Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Klára Svatoňová, 2.B
Advertisements

Móda za 1. světové války Zlatý věk
RENESANCE a humanismus
Společenská kultura Kultura odívání ; VY_32_INOVACE_D3_07
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-58
Prezentace společenských oděvů
52_INOVACE_ZBO2_4264HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5760_NES
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Autor: Mgr. Ilona Nováková
VY_52_INOVACE_ZBO2_5164HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_52_INOVACE_ZBO2_5864HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Renesanční móda VY_32_INOVACE_ 07 - Renesanční moda.
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
BAROKNÍ ODĚVY. šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na oblékání a plné detail ů : šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na.
Barokní móda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tomáš Maroušek Sexta Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
RENESANCE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_JDEME_TANCIT_OBLEKANI_ PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MARTA_KAFKOVA_PRODEJ_TEXTILNIHO_ZBOZI_VY ROBKY_Z_TKANIN_PREZENTACE_08 Název školy Střední.
ŽEHLENÍ VY_32_INOVACE_2C_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_07 TÉMA: Gotické umění.
Sortiment oděvních výrobků. Názvy a rozdělení výrobků k odívání se řídí normou ČSN To je závazné pro výrobu, učební texty a literaturu.
Vývoj módy od A do Z Jana Vosátková Alina Sutulová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce.Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Črta… SVATEBNÍ ŠATY V MINULOSTI. Přiléhavý střih, zdůrazněná vertikála štíhlé siluety, úzké rukávy, dlouhá sukně – gotické svatební šaty.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Móda krátkých vlasů 30. léta Třicátá léta jsou charakteristická ondulací železem a rozvojem termické preparace Josef Mayer- zdokonalení termické.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
Móda a její přesah do dnešní doby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_20
Název školy: ZŠ Průhonice
Novověk - Renesance.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Druhá polovina 19. století (druhé rokoko)
SECESE Poslední móda dlouhých vlasů u žen.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce. Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Středověká společnost- vrcholná
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_09
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_14
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční móda ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

A NOTACE Prezentace uzavírá kapitolu o renesanci. Věnuje se módě, která se v rámci renesančního životního stylu šířila v Evropě. Stručně žáky seznámí s mužským a dámským odíváním. S doplňky, které byly tehdy v módě. S tím, jak se oblékaly děti.

Z KUS SLOŽIT Z PRVNÍCH PÍSMEN SLOVO, KTERÉ TI NAPOVÍ TÉMA. Převtělení. Symbol rytíře. Krutý císař starého Říma. Hromadné šíření nemoci. Hlava ženy se lvím tělem. Obor zkoumající hmotné prameny. Řecká bohyně vítězství. Husitská zbraň (zemědělské náčiní). Nervové onemocnění (záchvaty, křeče), padoucnice.

N A CO SIS MĚL VZPOMENOUT ? Reinkarnace Erb Nero Epidemie Sfinga Archeologie Níké Cep Epilepsie Pojem – renesance. Co to slovo znamená?

O DÍVÁNÍ

„Š ATY DĚLAJ ČLOVĚKA.“ Každá doba s sebou nese jiný styl oblékání. I móda renesance měla své charakteristické prvky. Nejvíce se projevovala u bohatších vrstev. Šlechtici a měšťané svým oblečením prezentovali své POSTAVENÍ. Oblečení obyčejných lidí a sedláků bylo prostší a módě téměř nepodléhalo. Zkusíš odhadnout, co je na obrázku?

N OVINKY Do renesančních novinek můžeme zařadit - pánské kalhoty korzet těsný živůtek sukně s obručemi okruží - límce z tuhého plátna, krajek krajky kožešiny spodní prádlo - jemně vyšívané, zdobené krajkami

M ÓDA MUŽSKÁ Krátké balónovité kalhoty. Delší kalhoty ke kolenům - benátské. Přiléhavé punčochy - pletené nebo hedvábné. Košile. Kabátce - upnuté, vatované v ramenou a v prsou. Límce - okruží, krajzl. Svrchní pláštík. Barety, klobouky. Kord. Knír, bradka, vlasy vzadu krátké, vpředu lokny. Vycpávky - otruby, sláma, bavlněný odpad.

N A OBRÁZCÍCH MŮŽEŠ NAJÍT CHARAKTERISTICKÉ PRVKY MUŽSKÉ MÓDY

M ÓDA ŽENSKÁ Tuhý živůtek s korzetem (zdůraznění štíhlého pasu). Límec - okruží, krajzl. Rukávy - i dvojí, přišněrovány k rameni. Sukně na obručích. Zlaté a stříbrné vyšívání. Dlouhý plášť. Vlasy stažené na vrcholu hlavy. Čepce, klobouky, peří, diadémy. Nepokrytá hlava - síťky, proplétaní vlasů tkanicemi s perlami. Kabelky, vějíř, šáteček.

I TADY ZKUS NAJÍT PRVKY TYPICKÉ PRO RENESANČNÍ ŽENSKÝ ODĚV

M ATERIÁLY A DOPLŇKY Látky - brokát, samet. Výšivky. Krajky. Prsteny - památeční, snubní, pečetidla. Náramky - nápisy, erby. Přívěsky - z drahého kovu, křišťálu. Řetězy. Ozdobné pásy. Hodinky - různých tvarů, přichycené na šatech, později zavěšené na krku, vkládané do prstenů.

Z AJÍMAVOSTI Nejmódnější barva byla černá. Mezi populární barvy patřily odstíny červené, žluté, zelené. Nejdražší barvou byla barva modrá. Děti se oblékaly stejně jako dospělí. V době renesance byla patrná snaha vychovávat ke slušnému chování - neskákat do řeči, neutírat nos rukou, neolizovat nůž, nemlaskat, nesrkat.

P OUŽITÉ ZDROJE Obrázky [online]. [cit ]. Dostupné z: 2.jpg f_the_Artist_by_Jacob_Jordaens.jpg C5%BEmberka Rosenberg_Altersbild.jpg erger_der_Aeltere_001.jpg apec.jpg

P OUŽITÉ ZDROJE C5%BEmberka _001.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Marti n_Kober_001.jpg n%C5%A1tejn.jpg ino_045.jpg

P OUŽITÉ ZDROJE ard_019.jpg KUBŮ, Naďa. České země v době renesance. 1. vyd. Ilustrace Michal Kudělka. Praha: Albatros, 1994, 62 s. Dějiny v obrazech. ISBN X. Vlastní zdroje