Podpora NCP předkladatelům projektů do Horizon 2020. Základní principy účasti v programu. Naďa Koníčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
1 Pravidla účasti v 7.RP (předběžná informace) Eva Hillerová, TC AV ČR
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro II South Moravian.
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Pracovní setkání 28. června 2007
Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Praha, 14. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Závěrečná konference projektu
Příprava operačních programů
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Podpora NCP předkladatelům projektů do Horizon Základní principy účasti v programu. Naďa Koníčková

Obsah Základní data o dosavadní účasti ČR v H2020 – Doprava Základní podmínky účasti v H2020 Služby NCP a CZELO 2

H2020 – rozpočet 3 and-innovation /

Účast v TPT H2020 – základní data 4 E-CORDA-H2020 Grant Agreements v.2, 07/2015

H2020 – účast v TPT EU28, počet týmů 5 E-CORDA-H2020 Grant Agreements v.2, 07/2015

H2020 – účast ČR v prioritních oblastech a společenských výzvách 6 E-CORDA-H2020 Grant Agreements v.2, 07/2015

Účast ČR v TPT - projekty 7

Účast ČR v TPT – projekty, instituce 8

9 Základní typy projektů H2020 a schémata financování VYNIKAJÍCÍ VĚDAVEDOUCÍ POSTAVENÍ EVROPSKÉHO PRŮMYSLU SPOLEČENSKÉ VÝZVY Marie Curie (jednotkové náklady) Výzkumné a inovační akce (100 %) Inovační akce (70 %, výjimka pro neziskové subjekty 100 %) Koordinační a podpůrné akce (100 %) Fast track to innovation (70 %) ERC (100%) Nástroj pro MSP (fixní částka + 70 %) Rizikový kapitál

Co je možné z projektu financovat? osobní náklady osob zapojených do projektu (superhrubá mzda/plat dle běžné praxe na instituci, nutný pracovně-právní vztah, evidence odpracované doby) tuzemské i zahraniční cesty (projektové meetingy, aktivní prezentace projektu) dlouhodobý majetek (odpisy) spotřební materiál práci na projektu zajištěnou externím subdodavatelem (pokud nelze vykonat nikým v konsorciu) náklady spojené s šířením výsledků (publikace, webové stránky, organizace konferencí, …) + část režijních nákladů 10 kritéria uznatelnosti nákladů (např.): nezbytný pro projekt skutečný vzniknout v době trvání projektu zanesen v účetnictví …… NUTNO SPLNIT KRITÉRIA UZNATELNOSTI NOVĚ!!! Subjekty chovající se v projektu jako neplátci DPH mohou v H2020 nárokovat náklady včetně DPH!!!

Výše grantu Součet všech kategorií uznatelných nákladů: přímé náklady - osobní náklady - subdodávky - ostatní přímé náklady (cestovné, spotřeba, dl. majetek, diseminace, …) + nepřímé (režijní) náklady = 25 % z přímých nákladů bez subdodávek = celkové uznatelné náklady Příspěvek EU = 100 % celkových uznatelných nákladů 70 % u inovačních akcí (neziskové subjekty 100 %) V některých případech ve výzvě omezení na doporučenou výši příspěvku EU na projekt. 11

Platby v projektu 12 zálohová platba -na začátku projektu -automatický odvod do garančního fondu (GF ) průběžné platby -max. do výše 85 % schváleného příspěvku EU (GF 5 % a zádržné 10 %) -po schválení průběžných zpráv EK (obsahují finanční výkazy) platba zůstatku -závěrečné vyrovnání předchozích plateb a vykázaných nákladů příjemcem (vč. převodu z garančního fondu a zádržného) -po schválení závěrečné zprávy koordinátor Evropská komise partneři Grantová dohoda Konsorciální smlouva

13 = elektronické prostředí pro administraci projektů RP = centrální zdroj informací o RP (dokumenty, výzvy, …) 13

14 Hledání výzev na PP – podle struktury H2020

15 Hledání výzev na PP – podle klíčových slov

Nezbytné informace při přípravě projektu  aktuální pracovní program a podpůrné dokumenty pro předkladatele – H2020 on-line manual  text výzvy (co a kdy)  předchozí financované projekty a návaznosti  technologické platformy a JTI – Strategické výzkumné agendy  politický a odborný kontext, evropské strategie, akční plány  relevantní konference  informační den pro dané téma pořádaný EK 16

Kritéria hodnocení Seznamte se podrobně se způsobem hodnocení návrhu!  3 kritéria  hodnocení sleduje strukturu projektu 17 S&T Quality Impact Implementation

Doplňující informace: Inteligentní, ekologická a integrovaná doprava Plánované zveřejnění výzev 2016: 15. října 2015 EK hodlá uveřejnit text pracovního programu 2016/2017 po jeho schválení programovým výborem – cca v první polovině září Informační den priority Doprava: Brusel, 5. listopadu 2015 Informační den iniciativ Public-Private Partnership (vč. Green Vehicles): Brusel, 16. října 2015 Síť národních kontaktních pracovníků – projekt ETNA: (informace, akce, partner search…) 18

Služby NCP: Informační aktivity – před/při vyhlášení výzvy Orientace v programu, informace o výzvách (v přípravě, vyhlášené) –Forma asistence: Informační dny k výzvám, specializované semináře (2014 – 87) semináře na poptávku pro konkrétní instituci VaV (47) Individuální konzultace (453 z toho 216 osobní schůzky) Publikování informací (web, e-newsletter) 19

20

Publikační aktivity 21

Služby NCP: Asistence při vyhledání partnerů Poskytnutí dat a informací o dříve řešených projektech a složení řešitelských konsorcií – podle specifikace odborného zájmu týmu/pracoviště Propagace/spoluorganizace akcí typu brokerage event –Brokerage event H2020 Ostrava, 2015 (KHK Ostrava) -Tematické BE organizované v rámci NCP sítí -BE při Informačním dnu pro Public-private partnerships, Brusel, Zprostředkování kontaktu mezi zahr. experty se zdejšími pracovišti (např. Bio-based economy – opportunities for cooperation, v TC ) Databáze nabídek/poptávek, zveřejnění nabídek na webu, cílená distribuce 22

Služby NCP: Asistence při přípravě a v průběhu řešení projektu Operativní zodpovídání dotazů mailem a telefonicky Školení - příprava a hodnocení výzkumných projektů H2020 (praktické využití projektu) – pro předkladatele/pro projektové manažery (prosinec 2014, únor 2015, březen 2015….) Konzultace projektů – dlouhodobá průběžná pomoc konkr. projektům (129) –vhodnost projektového záměru do výzvy –formální náležitosti projektu, podmínky účasti –asistence při sestavení rozpočtu, –uznatelnost nákladů v různých typech projektů, –složení konsorcia, pravidla financování třetích zemí –komentáře k návrhu projektu nebo dílčích částí – management, impakt, –etické aspekty, –práva k duševnímu vlastnictví v projektu –Open access v H2020 –komentáře k návrhům konsorciálních smluv, –práce na účastnickém portálu - administrativní role, validace organizace … Účast na přípravných schůzkách projektových konsorcií – na vyžádání 23

Služby NCP: Asistence při přípravě a v průběhu řešení projektu Interaktivní školení přípravy projektů do ERC – jak napsat kompetitivní návrh do ERC příprava na interview pro žadatele o ERC granty (od r se počet žádostí do ERC zvýšil 2x) Správné vyúčtování nákladů, uznatelnost Reportování (finanční - form C) Asistence při řešení problému s IPR 24

25 Kancelář CZELO v Bruselu (1) Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace v Bruselu (od roku 2005) Financována z programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Součást Technologického centra AV ČR CZELO nabízí podporu výzkumníkům se zájmem o zapojení do evropské výzkumné spolupráce v rámci projektů H2020 a dalších iniciativ v rámci ERA

Kancelář CZELO v Bruselu (2) Služby a aktivity: –Informace, konzultace –Logistická podpora, účast na jednáních –Hledání projektových partnerů, propagace českého VaV, organizace akcí –Organizace stáží Úzká spolupráce s týmem národních kontaktních pracovníků pro H2020 a neformálním sdružením styčných kanceláří v Bruselu - IGLO Všechny služby jsou poskytovány zdarma Informace na: 26

27 Informace k H2020: NCP pro H2020 – Doprava: Michaela Vlková Martin Škarka tel.: (M. Vlková)