Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady Učíme se investovat VÝROČNÍ KONFERENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Přerov 30.11.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
ROP Střední Morava nástroj podpory pro rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky ve Zlínském kraji Zlín: 29. června 2012.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Evropský sociální fond
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropský sociální fond v ČR
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
ministryně pro místní rozvoj
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 06/2008 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc 19. května 2008.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady Učíme se investovat VÝROČNÍ KONFERENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Přerov

OBSAH PREZENTACE: 1.Investujeme v rámci stanovených cílů kohezní politiky v podmínkách ČR 2.Proč jsme tak složití? 3.Provedli jsme optimalizaci administrace 4.Plánování a konkurence projektů 5.Nový přístup k analýze rizik 6.Závěrem

1. Investujeme v rámci stanovených cílů kohezní politiky v podmínkách ČR Kohezní politika sleduje stanovené cíle a typy intervencí jsou omezené Peníze nejsou pro všechny a nejde také např. o nahrazování rozpočtových příjmů veřejného sektoru Velký počet operačních programů a odlišnost jejich administrace je problémem ČR, nikoliv EU Velký převis poptávky v některých oblastech podpory je spíše projevem „problémů v plánování a zaměření programů“…

1. Dnes zmiňované silné a slabé stránky politiky soudržnosti Silné stránky Víceúrovňové řízení a partnerství Dlouhodobé plánování investic Spolupráce a výměna zkušeností Využívání evaluace (hodnocení) Kvalita auditu a evidence “Policejní ” funkce v souvislosti s dodržováním legislaviních pravidel (např. Veřejné zakázky) Slabé stránky Malý důraz na priority a měřitelnost cílů Často nevhodné motivace Nedostatečná politická diskuse o efektivitě kohezní politiky Omezená strategická role Evropské Komise Složitost a administrativní zátěž Nedostatky souvisící s dosahováním přiměřených záruk

2. Proč jsme tak složití? Požadavky vyplývající z legislativy evropské a ČR (včetně metodických pokynů ministerstev) a auditů Procesní analýza ukazuje, že příčinou jsou také požadavky řídících a kontrolních mechanismů (např. opatření proti korupci – oddělenost funkcí) Příčiny? „České vnímání účelu“ se často zabývá větším detailem, než by bylo účelné V prostředí „nedůvěry“ anebo „nedůslednosti“ se upřednostňují „úřednické postupy“ oproti racionalitě Pochopit co je důležité vyžaduje čas a zkušenost

3. Provedli jsme optimalizaci administrace Hlavní cíle: úspora v investiční přípravě v době před schválením projektu k dopracování a zvýšení důrazu na kvalitu podporovaných projektů (ve všech fázích) V době před výběrem k dopracování je důležitá kvalita „podnikatelského záměru“, efektivita, popis účelu projektu ve vazbě na cílovou skupinu, ověření hospodárnosti V rámci dopracování se žadatel již může plně soustředit na dopracování projektu… některé aspekty je možné kvalitativně lépe ověřit (např. zajištění financování u podnikatelských subjektů) Jakmile je podepsaná smlouva, finance se rychle dostávají k příjemcům

4. Plánování a konkurence projektů Kvalitní plánování je hlavním předpokladem efektivity investic a umožnění tzv. synergií Plánování ovšem vyžaduje rozvíjení tomu odpovídajících „kompetencí“ – důsledné analýzy, koncepční přístup, postupy CBA, marketingové analýzy, práce se scénáři… Některé projekty si vzájemně konkurují (např. volný čas, sociální služby, podnikatelské aktivity…) – částečně je řešeno tzv. veřejnou podporou. Každý „sektor“ ale vyžaduje specifický přístup Lze očekávat, že s požadavkem na růst konkurenceschopnosti se bude zvyšovat i vnímání pro kvalitativní změny, což nutně nejsou jen investice do infrastruktury

5. Nový přístup k analýze rizik Projekt je uskutečňován jménem příjemce, který je zodpovědný za jeho realizaci a zajištění udržitelnosti v souladu s předloženým „podnikatelským záměrem“ Požadavek na předložení např. marketingové analýzy je z pohledu poskytovatele dotace pouze ověřením, zda žadatel má představu o „realizovatelnosti svého záměru“ Posuzování projektů z některých aspektů je pouze ověřováním základních předpokladů tak, aby byly eliminovány rizika spojená s „neúspěšnou realizací projektu“… Nový přístup k analýze rizik umožnil např. novou formu administrace – tzv. koncepty

6. Z á v ě r e m Citát: "Jestliže neděláte chyby, neděláte asi nic příliš smysluplného." … učíme se investovat, znamená to také dělat chyby, důležité je ale stejné chyby neopakovat … silnou stránkou je poctivé vyhodnocení přínosů a dopadů pro rozvoj krajů, měst a obcí… … a zhodnocení zkušeností pro to, jak „dělat věci lépe“ – ve prospěch rozvoje konkurenceschopnosti krajů…

Děkuji Vám za pozornost Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady