 3.Historie NO 4.Mezinárodní rozměr NO.
Český neziskový sektor před rokem republika: dobrovolných neziskových organizací, z nichž nejznámější je Československý červený kříž,
Antropologie občanské společnosti podzim Ekonomický rámec. Financování a fundraising v občanském sektoru. Mgr. Bc. Alena Řiháková
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Ekonomika Zdroje finančních prostředků pro neziskové organizace 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_09.
Ekonomika neziskových organizací Úvod do problému.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Typologie neziskových organizací v ČR
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Český neziskový sektor
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Antropologie občanské společnosti podzim 2010
K dnešní přednášce Zdroje financování neziskových organizací
Rozpočetnictví a kalkulace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
NNO partner pro rozvoj kraje
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské a zahraniční Podnikatelská sféra (firemní dárcovství) Individuální dárci tuzemští i zahraniční (individuální dárcovství) Příjmy z vlastní činnosti Členské příspěvky (týká se zejména o.s.) Část příjmů z loterií a her

Financování NO Státní dotační politika vůči NO Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, poskytování dotací: - Občanským sdružením - Obecně prospěšným společnostem - Církevním právnickým osobám - Dalším právnickým osobám, založeným za účelem poskytování služeb v oblasti zdravotnictví, kultury, vzdělávání, sociální Na čerpání dotace není právní nárok.

Financování NO Hlavní oblasti státní dotační politiky Působnost Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (RNNO) Zveřejnění hlavních oblastí

Filantropie Co je to filantropie? Jaké problémy řeší filantropie Vědomí faktické nerovnosti Současné chápání filantropie (dar, dobrovolnost, záměrnost, forma občanské spoluúčasti)

Filantropie Jde jen o peníze? Kdo je dárce? Jednotlivec, soukromá osoba Instituce  Zřízená za účelem organizované filantropie  Instituce se kromě vlastní činnosti zabývá systematicky i filantropií

Filantropie Filantropie a společenský rozvoj Filantropie z hlediska dárce Podmínky rozvoje filantropie

Fundraising Definice Plánování fundraisingu (9 základních kroků)

Filozofie fundraisingu Zbavit se dojmu, že nám nikdo nic nedá Vyloučit myšlenku, že nás přece musí podpořit každý Proč lidé dávají peníze? Kdo jsme? Potřebuje nás někdo? Jak oslovit dárce Jak požádat o peníze a nežebrat Kdo to všechno udělá? Schopní fundraiseři Týmová práce ve fundraisingu

Fundraising Techniky fundraisingu Veřejná sbírka Osobní dopis (přímé oslovování poštou) Inzerce Benefiční akce Prodej (vlastních výrobků), bazary, dražby, příležitostné akce