STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_265 Název materiálu: Tržní druhy cukrů Tematická oblast: Cukry Autor: Bc. Ilona Ottová Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Duben 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení druhů a výroby cukru Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Výroba krupicového a krystalového cukru: krystalová cukrovina se smísí se sirobem a horká se vytáčí na odstředivkách; tím se odstraní sirob a zbylé krystalky se vysuší; krystalky se následně vytřídí na rovinných vysévačích (sítech) na cukr krystal a krupici.
Krupicový krystalový cukr – velikost jednotlivých krystalů okolo 0,1 mm. Polo-jemný krystalový cukr – velikost krystalků je 0,5 až 1 mm. Hrubý krystalový cukr velikost krystalů je 2 až 3 mm Krystalový cukr se balí pro průmyslové zpracování do papírových nebo jutových pytlů o hmotnosti 25 až 100 kg. Pro malospotřebitele do papírových sáčků o hmotnosti 1 kg.
Cukr bílý, moučka (moučkový cukr, cukr pudr): připravuje se mletím krystalového nebo krupicového cukru na mlecích agregátech obdoba mlýnských válcových stolic; pro výrobu lze použít i nevhodně zrněný krystal, odpad vzniklý při výrobě kostkového cukru; po rozemletí se cukr třídí na vysévačích podle druhu a následně pytluje. Pro velkospotřebitele do papírových pytlů po 25 až 100 kg, pro malospotřebitele do papírových sáčků po 1 kg
Vyrábějí se především lisováním speciálně připraveného práškového cukru nebo litím jako například homole. Obr. č. 8
Kostkový cukr Vyrábí se většinou lisováním zvlhčeného moučkového cukru s přísadou rafinádní cukroviny na automatických lisech. Upravená, odstředěná a ochlazená kostková cukrovina se lisuje na hranolky, které se po usušení v sekačkách sekají na kostky silné 9 mm.
Cukr bridž Vyrábí se obdobným způsobem jako cukr kostky. Oba druhy cukr kostky i cukr bridž se po lisování usuší a balí. Balení je nejčastěji do 1 kg krabiček, nebo balení jednotlivě do papírových sáčků po 1 ks. (tzv. hygienicky balený cukr).
Homolový cukr Vyrábí se buď starším způsobem tzv. odléváním do forem nebo lisováním. Jednotlivé homole se vyrábí o hmotnosti 250 g až 10 kg, balí do celofánových průhledných obalů. Slouží jako reklamní zboží a pro export.
Granulovaný cukr Velmi rychle rozpustný, houbovitý vzhled, menší objemová hmotnost než krystalový cukr. Vyrábí se z jemného moučkového cukru, který je vháněn do vlhkého vzduchu, moučkový cukr se pak slepí do shluků (granulátů), které jsou pak horkých vzduchem vysoušeny. Lze ho vyrábět i z cukerného roztoku rozstřikováním v podobě mlhoviny do vyhřátých komor, kde dochází k rychlému odpařování vody a vzniká velmi jemný prášek.
Extra bílý cukr – krystal, krupice, moučka Bílý cukr – krystal, krupice, moučka Polobílý cukr – krystal krupice moučka Cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek Tvarovaný cukr – kostky, bridž, homole Cukr s přísadami – vanilínový, skořicový, želírovací
Přírodní cukr – hnědý nerafinovaný surový Kandys – vzniklý pozvolným vykrystalizováním z cukroviny Hygienicky balený – krystalový, kostky
1. Jaké druhy cukrů znáš? 2. Čím se od sebe liší jednotlivé druhy sypkých cukrů, 3. Jakým způsobem se vyrábí litý cukr? 4. Jaké jsou vlastnosti Instantního cukru?
Obr. č. 1 STUTTERSTOCK. ihned.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: rozdil-mezi-repnym-a-trtinovym-cukrem-je-vic-v-chuti-nez-v-prinosech-pro-zdravihttp://life.ihned.cz/jidlo/c rozdil-mezi-repnym-a-trtinovym-cukrem-je-vic-v-chuti-nez-v-prinosech-pro-zdravi Obr. č. 2 JANOŠEK, Filip. hyperinzerce.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: polotovary.hyperinzerce.cz/potravinarske-suroviny/inzerat/ cukr-krystal-krupice-moucka-poptavka- breclav/ polotovary.hyperinzerce.cz/potravinarske-suroviny/inzerat/ cukr-krystal-krupice-moucka-poptavka- breclav/ Obr. č. 3 NEUVEDEN, Autor. nakupdomu.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 4 NEUVEDEN, Autor. all.biz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 5, 6, 7 NEUVEDEN, Autor. internet-studio.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 8 ČTK, Fotobanka. financninoviny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 9 NEUVEDEN, Autor. mefisto2000.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 10NEUVEDEN, Autor. vucpraha.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Obr. č. 11 NEUVEDEN, Autor. intesco.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 12, 13 NEUVEDEN, Autor. gytool.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 –