FINANČNÍ ŘÍZENÍ PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE (II. část – Směrnice Rady Libereckého kraje) 15. srpna 2012 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

ODBOR INVESTIC A SPRÁVY NEMOVITÉHO MAJETKU
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Nástroje územního plánování
Nakládání s nemovitým majetkem v podmínkách veřejných výzkumných institucí Porada předsedů a místopředsedů dozorčích rad Praha 25. dubna 2007.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Ekonomická část. Informace:  účetní závěrky sestavené k – termín odevzdání do (pozdější termín – po domluvě s příslušnou účetní)
Ekonomická část (oddělení financování nepřímých nákladů)
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 25. – 26. září 2014 Ing. Michaela.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 21. října 2011 Ing. Michaela Stříbrná.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Východiska oceňování nemovitostí. Co je to oceňování? Omezení vypovídací schopnosti ocenění (objektivní faktory) Vyjádření znalce – posudek, zpráva.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 6. dubna 2016 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 10. ledna 2012.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Kapitola 3 směrnice 36/INA-VOK Zásad vztahů Změny navrhované OE
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Ing. Michaela.
Stavební právo.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Odbor školství oddělení školské ekonomiky
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

FINANČNÍ ŘÍZENÍ PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE (II. část – Směrnice Rady Libereckého kraje) 15. srpna 2012 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů

OBSAH  SMĚRNICE RADY KRAJE -č. 1/2005 – nakládání s nemovitým majetkem LK -č. 2/2005 – nakládání s movitým majetkem LK -č. 1/2012 k zadávání veřejných zakázek LK a jím zřizovanými PO -č. 2/2012 k plánování, přípravě, pořizování a vlastní realizaci investic LK a jím zřizovanými PO

Směrnice RK č. 1/2005 – nakládání s nemovitým majetkem LK -poslední novelizace č. 3 ze dne upravuje nakládání s NM LK, nabývání NM a postupy orgánů krajů a správců NM při přípravě a provádění majetkoprávních operací -Nemovitý majetek – pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem a byty a nebytové prostory -u PO se jedná o majetek „svěřený“ -za správu majetku odpovídá správce – ředitel organizace -Přehled nemovitého majetku pro stanovení daně z nemovitosti (tabulky se odevzdávají v lednu) Hospodaření s NM kraje: -evidence a inventarizace NM -účelné a hospodárné využití NM, péče o zachování a rozvoj -ochrana před zničením, poškozením, odcizením či zneužitím

Směrnice RK č. 1/2005 – nakládání s nemovitým majetkem LK Převody a přechody NM z vlastnictví kraje: a)úplatným převodem – prodejem na základě kupní smlouvy b)bezúplatným převodem – darováním nebo směnnou NM z vlastnictví kraje do vlastnictví jiné fyzické nebo právnické osoby na základě darovací nebo směnné smlouvy O úplatném i bezúplatném převodu rozhoduje zastupitelstvo kraje.

Směrnice RK č. 1/2005 – nakládání s nemovitým majetkem LK Postup: PO zašle zřizovateli sdělení o nepotřebnosti majetku se žádostí o projednání příp. převodu - správce zpracuje výchozí dokumentaci k majetkoprávní operaci, která bude obsahovat:  vyjádření správce  výpis z katastru nemovitostí  kopii katastrální mapy  u staveb též fotodokumentaci  pokud se převádí jen část pozemku – geometrický plán  pokud je nemovitý majetek zatížen např. předkupním právem – doložit listiny osvědčující existenci práv. vztahu  Ocenění nemovitosti znaleckým posudkem – uvést cenu dle platné cenové vyhlášky i cenu v místě a čase obvyklou (tj. tržní)  spojení na kontaktní osobu – pro případ prohlídky NM

Směrnice RK č. 1/2005 – nakládání s nemovitým majetkem LK -Majetkoprávní operace je následně projednána v majetkové komisi (zasedá 1x měsíčně) -schválení záměru v radě kraje -zveřejnění záměru na úřední desce kraje a webových stránkách kraje – min. po dobu 30 dní -po ukončení nabídkového řízení – opět do RK i ZK již návrh smlouvy s konkrétním subjektem -další cca 2 měsíce na administraci samotné smlouvy a zaplacení kupní ceny, vklad do katastru nemovitostí

Směrnice RK č. 1/2005 – nakládání s nemovitým majetkem LK Nájem a výpůjčka nemovitého majetku kraje  podmínky stanoveny ve zřizovací listině  v případě doby delší než je uvedena ve ZL – projednání souhlasu zřizovatele v radě kraje Nájem a výpůjčka nemovitého majetku krajem -pronájem a výpůjčka NM od FO nebo PO k účelu, k němuž byly zřízeny -správcem je sama organizace

Směrnice RK č. 2/2005 – nakládání s movitým majetkem LK -poslední novelizace č. 2 ze dne upravuje nakládání s MM LK, nabývání MM a postupy orgánů krajů a správců MM při přípravě a provádění majetkoprávních operací -movitý majetek – samostatné movité věci nebo soubory movitých věcí -u PO se jedná o majetek „svěřený“ -za správu majetku odpovídá správce – ředitel organizace Hospodaření s NM kraje: -evidence a inventarizace MM -účelné a hospodárné využití MM, péče o zachování a rozvoj -ochrana před zničením, poškozením, odcizením či zneužitím

Směrnice RK č. 2/2005 – nakládání s movitým majetkem LK  podkladem pro zavedení MM do účetní evidence je ZL vymezený rozsah MM svěřeného do správy, příp. protokol o předání MM do správy PO  podkladem pro vyřazení je protokol o předání MM do správy jiného správce, darovací nebo kupní smlouva nebo protokol o vyřazení majetku z užívání  správce MM odpovídá za pojištění MM, je povinen ho chránit před neoprávněnými zásahy

Směrnice RK č. 2/2005 – nakládání s movitým majetkem LK Převody a přechody MM z vlastnictví kraje: a)úplatným převodem – prodejem na základě kupní smlouvy b)bezúplatným převodem – darováním nebo směnnou NM z vlastnictví kraje do vlastnictví jiné fyzické nebo právnické osoby na základě darovací nebo směnné smlouvy O úplatném i bezúplatném převodu rozhoduje zastupitelstvo kraje.

Směrnice RK č. 2/2005 – nakládání s movitým majetkem LK Postup: -v případě, že je MM nepotřebný a jeho pořizovací cena přesahuje Kč – předloží odbor na základě žádosti PO návrh na jeho převod -příslušný resort zajistí realizaci vnitřního nabídkového řízení (zveřejnění i na webu kraje) -o úplatném převodu rozhoduje rada kraje Likvidace MM: -většinou trvale nepotřebný MM nebo MM, jehož funkčnost je omezena a její obnova je neekonomická -překročení limitu dle ZL – rozhoduje RK

Směrnice č. 1/2012 k zadávání veřejných zakázek  Struktura směrnice: Část A – předmět úpravy, obecná ustanovení Část B – zadávání veřejných zakázek – Liberecký kraj Část C – zadávání veřejných zakázek – přísp. organizace  VZMR (veřejná zakázka malého rozsahu) – neinvestičního charakteru:  do Kč – zadavatelem je PO  Kč – Kč – zadavatelem je PO se souhlasem člena rady kraje, identifikační list poptávka nejméně u 3 dodavatelů  nad Kč – v kompetenci PO se souhlasem rady kraje, identifikační list písemnou výzvu obdrží alespoň 5 zájemců  VZ podlimitní/nadlimitní – zadavatelem je PO se souhlasem rady kraje

Směrnice č. 1/2012 k zadávání veřejných zakázek  VZMR na dodávky a služby investičního charakteru:  do Kč – zadavatelem je PO  Kč – Kč – zadavatelem je PO se souhlasem člena rady kraje, identifikační list poptávka nejméně u 3 dodavatelů  nad Kč – v kompetenci PO se souhlasem rady kraje, identifikační list písemnou výzvu obdrží alespoň 5 zájemců  VZ podlimitní/nadlimitní – zadavatelem je PO se souhlasem rady kraje, identifikační list

Směrnice č. 1/2012 k zadávání veřejných zakázek  VZMR na stavební práce investičního charakteru:  do Kč – zadavatelem je PO  Kč – Kč – zadavatelem je kraj se souhlasem člena rady kraje, identifikační list  nad Kč – zadavatelem je kraj se souhlasem rady kraje, identifikační list  VZ podlimitní/nadlimitní – zadavatelem je kraj se souhlasem rady kraje, identifikační list

Směrnice č. 1/2012 k zadávání veřejných zakázek IDENTIFIKAČNÍ LIST  vyplňuje se pro veřejné zakázky neinvestičního charakteru, na dodávky, služby investičního charakteru nebo stavební práce s předpokládanou hodnotou – NAD Kč  v příloze: návrh na oslovení firem  termín otevírání a hodnocení nabídek včetně seznamu členů hodnotící komise  náhodné kontroly – otevírání a hodnocení nabídek probíhá na KÚLK za přítomnosti zaměstnance OFNN

Směrnice č. 2/2012 k plánování, přípravě, pořizování a vlastní realizaci investic LK a jím zřizov. PO -schválena RK dne , účinná od stanovuje závazný postup při plánování, přípravě, pořizování a vlastní realizaci investic -navazuje na Směrnici RK č. 1/2012 k veřejným zakázkám -Investice – pořízení hmotného nebo nehmotného majetku a jeho technické zhodnocení -do hodnoty investice je nezbytné zahrnout i náklady související s jejich přípravou a realizací, příp. dodatečných stavebních prací v důsledku nepředvídatelných okolností, a to max. 20% z ceny díla bez DPH

Směrnice č. 2/2012 k plánování, přípravě, pořizování a vlastní realizaci investic LK a jím zřizov. PO Čl. VIII – Investiční akce – příspěvkové organizace -ředitel se podílí na přípravě a realizaci investiční akce, na projednávání a schvalování projektové dokumentace před jejím dokončením -účastní se předání stavby, kontrolních dnů, technických rad -na základě plné moci se podílí na administrativních úkonech a jednáních se stavebními úřady, příp. dalšími dotčenými úřady -pravidelně hodnotí možnosti využití investičních prostředků z vlastních zdrojů, zdrojů od zřizovatele a zdrojů spolufinancování z prostředků EU -ředitel zodpovídá za potřebnost, hospodárnost a účelnost navrhovaných investičních akcí

Děkuji za pozornost Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd. financování nepřímých nákladů