MALÍŘ, KRAJINÁŘ, ILUSTRÁTOR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
Advertisements

BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Jan Jakub Hartmann Alegorie vody
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Nizozemští krajináři 17.století
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_04.
Gustave Courbet Barbizonská škola
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_11.
Bratři Čapkové.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová).
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Antonín Dvořák a jeho život
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mikoláš Aleš
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Ilustrace oblíbené knihy
Vojtěch Hynais.
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
Antonín Slavíček.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
VY_32_INOVACE_47_NE.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Spisovatelé dětské literatury
Božena Němcová Český realismus.
spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů
Nela Sováková, Johana Černá
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
František Drtikol. Život Narodil se 3. března 1883 v Příbrami v rodině drobného obchodníka jako nejmladší ze tří dětí Františka Drtikola a jeho ženy Marie,
Josef Lada.  Narozen: v Hrusicích u Mnichovic  Zemřel: v Praze, pochován na Olšanských hřbitovech  vyrůstal v tvrdém prostředí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
EDUARD ŠTORCH Hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch Mgr. Miroslava Posádková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
AUTOR: Světlana Havránková
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_30.
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
František Ladislav Čelakovský
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spisovatelé dětské literatury
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
JOSEF LADA Životopis a díla
Eduard Štorch
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

MALÍŘ, KRAJINÁŘ, ILUSTRÁTOR Jaroslav Panuška MALÍŘ, KRAJINÁŘ, ILUSTRÁTOR

ŽIVOTOPIS narozen 3.3.1872 v Hořovicích zemřel 1.8.1958 v Kochánově u Světlé nad Sázavou ve věku 86 let absolvoval obecnou školu, dále nižší gymnázium v Praze v roce 1889 byl přijat na malířskou akademii v Praze, studoval u prof. Maxmiliána Pirnera a krajináře prof. Julia Mařáka, studium ukončil v roce 1896 v okolí Lipnice maloval již v roce 1908 a roku 1921 přivedl na Lipnici i spisovatele Jaroslava Haška, jehož zpodobnil v několika svých kresbách, naposledy 5.1.1923, kdy Haška zachycuje na smrtelném loži

k jeho přátelům patřili také Zdeněk Matěj Kuděj a Josef Lada, jehož dceři Aleně šel za kmotra v roce 1906 zakoupil pozemek v Kochánově u Světlé n. S. a postavil zde srub s ateliérem, před srubem roste dodnes dub, který měl malíř velmi rád, rád ho maloval a větvička z tohoto dubu mu byla vložena i do rakve, tento dub je dnes chráněným stromem v roce 1926 se usadil v Kochánově s rodinou na trvalo v roce 1955 byl za svoji tvorbu jmenován zasloužilým umělcem je pochován na hřbitově ve Světlé nad Sázavou J. Panuška byl pohostinný a společenský, byl veselý společník, nadšený sportovec a gurmán

Panuškův srub v Kochánově u Světlé n.S.

Panuškův hrob ve Světlé n.S. Panuškův dub

Rodokmen Otec: Ing. František Panuška, pracoval jako geometr u zeměměřičského ústavu, často měnil působiště, 25 let strávil na Balkáně – často i rodinou Matka: Josefa, rozená Kellerová společně měli celkem 10 dětí, z nichž jedním byl malíř Jaroslav Panuška Jaroslav Panuška (akademický malíř) + Marie, rozená Suková jejich děti - Jaroslav, Vladislav, Jarmila a Jiří synové Jaroslav a Vladislav se stali také akademickými malíři - syn Jaroslav měl jako jediný děti – Alenu, Radanu a Marii

Pobyt na Lipnici Na Lipnici v domku pod schody ke kostelu bydlel nejstarší syn akademického malíře J. Panušky - Jaroslav se svou rodinou. Původně bydleli také v Kochánově u Světlé, ale když měla jít nejstarší dcera Alena do školy, přestěhovali se na Lipnici. Malíř Panuška za synem na Lipnici často jezdil, kde měl také atelier.

O životě svého dědy – malíře J O životě svého dědy – malíře J. Panušky vypráví jeho vnučka Radana, která na Lipnici žila. http://havlickobrodsky.denik.cz/kultura_region/vnucka-panusky-nejvic-pamatuji-vuni-barev-20080731.html Z vnuček se žádná malířství nevěnovala, snad nejmladší Marie podědila nadání.

Jeho tvorba Během svého života několikrát změnil tématiku svých děl. na akademii začal tvořit vodníky, umrlce, duchy, čarodějnice a další strašidelné bytosti a výjevy, tato raná tvorba působí temně a děsivě, byla ovlivněna jeho vlastními prožitky z dětství na počátku 20.stol. se představil jako ilustrátor, vytvořil obrazový doprovod k pohádkám K. J. Erbena, V. Říhy, nebo ilustroval knihu Lovci mamutů od E. Štorcha a další v roce 1906 začal kreslit rekonstrukce středověkých hradů a hradišť a další historické náměty, stál za tím jeho zájem o archeologii, pravěk nejbohatší složkou výtvarníkova díla jsou krajiny, které maloval po celý život, obrazy zachycují rybníky, močály, tůně, vřesy, skály, krajinu Vysočiny, Lipnice, oblíbený dub v Kochánově v různých ročních obdobích, města, tato část Panuškova díla je velice rozsáhlá – není tedy divu, že je z malířova odkazu zvláště na Vysočině nejznámější a nejdostupnější

Ukázky z jeho díla Vodník

Pomsta mrtvému Smrt pronásledovaná havrany

Ohnivý kohout

Zimní Vysočina

Bažiny u Čelákovic

Mamut

Zemřelý J. Hašek Panuška – ilustrátor knih

Lipnický hrad - léto

Hrad Lipnice

Lipnice od Řečičky

Trh v Brodě

Úryvky z pamětí Jaroslava Panušky „Mařák byl dobrý malíř, učitel a dobrý člověk. Velice jsem si ho vážil a vážím a rád na něho vzpomínám, jak nám vždy kladl na srdce, abychom ani své učitele ani nikoho jiného nenapodobovali, a říkával: Váš učitel a váš profesor jediný a nejlepší je příroda. Vždy jsem se podle toho řídil a řídím, a nechybil jsem a nelituji toho.“

Literatura o Jaroslavu Panuškovi STEJSKAL, Vladimír. Paleta s vínem: čtení o Jaroslavu Panuškovi. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Krajské nakladatelství, 1953. 61 s., [8] s. obr. příl. – citace Panuškových vzpomínek BOUČKOVÁ, Jitka. Jaroslav Panuška. Pardubice: Východočeská galerie, 1978. 71 s. – životopisná publikace

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Panu%C5%A1ka#/media/File:Jaroslav_Panu%C5%A1ka_- _m%C3%ADsto_posledn%C3%ADho_odpo%C4%8Dinku.JPG https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Panu%C5%A1ka#/media/File:Jaroslav_Panu%C5%A1ka.JPG https://cs.wikipedia.org/wiki/Panu%C5%A1k%C5%AFv_dub#/media/File:Panu%C5%A1k%C5%AFv_dub_- _1999.jpg http://www.galerie-malirstvi.cz/autor/panuska-jaroslav/  http://igor-74.rajce.idnes.cz/predjarni_vysocinou-zima_15/#P2360568.jpg http://havlickobrodsky.denik.cz/kultura_region/20080731pameti_panuska.html http://monoptalmos.webnode.cz/images/200000043-711ae72147- public/Portr%C3%A9t+mal%C3%AD%C5%99e+Panu%C5%A1ky.jpg http://www.kyticesvetla.cz/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/Portr%C3%A9t_Panu%C5%A1ka- e1404907478187.jpg http://www.galerieart.cz/ceska_krajina_2_vystava_2011.htm