Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová PRÁCE S TEXTEM II KAREL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SOUVĚTÍ SLOŽITÉ Jednou se nějaké lávce potkalo Štěstí s Rozumem.
Advertisements

Vánoce v 1. E. Celý týden před Vánocemi se nesl v duchu těchto svátků.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová P O D S T A T N Á J M É N A.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová MAAVOR SLEZ SKO.
Pohádka O Červené Karkulce Daniel Krátký. Byla jednou jedna holčička a ta se jmenovala Červená Karkulka. Červená se ji říkalo podle jejího červeného čepečku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Přijímací řízení 2016/17.
VY_32_INOVACE_
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Bůh je moje jistota..
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Věděli jste, ....
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_58 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_36_ Domácí zvířata
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Druhy vět – jejich rozdělení
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
O kůzlátkách Autor: David Dolejší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Autor: Mgr. Jana Burdzová
vařečka - klaun VY_32_Inovace_03MD-2
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SKLOŇOVÁNÍ ZÁJMEN MNĚ? VÁM? SOBĚ? NAŠIMI?
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_32_PTÁCI Mgr. Petra Kukuczková Prvouka
Moudra s květinou.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA).
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová PRÁCE S TEXTEM II KAREL

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk UVĚDOMĚNÍ SI VÝZNAMU INFORMACÍ  MEZI ŽÁKY ROZDĚLÍME TEXT BAJKY, ROZDĚLENÝ NA TŘI ČÁSTI  ŽÁCI, KTEŘÍ OBDRŽÍ TEXT S ČÍSLEM 1) SE SNAŽÍ VYMYSLET STŘEDNÍ A ZÁVĚREČNOU ČÁST  ŽÁCI, KTEŘÍ OBDRŽÍ TEXT S ČÍSLEM 2) SE SNAŽÍ VYMYSLET ZAČÁTEK A KONEC PŘÍBĚHU  ŽÁCI, KTEŘÍ OBDRŽÍ TEXT S ČÍSLEM 3) SE SNAŽÍ VYMYSLET ÚVODNÍ A STŘEDNÍ ČÁST TEXTU  ŽÁCI SI TEXTY VZÁJEMNĚ NEUKAZUJÍ  JE DOBRÉ ŽÁKŮM TEXTY PŘEDEM NAKOPÍROVAT A NALEPIT NA PŘIPRAVENÝ PAPÍR

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Farmářova koně, který se jmenoval Karel, vedl jednoho dne jeho pán do města okovat, „podrazit“, jak on říkal. Byli by ho okovali a přivedli zpátky bez jakýchkoli zvláštních příhod, nebýt kachny Evy, která se vždy potloukala někde u dveří do kuchyně farmy a okouněla a poslouchala, kde se co šustne, a vždycky něco popletla. Její druzi na farmě o ní říkali, že má dva zobáky, ale jen jedno ucho. Toho dne, kdy Karla vedli do kovárny, obcházela Eva s hlasitým kvákáním po farmě a celá rozrušená vyprávěla všem ostatním zvířatům, že Karla odvedli „porazit“. „Chtějí utratit nevinného koně!“ vykřikovala Eva. „Je to hrdina! Je to mučedník! Zemřel, aby nám dal svobodu!“ 1.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk „Chtějí utratit nevinného koně!“ vykřikovala kachna Eva. „Je to hrdina!, Je to mučedník!, Zemřel, aby nám dal svobodu!“ „Byl to největší kůň na světě,“ vzlykala jedna sentimentální slepice. „Teda mně připadal pořád jako ten starej dobrák Karlík,“ řekla jedna realistická kráva. „Jenom se z toho nesmíme dostat do nějaké bezvýchodné nálady.“ „Byl báječný“, křičela lehkověrná husa. „A co vůbec udělal?“ zeptala se koza. Eva, která byla o to vynalézavější, o co byla nepřesnější, si svou živou představivost pustila naplno. „To řezníci ho odvedli porazit!“ ječela, „Nebýt Karla, byli by ve spánku podřezali krky nám!“ „Já jsem žádné řezníky neviděla, a to prosím vidím za bezměsíčné noci i vyhaslou světlušku,“ podotkla sova, takto bytem ve stodole.“ Žádné řezníky jsem taky neslyšela, a to prosím slyším, když se po mechu šustne myš.“ „Musíme Karlovi Velikému postavit pomník, neboť on nám zachránil život, krákala Eva. A všichni pernatci a všechna zvířata ve stodole s výjimkou moudré sovy, skeptické kozy a realistické krávy se pustila do stavby pomníku. Zrovna v tu chvíli se objevil na cestě mezi stromy farmář a vedl Karla, kterému se nové obutí blyštilo ve sluneční záři. 2.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Zrovna v tu chvíli se objevil na cestě mezi stromy farmář a vedl Karla, kterému se nové obutí blyštilo ve sluneční záři. Karel měl štěstí, že nebyl sám, protože budovatelé pomníku by se snad na něho vrhli s klacky a kamením, protože jim vzal jejich hrdinu a dal jim zpátky jenom toho obyčejného starého dobráka Karlíka. Bylo to také štěstí, že se nemohli dostat k sově, protože ta se rychle usadila až na vršku stodoly na větrničce, protože nikdo není nikomu víc solí v očích jako ten, kdo má pravdu. Avšak sentimentální slepice a lehkověrná husa nakonec obrátili veškerou pozornost na pravého viníka - na Evu, kachnu s jedním uchem a dvěma zobáky. A všechna ostatní zvířata se na Evu vrhla, natřela ji dehtem a oškubala, protože nikdo si nemůže vysloužit menší oblibu než ten, kdo zvěstuje smutné zvěsti, jež se pak ukážou falešné. 3.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk  ŽÁCI SI SDÍLÍ ZKUŠENOSTI S PSANÍM TEXTU  NEJDŘÍVE PŘEČTOU TEXT TI ŽÁCI, KTEŘÍ MĚLI VYMÝŠLET ZAČÁTEK  POTÉ ČTOU TI, KTEŘÍ VYMÝŠLELI STŘEDNÍ ČÁST NAKONEC SE ČTOU ZÁVĚREČNÉ ČÁSTI  PŘEČTOU SE I TŘI ČÁSTI PŮVODNÍ BAJKY  UPOZORNIT ŽÁKY NA ZDROJ INFORMACÍ, KDE SE MŮŽEME SETKAT SE ZKRESLENÍM INFORMACÍ

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk farma/statek A FARM kovář řezník A BUTCHER svoboda FREEDOM stodola A BARN A GOAT koza AN OWL sova A GOOSE husa A HERO hrdina A SMITH

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROCVIČUJEME DOMÁCÍ ÚKOL  VYHLEDEJ TEXT, KTERÝ BY SE DAL VYUŽÍT KE STEJNÉ PRÁCI, KTEROU JSME PRÁVĚ DĚLALI  TEXT PŘEPIŠ VE WORDU A ROZDĚL NA DVĚ NEBO TŘI ČÁSTI PODLE POTŘEBY

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk POUŽITÉ ZDROJE James Thurber: Co se stalo s Karlem (z knihy: Filozof a ústřice, nakladatelství : OdeonOdeon rok vydání: 1988, ISBN: 13/ ) –materiál z kurzu RWCT