NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Advertisements

Rozvitý středověk Život na venkově
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Vznik měst a jejich význam
Struktura středověké společnosti
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
Struktura středověké společnosti
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
Život po třicetileté válce
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Středověk, gotický sloh
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Archaické období Dagmar Zemanová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČS_MÍSTO,KDE ŽIJEME
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Život v pobělohorské době
Digitální učební materiál:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Průhonice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
9.Vrcholný a pozdní středověk
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ VÁLCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Prezentace slouží jako seznámení s novým učivem Společnost po třicetileté válce. Po shlédnutí si žáci ověří získané vědomosti formou kvízu.

Společnost Společnost po třicetileté válce se dělila: Obyvatelé na zámku Obyvatelé ve městě Obyvatelé na vesnici

Život na zámku Po panovníkovi nejbohatší šlechta Staví si pohodlné a prostorné zámky ( k zámku patří rybníky, lesy, mlýny, pivovary, panské dvory se sýpkami)

Život na zámku Zámecké panstvo – hostiny, plesy, hony, vyjížďky na koních Většina šlechticů – v úřadech, slouží ve vojsku

Život ve městě Řemeslníci se sdružují v cechy Domácí výroba (pomáhá celá rodina) Prodej na jarmarcích ( výroba plátna ze lnu, paličkování krajky, výšivky, zboží ze skla)

Život ve městech Život měl venkovský charakter Morové epidemie Obyvatelstvo tvořili řemeslníci, kupci, lékaři, advokáti, písaři, kněží, řeholníci, učitelé, tovaryši, městská chudina (žebráci…)

Život na vesnici Poddaní pracují na panském, platí poplatky z prodeje, z mlýnů, z kováren… Převládá zemědělství nad řemeslem (těžké práce na polích) Nesmí se bez souhlasu vrchnosti stěhovat, ženit, prodat své pole ani výrobky

Život na vesnici Poddaní jsou povinováni vojenskou službou – bouřili se – selská povstání Jan Sladký Kozina – vzpoura Chodů

Kvíz Prověř si své znalosti v kvízu. Zapisuj písmena všech správných odpovědí. Když správně odpovíš na všechny otázky, vyjde ti tajenka.

1.Nejbohatší vládnoucí skupina v zemi hned po panovníkovi I) král J) šlechta K) řemeslníci 2. Šlechta žije B) v kamenných hradech A) v pohodlných zámcích C) v tvrzích 3. K zámku náležely N) rybníky S) mlýny L) pivovary

4. K životu zámeckého panstva patřily E) prodej výrobků na jarmarcích, vyjížďky na koních I) vyjížďky v kočáru, draní peří A) hostiny, plesy, zábavy 5. Většina šlechticů pracuje D) na úřadech, slouží ve vojsku E) na panském C) na jarmarcích

6. Ve městech se rozvíjela domácí výroba. Na ní se podílel E) jen otec a děda M) otec a matka K) celé rodiny i s dětmi 7. Domácí výrobky se prodávaly na jarmarcích. Např. Í) plátno, krajky, slepice Ý) plátno, skleněné výrobky, krajky 8. Obyvatelstvo měst tvořili R) lékárníci, studenti, rolníci, bezzemci, tovaryši K) lékaři, písaři, advokáti, učitelé, chudina, kněží 9. Důvodem morových epidemií ve městech bylo E) lidé nechodili do práce I) lidé nechodili do školy O) málo dbali na hygienu

10. Na vesnici převládá zemědělská výroba nad řemeslem. Z) ano V) ne 11. Poddaní na vesnicích L) pracují na panském, nemusí platit vrchnosti poplatky I) bez souhlasu vrchnosti se nesmí stěhovat, ženit N) jsou povinováni vojenskou službou, platí vrchnosti poplatky 12. Protože byli poddaní na vesnici doživotně povinováni vojenskou službou M) stěhovali se do měst A) začali se bouřit – selská povstání

Tajenka: JAN SLADKÝ KOZINA Pokud se chceš dozvědět o této osobnosti více, přečti si pověst O Janu Kozinovi. V knize Obrázky z českých dějin a pověstí, autor Z. Adla, J. Černý, J. Kalousek, nakladatelství Albatros.

Použité prameny eliska hk_denik-600.jpg eliska hk_denik-600.jpg 1.jpg 1.jpg a7f2/Kozina_22.jpg a7f2/Kozina_22.jpg