konec romantismu,začátek realismu narozen r. 1821 v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Havlíček Borovský
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
František Ladislav Čelakovský
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Obecné poučení o literatuře
Osobnosti národního obrození
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
;; Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Vítězslav Hálek Májovci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Karel Havlíček Borovský
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Jan Neruda –
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 32  Autor:
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Národní obrození Michaela Tarabová.
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
František Ladislav Čelakovský
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Karel Havlíček Borovský
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky redaktor Pražských novin a jejich přílohy Česká včela Gymnázium v Havlíčkově Brodě,filosofie v Praze kritik církve poslanec říšského sněmu a národního výboru vystupoval radikálně proti vládě vyhnanství v Brixenu,těsně do své smrti 1856 umírá v Praze

POEZIE: Král Lávra Křest svatého Vladimíra Tyrolské elegie Epigramy PRÓZA: Obrazy z Rus Epištoly kutnohorské NOVINOVÉ ČLÁNKY: Články ze Slovana Články z Národních novin KRITIKY: Poslední Čech Odpověď p.Havlu Borovskému na kritiku Posledního Čecha

ŽÁNR: satirická skladba báseň napsána r. 1854,vydána až r.1870 vychází ze staré irské pověsti vznikala za autorova pobytu v Rusku 37 strof po 7 verších verše jsou nepravidelné (ABCBDDB) celé dílo připomíná pohádku

KRÁL LÁVRA: dobrotivý i krutý,nelítostný-brutální činy KUKULÍN: mladý holič,bojácný,upovídaný,neschopný udržet tajemství ČERVÍČEK: hrál na basu

příběh o králi s dlouhýma ušima divný zvyk:jednou ročně se nechá oholit,ostříhat a nechá holiče popravit za mladého Kukulína prosí o milost matka  Kukulín dává slib,že nevyzradí královo tajemství  králův dvorní holič tajemství Kukulína tíží  pošeptá ho do vrby Červíček cestou na hostinu ztratí z basy kolíček  vyřeže ho z vrby  basa hraje na hradě píseň o králi tajemství vyzrazeno lid měl dál stále rád krále i pro jeho,,ozdobu‘‘

personifikace alegorie ironie archaismy (hudci,chřadne,bál,kvas) metonymie elipsa hovorové výrazy (jazejček,švanda)

prostý jazyk lidová mluva vtip lidový humor

Čechy za Rakouské nadvlády na jednu stranu kritika,výsměch hlouposti,omezenosti a zloby panovníka,na druhou stranu je lepší hloupost a laskavost x vypočítavý člověk Kritika přímo rakouského absolutistického panovníka oslí uši=politický symbol

dobře se četl jednoduchý děj vtipný děj

Borovský,Karel Havlíček.Král Lávra.vydání.Praha:Československý spisovatel,1986.

Štěpánka Dlabačová sexta