Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

záznam a reprodukce zvuku
Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
ZVUK.
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 09 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Odraz.
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Akustika 4 (Hlasitost).
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Zvuk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chvění struny Veronika Kučerová.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fyzika Zvuk.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
Akustika.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Vznik a šíření zvuku.
Akustika.
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Ochrana před nadměrným zvukem (Učebnice strana 178) Z lidských smyslů bývá sluch často podceňován. Slyšíme zvuky, i když výchylky kmitání ušního bubínku.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk a jeho vnímání Roman 2009, SPGŠ Futurum s.r.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
AKUSTIKA.
PaedDr. Jozef Beňuška
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Fyzika - akustika Zvukové nosiče

DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky, struna, siréna, blána) + prostředí, jímž se zvuk šíří (většinou je to vzduch) + přijímač zvuku (lidské ucho). Charakteristické znaky zvuku: 1. výška - určená frekvencí, záleží na rychlosti chvění = počet záchvěvů zdroje za 1 s (bzučení včely 200, komára kmitů/s). 2. barva - záleží na pravidelnosti chvění (je-li nepravidelné, mluvíme o HLUKU =šramot, praskot, vrzání, výstřel, srážka dvou těles, opačný případ nazýváme TÓNEM, zdrojem tónů jsou lidské hlasivky nebo hudební nástroje). 3. intenzita = fyz.veličina. Značí se I = [W/m 2 ], P = výkon zvuk.vlnění, S = plocha, kterou vlnění prochází. Akustika

STUPNICE HLADINY intenzity zvuku udávaná v decibelech (dB) na počest amerického profesora Alexandra Grahama Bella. nula dB = práh slyšitelnosti, šepot = 20 dB, lidský hovor = 60 dB, napouštění vany = okolo 80 dB, auta = 90 dB, diskotéky = 100 dB, 120 dB = práh bolesti, nad 140 dB = protržení bubínku Ozvěna: Je zpožděný vjem odraženého zvuku. Na bázi ozvěny pracuje námořní přístroj SONAR (vyhledávání hejn ryb, vraků lodí). Nežádoucí ozvěna vzniká při telefonování do rádia. Lidské ucho dokáže vnímat vjemy za jednu desetinu sekundy. Proto musí být překážka vzdálená NEJMÉNĚ 17 METRU. Důkaz: t = 0,1 s a rychlost zvuku v = 340 m/s. Dráha s = v. t = ,1 = 34 m. Dráhu musíme vydělit 2, cesta k překážce a zpět ke zdroji zvuku 17 metrů. Je-li překážka blíž, zvuky splývají - mluvíme o DOZVUKU. Dlouhodobými experimenty bylo dokázáno, že je třeba delší doba dozvuku pro hudbu než pro řeč a pro velké sály než pro malé. Na to musí dbát architekti při stavbě koncertních a divadelních sálů.

Ukázka zvukových nosičů: