Základy diplomacie EAD ZS 2011/2012 14:00 – 15:30.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Michal Dvouletý obor Finance a daně
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Management a rozvoj obcí
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Hlavní body: Lisabonská smlouva: konec všech reforem.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
New Marketing Media Michal Pilík.
Úvod do managementu 1. seminář
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům koncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
EUROCENTRUM LIBEREC Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Pracovní náplň českých stáží Petra Bernardová, Ivana Dočkalová, Barbora Haltofová, Kristýna Rusňaková.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Didaktické metody Androdidaktika.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům SOuhrnkoncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Akreditovaný e-learningový kurz Rovné příležitosti žen a mužů Ing. Petr Špindler, RENTEL a.s. Konference „Rovné příležitosti“ MV ČR, Praha,
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
1/ Definice diplomacie; její místo v mezinárodních vztazích - mezinárodní vztahy - zahraniční politika - diplomacie - historický exkurz do vývoje mezinárodních.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
BIBS - vysoká škola Název programu MBA Senior Executive Délka studia
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Veřejná politika Garant kursu a přednášející:
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Zdravotnický management
Marketing sportu bp 2086.
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Didaktické metody Androdidaktika.
Diplomatický protokol uvod a blok 1 a 2
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Prezentace Diplomatické akademie.
Zdravotnický management
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Kariérové poradenství a podnikavost
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
Transkript prezentace:

Základy diplomacie EAD ZS 2011/ :00 – 15:30

Základy diplomacie Představení Harmonogram Obsah kurzu Požadavky Definice, základní dokumenty

Kontakty PhDr. Blanka Wurst Hašová, Ph.D. tel: mobil: mail:

Konzultace: KDY: Pondělí:11:00 – 12:30 h Úterý:10:30 – 12:00 h KDE: PEF E170

Harmonogram ZS 2011 –Základy diplomacie LS 2012 –Zahraniční politika a mezinárodní vztahy

Základy diplomacie (?) TEST:

Základy diplomacie Cvičení, v návaznosti na přednášky Procvičení teoretických znalostí Technický ráz, praktická stránka Individuální projev Prezentace a diskuze (co, jak) Logické porozumění textu Analýza klíčových dokumentů

Zahraniční politika a mezinárodní vztahy –Teamová spolupráce (skupinky po 5) –Schopnost dohodnout se s kolegy a prezentovat výsledek jako celek –Schopnost porozumět konkrétnímu mezinárodně-politickému problému –Aktivní zapojení do jeho řešení

Mezinárodní vztahy Teoretická základna Teoreticko-analytické koncepty Hlavní ideologické směry

Zahraniční politika Praktické fungování teoretických konceptů v praxi Nástroje a prostředky zahraniční politiky Vyjednávání na půdě mezinárodních organizací

Co očekávat v ZS? Analýza smluv a dokumentů Vídeňská konvence o diplomatických stycích Rozbor studijních textů Seznámení s diplomatickými dokumenty (např. TIC, diplomatická nóta apod.) Linie přednášek

Co očekávat v LS? Zahraniční politika analýza zahraniční politiky z praktického hlediska - multilaterální vztahy - bilaterální vztahy mezinárodní organizace (vznik, historický vývoj, současnost)

Evropská politika Instituce EU – obecný úvod Způsob tvorby českých pozic, koordinace a prosazování zájmů na evropské úrovni - úloha ministerstev - Úřadu vlády ČR - Stálého zastoupení - Výboru pro evropskou unii - Rady EU, Evropské rady atd.

Uplatnění absolventů v oblastech spojených s mezinárodními vztahy/zahraniční politikou MZV, MPO Instituce EU Mezinárodní organizace Možnosti stáží a výjezdů

United Nations HQ

Negociace stručný úvod do problematiky 1. o jaké jednání jde, koho představujete, čeho chcete dosáhnout, stručná historie projednávaného tématu 2. jednání samotné 3. závěr/shrnutí

Možnosti „pracovních skupin“ pro praktickou simulaci : C)„grilování“ komisařů v Evropském parlamentě (komisař prezentuje své priority na funkční období – poslanci kladou „grilovací“ dotazy) D)Summit G20 E)Jednání lobbyistické skupiny se zástupci EU (předsednictví, Evropská komise, Evropský parlament)

Příprava na týdenní pobyt v Bruselu

Invited Lectures - hosté Z obchodní sféry: Alain Boge 3. – 9. prosince International Organizations 13. Task of Diplomacy in European Integration Process 14. The Future of Diplomacy

Hosté Protokol ÚV Stálé zastoupení ČR při EU

Požadavky ZS 2011: zpracování určitého tématu či textu (referátu) jeho prezentace LS 2012: Vyjednávání/Simulace jednání v mezinárodní organizaci (EU, WTO, UN)

Požadavky Aktivní účast během seminářů Max. 3 absence (ev. dle domluvy) PÍSEMNÝ TEST

Organizace Aktuality (2 x 5 min plus diskuze) Výklad Prezentace referátů

Organizace Aktuální zahraničně-politické téma ve zkratce (nejdůležitější událost týdne) Vždy 2 studenti na začátku semináře Stručně, to hlavní

Referát 10 – 15 min. Úvod – krátké představení problému Rozbor Závěr (vlastní názor) Diskuze

Referát Nemusí být písemně, ale jasný a logický Argumentace Čerpat z ověřených zdrojů (publikace, časopisy, internet prověřit)

Výběr témat Koresponduje s obsahem přednášek a seminářů Ev. vlastní téma po domluvě

Obsah seminářů Historie diplomacie Diplomatická imunita Diplomatická špionáž Diplomatický protokol Neformální diplomacie Paradiplomacie

Obsah seminářů Ekonomická diplomacie Kulturní diplomacie Vzdělávání a výchova diplomatů (různé koncepty, přístupy, názory) Diplomatické mise Diplomatická vyjednávání Malé státy versus velké státy a jejich diplomacie

Obsah seminářů Lobbying a diplomacie Dodržování diplomatických úmluv Evropská služba pro vnější činnost CIA a diplomacie Diplomacie ČR

Kde čerpat? Mezinárodní organizace: mhttp:// m

Kde čerpat? Asia Pacific College of Diplomacy, The Australia National University, Canberra, AustraliaAsia Pacific College of Diplomacy Institute for European Business Administration, Belgium DiploFoundation, Malta/Geneva Centre for International Studies and Diplomacy, School of Oriental and African Studies, University of London, UKCentre for International Studies and Diplomacy School of Oriental and African Studies

Kde čerpat? Centre for Politics and Diplomatic Studies, University of Leicester, UK University of Leicester College of Europe Diplomatic Academy of Vienna Kuwait Diplomatic Institute (KDI) Diplomatic Academy of the Ministry of Foreign Affairs of the Russian FederationDiplomatic Academy of the Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

Kde čerpat? Foreign Service Institute, George P. Shultz National Foreign Affairs Training Center, Arlington, Virginia Foreign Service Institute India Foreign Service Institute of the Philippines International School of Geneva Geneva School of Diplomacy and International RelationsGeneva School of Diplomacy and International Relations

Kde čerpat? Graduate Institute of International and Development StudiesGraduate Institute of International and Development Studies Instituto del Servicio Exterior de la Nacion – Diplomatic Academy of ArgentinaInstituto del Servicio Exterior de la Nacion Instituto del Servicio Exterior "Manuel Maria de Peralta" – Diplomatic Academy of Costa Rica

Kde čerpat? Instituto Matías Romero, Mexico City Institute of Diplomacy & Foreign Relations (IDFR), Kuala Lumpur, MalaysiaInstitute of Diplomacy & Foreign Relations (IDFR), Kuala Lumpur, Malaysia Istituto Diplomatico - Ministry of Foreign Affairs of ItalyIstituto Diplomatico - Ministry of Foreign Affairs of Italy Josef Korbel School of International Studies, University of Denver, Denver, Colorado, USAJosef Korbel School of International Studies, University of Denver, Denver, Colorado, USA

Kde čerpat? Lancaster University, Department of Politics, Philosophy and ReligionLancaster UniversityDepartment of Politics, Philosophy and Religion Moscow State Institute of International Relations Netherlands Institute of International Relations 'Clingendael'Netherlands Institute of International Relations 'Clingendael' Patterson School of Diplomacy and International Commerce, University of Kentucky, Lexington, KentuckyPatterson School of Diplomacy and International CommerceUniversity of KentuckyLexington, Kentucky

Kde čerpat? Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University, Baltimore, MarylandPaul H. Nitze School of Advanced International Studies Rio Branco Institute, the diplomatic academy of the Ministry of External Relations of BrazilRio Branco Institutethe diplomatic academy of the Ministry of External Relations of Brazil Royal United Services Institute

Kde čerpat? School of International Service United Nations International School of HanoiUnited Nations International School of Hanoi United Nations International School University for Peace Vienna International School

Kde čerpat? Edmund A. Walsh School of Foreign Service, Georgetown University, Washington, DCEdmund A. Walsh School of Foreign Service Whitehead School of Diplomacy and International Relations, Seton Hall University, South Orange, New JerseyWhitehead School of Diplomacy and International Relations, Seton Hall University, South Orange, New Jersey Woodrow Wilson School of Public and International Affairs, Princeton University, New JerseyWoodrow Wilson School of Public and International Affairs

DOKUMENTY matic_treaties.htmhttp:// matic_treaties.htm s.htmhttp:// s.htm

Eseje Common Denominators of Good AmbassadorsCommon Denominators of Good Ambassadors Qualifications of an Ambassador The Indispensable Catalyst The Makings of a Good Ambassador A Short List of Key Qualities

Doporučená literatura 1. Krejčí, O.: Mezinárodní politika. Praha Mezinárodní politika (měsíčník). 3. Vídeňská konvence o diplomatických stycích. 4. Vídeňská konvence o konzulárních stycích.

Doporučená literatura Fiala, V.: Regionální spolupráce ve střední Evropě. Politologická revue, 1995, červen Gellner, A.: Národy a nacionalismus, nakl. Josef Hříbal 1993 Hloušek, V.: Evropa států, Evropa regionů. In. Krajské volby 2000, Praha 2000 Hnízdo, B.: Mezinárodní perspektivy politických regionů. Praha 1995

Doporučená literatura Hobsbawm, E.: Národy a nacionalismus od roku 1780, CDK 2000 Kubát, M.: Východní rozšíření Evropské unie, Východiska – stav – perspektivy. Brno – Praha 2001 Ortega y Gasser, J.: Evropa a idea národa. Mladá fronta, Praha 1993 Pitrová, M: Kraje v evropském srovnání. In: Krajské volby Praha 2000

Závěrem Díky za pozornost a hodně štěstí!