N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Kde hledat pomoc v krizových situacích N á zev sady: Výuka občanské nauky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Specifické metody SP LS 2014
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pojištění – sociální, zdravotní, komerční N á zev sady: Výuka občanské.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Služby peněžních ústavů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název prezentace (DUMu): Voda
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Krizová pomoc.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Číslování svorek
Náročné životní situace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Kde hledat pomoc v krizových situacích N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na řešení krizových situací.

K DE HLEDAT POMOC V KRIZOVÝCH SITUACÍCH

Ú VOD Dnešní doba je složitá a každý člověk se může dostat do situace, kterou nebude schopen sám zvládnout. Je důležité si umět o pomoc říci a vědět, kde je možné o tuto pomoc požádat.

C O JE KRIZOVÁ SITUACE Mimořádná událost = náročná životní situace, která obvykle postihuje větší množství osob, je nebezpečná, obtížně zvladatelná, ohrožuje život a zdraví, např. hromadné neštěstí, katastrofa Krize = důsledek střetu s překážkou, kterou nejsme schopni vlastními silami zvládnout

S POUŠTĚČE KRIZE 1. Vnější - ztráta objektu = čehokoli, k čemu jsme vázáni - nutnost volby řešení, jedné cesty, tím ztrácíme druhou - změna 2. Vnitřní - neschopnost vyhovět požadavkům okolí, vývoje situace – např. problém rodiny s osamostatněním dospívajícího dítěte

D ALŠÍ SPOUŠTĚČE KRIZE Meziosobní vztahy, sociální vazby - osamělost, odcizení - úpadek základní mezilidské soudržnosti - změna hodnot - ztráta autority - nemoc, tělesné oslabení prohlubují krizi

C HOVÁNÍ ČLOVĚKA V KRIZI Člověk v krizi danou situaci prožívá jako naléhavou, neodkladnou, akutní, intenzivně vnímá panický strach, nevidí žádné východisko či řešení dané situace, vnímá svou bezmocnost, omezení jako zásadní překážku v řešení situace. Prvotní snaha zvládnout krizi sám - zaspat ji, potřeba vyplakat se, vypovídat se, modlitba, exces – podpora alkoholem, apod.

Ř EŠENÍ KRIZE 1. Svépomocí - zaměření se na náhradní aktivitu, tendence něco změnit „změnit aspoň to, co změnit mohu“, zneužívání alkoholu, psychofarmak apod. 2. Vzájemná pomoc (rodina – vyslechnutí) 3. Krizová intervence – vyhledání odborné pomoci

K RIZOVÁ INTERVENCE = specializovaná pomoc osobám, které se ocitli v krizi. Není jen individuální psychoterapeutickou podporou, ale také široká podpora rodiny, (někdy indikovány psychofarmaka, krátká hospitalizace,…)

Z AŘÍZENÍ KRIZOVÉ INTERVENCE - azylové domy - domy pro matky s dětmi - noclehárny - zařízení pro denní pobyt osob bez přístřeší - domy na půl cesty - nízkoprahová centra - poradny – pro oběti násilí, pro rodinu, … - kontaktní centra

P RINCIPY KRIZOVÉ INTERVENCE - pomoc musí být okamžitá – odložení krizi prohlubuje - pomoc musí být snadno dosažitelná - péče by měla být kontinuální – spolupráce s rodinou, odborníky, … - péče by měla mít definované cíle – KI nemůže vyřešit všechny problémy současně, ale má podpořit klienta v hledání řešení konkrétní situace

M AJÍ ŽIVOTNÍ KRIZE SMYSL ? Citát : „Bože, dej mi klid, abych přijal věci, které nemohu změnit, odvahu, abych změnil věci, které změnit mohu, a moudrost, abych rozlišil jedno od druhého.“ (Friedrich Oetinger) Krize a problémy patří k našemu životu. Překonáváním překážek se člověk učí a posiluje. Podle většiny psychologů se životní spokojenost týká především lásky a spokojeného rodinného života a dobrého pocitu z práce.

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Co rozumíme pod pojmem krizová situace, jaké jsou v dnešní době nejčastější důvody krizových situací ? 2. Jak se obvykle chová člověk v obtížné situaci ? 3. Kde je možné najít pomoc v situaci, kterou člověk není schopen zvládnout sám ?

Z DROJE NEZNÁMÝ. Krizová intervence [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: intervence-pdf intervence-pdf ZAPLETALOVÁ, Barbora. Životní krize jako cesta ke smysluplnému životu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 54/zapletalov%C3%A1_2008_dp.pdf?sequence=1 54/zapletalov%C3%A1_2008_dp.pdf?sequence=1 Ilustrace :