ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Advertisements

Škola, rodina, komunita.
Kariérové poradenství
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Diagnostika. Hodnotíme:  Závažnost, dlouhodobé přetrvávání  Poruchy chování ve vztahu k rodině  Poruchy chování vázané na činnost v partě  Poruchy.
DŮVOD SDĚLENÍ  Vyskytují se nesprávné postupy při řešení absence žáků ve vyučování  Základní školy vznesly opakovaně požadavek na zpracování postupu.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na ZŠ Rosice
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
Sociální služba jako podpora při řešení skrytého záškoláctví Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská, Občanské sdružení Salinger Bc. Marie Janečková Mgr.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Mgr. Marika Kropíková.  Řešení záškoláctví je složitý proces, při kterém jsou zainteresovaní pedagogové, zaměstnanci státní správy a orgány činné v péči.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCE V SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANĚ DĚTÍ Jihlava,
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
MUDr. František Schneiberg
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
ÚVODEM.
Práva a povinnosti mezi manželi
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Školská sociální práce
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Záškoláctví.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ února 2014

C O TO VLASTNĚ JE ? ,,chození za školu“ (od slova)  Neomluvená absence (žáka (absenci žáka omlouvá pedagog, nikoliv rodič, a to na základě písemné žádosti zákonného zástupce či plnoletého žáka, vždy v souladu s pravidly školy o omlouvání absence) základní či střední školy ve škole)  Úmyslné zanedbávání školní docházky (Je chápáno jako porušení školního řádu (pravidel stanovených školou), současně jde o porušení školského zákona, který vymezuje povinnou školní docházku.)  Forma odporu ke škole (nejvýraznější forma odporu ke škole)

D RUHY  Pravé záškoláctví (žák se ve škole neukazuje, ale rodiče si myslí, že do školy chodí)  Záškoláctví s vědomím rodičů (rodiče, kteří mají odmítavý postoj ke škole, velká slabost ve vztahu k dítěti nebo rodiče závislí na pomoci dítěte v domácnosti)  Záškoláctví s klamáním rodičů (děti, které umí rodiče přesvědčit, že jsou nemocné, těžko k rozlišení od Záškoláctví s vědomím rodičů)  Útěky ze školy (žáci přijdou do školy, nechají si zapsat přítomnost a během vyučování na pár hodin odejdou)  Odmítání školy (některým žákům činí představa školní docházky psychické potíže, třeba při strachu z šikany, problémů ve škole souvisejících s obtížností učiva, nebo výskyt školní fobie a deprese)

P ŘÍČINY ?  Negativní vztah ke škole (vysoké požadavky školních povinností, menší rozumové nadání, mimořádné rozumové nadání, strach)  Vliv rodinného prostředí (nezájem rodičů, přehnaná péče a vysoké nároky, přísnost)  Nevhodné trávení volného času ( nevhodný a nekonstruktivně trávený volný čas pod negativním vlivem vrstevníků v partě, závislostní chování ( zneužívání drog, shánění peněz na ně), ale i chudoba dítěte nebo rodiny, což způsobuje obstarávání peněz nelegální cestou ( prostituce, drobné krádeže- dítě je k tomu v podstatě dotlačeno vnějšími okolnostmi a vlivem dospělých)

P REVENCE ?  Ve školním řádu (školní docházku eviduje třídní učitel a v případě podezření na záškoláctví se obrací na zákonného zástupce nezletilého žáka, možnost požádat o spolupráci věcně příslušný správní orgán.)  Vhodné sociální klima školského zařízení  Vedení absence žáků  Spolupráce s rodiči  Vzájemná informovanost

Řešení  Školní poradenské pracoviště (školní psycholog, školní metodik prevence, výchovný poradce, speciální pedagog), PPP (pedagogicko-psychologická poradenství), SVP (střediska výchovné péče), OSPOD (oddělení sociálně právní ochrany dětí), Policie ČR  motivovat žáka k návratu do školy  odstranit příčiny - ve spolupráci s učiteli a odborníky zvyšovat odolnost vůči zátěži, oceňovat, pokud se projeví snaha překážky překonat

Řešení  učit žáka žádoucím způsobům chování  všímat si podezřelých signálů které mohou záškoláctví předcházet  školní nároky přizpůsobit možnostem žáka (volit přiměřený typ studia)  obrátit se na odborníky s žádostí o radu o pomoc, v případě potřeby vyhledat psychoterapeutickou péči

PRAMENY  KYRIAOU, CH., Řešení výchovných problémů ve škole. 1. vyd. Praha: Portál, s. ISBN  CARR-GREGG, M., SHALE, E. Puberťáci a adolescenti. Praha: Portál, Počet stran 200. ISBN:  Záškoláctví. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: