Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Škola: Praktická škola dvouletá
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Vypracoval Dominik Bednář
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obvod a obsah čtverce a obdélníku VY_42_INOVACE_11_02.
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Převody jednotek obsahu
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Plánované rodičovství
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Převody jednotek délky
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36

Zdravá výživa Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Zdravá výživa Název výukového materiálu: Zdravá výživa Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 4. října 2011 Vytvořeno: 4. října 2011 Ročník: 6. – 9. Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdravý způsob života a péče o zdraví Tematický okruh: Zdravý způsob života a péče o zdraví Téma: Zdravá výživa Téma: Zdravá výživa Pomůcky: PC, dataprojektor Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: Prezentace je určená k výkladu zdravé výživy a jednotlivých částí potravy. Žáci se taktéž seznámí se složením potravin na obalech těchto výrobků. Anotace: Prezentace je určená k výkladu zdravé výživy a jednotlivých částí potravy. Žáci se taktéž seznámí se složením potravin na obalech těchto výrobků. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

Správné složení potravy Tuky (lipidy): 30% Tuky (lipidy): 30% Cukry (sacharidy): % Cukry (sacharidy): % Bílkoviny (proteiny): % Bílkoviny (proteiny): %

Důležitá je pravidelná strava, nejlépe 5x denně. Důležitá je pravidelná strava, nejlépe 5x denně. Udělej si čas na jídlo: Snídaně (10-15 min), svačina (5 min), oběd (15-20 min), večeře (15 min) Udělej si čas na jídlo: Snídaně (10-15 min), svačina (5 min), oběd (15-20 min), večeře (15 min) V každém denním jídle musí být zastoupeny bílkoviny, cukry i tuky V každém denním jídle musí být zastoupeny bílkoviny, cukry i tuky Jedinou výjimkou je večeře, tam by neměly být cukry. Jedinou výjimkou je večeře, tam by neměly být cukry.

Živočišné bílkoviny ½ Maso z ryb – makrela, losos, tuňák + sladkovodní (2-3x týdně) Maso z ryb – makrela, losos, tuňák + sladkovodní (2-3x týdně) Maso – drůbež, vepřové, hovězí, králičí – upřednostňovat bílé maso Maso – drůbež, vepřové, hovězí, králičí – upřednostňovat bílé maso Uzeniny – nejméně 85 % masa Uzeniny – nejméně 85 % masa Mléčné výrobky – jogurt (3-3,5 %), mléko, máslo, tvrdé sýry (30-40 %), měkké sýry (pozor na tavné soli!), plísňové sýry (méně častěji), tvarohy, kefíry… Mléčné výrobky – jogurt (3-3,5 %), mléko, máslo, tvrdé sýry (30-40 %), měkké sýry (pozor na tavné soli!), plísňové sýry (méně častěji), tvarohy, kefíry… Vajíčka – nejlépe naměkko Vajíčka – nejlépe naměkko

Rostlinné bílkoviny ½ Ořechy, semínka (každý den 1 hrst) Ořechy, semínka (každý den 1 hrst) Luštěniny (2-3x týdně, i místo masa): čočka, hrách, cizrna, soja, fazole… Luštěniny (2-3x týdně, i místo masa): čočka, hrách, cizrna, soja, fazole… Rostlinné klíčky – nejlépe klíčit doma Rostlinné klíčky – nejlépe klíčit doma !!!nejlépe stravitelná je cizrna s červenou čočkou!!! !!!nejlépe stravitelná je cizrna s červenou čočkou!!!

Tuky Nasycené kyseliny = trans-izomery = saturované = špatné tuky!!! Vyhýbat se jim!!! Nasycené kyseliny = trans-izomery = saturované = špatné tuky!!! Vyhýbat se jim!!! Nenasycené mastné kyseliny =omega 3= dobré tuky, jsou potřebné!!! Nenasycené mastné kyseliny =omega 3= dobré tuky, jsou potřebné!!! Dobré tuky: tučné ryby, oříšky, olivový, slunečnicový, řepkový olej, avokádo… Dobré tuky: tučné ryby, oříšky, olivový, slunečnicový, řepkový olej, avokádo…

Sacharidy Cukry – jednoduché sacharidy – nepotřebujeme, špatné!!! Cukry – jednoduché sacharidy – nepotřebujeme, špatné!!! Kompletní sacharidy – dobré cukry!!! Kompletní sacharidy – dobré cukry!!! Dobré cukry: celozrnná mouka – pečivo, těstoviny, rýže natural, jáhly, pohanka, ovesné vločky, luštěniny, ořechy, semínka Dobré cukry: celozrnná mouka – pečivo, těstoviny, rýže natural, jáhly, pohanka, ovesné vločky, luštěniny, ořechy, semínka Ovoce obsahuje rychlé cukry! Ovoce obsahuje rychlé cukry!

Každý den bychom měli sníst ½ kg zeleniny a ovoce! Každý den bychom měli sníst ½ kg zeleniny a ovoce! V ovoci je velký podíl cukru, pozor!!! V ovoci je velký podíl cukru, pozor!!! Pozor na brambory, kukuřici, banány, hrozny, hrušky a ovocné šťávy Pozor na brambory, kukuřici, banány, hrozny, hrušky a ovocné šťávy

Pozor na obsah soli v potravinách a pokrmech, udáván je podíl sodíku (Na) Pozor na obsah soli v potravinách a pokrmech, udáván je podíl sodíku (Na) Důležitý je i pitný režim – nejlépe neslazené pramenité vody, čaje… Důležitý je i pitný režim – nejlépe neslazené pramenité vody, čaje… Vodu nám do těla přidá i polévka, houby a hřiby, ovoce, zelenina Vodu nám do těla přidá i polévka, houby a hřiby, ovoce, zelenina Alkohol do zdravé výživy nepatří! Alkohol do zdravé výživy nepatří!

Výpočty BMI BMI Bazální metabolismus Bazální metabolismus ctivity=2&height=163&weight=50&age =13&count_it=1 ctivity=2&height=163&weight=50&age =13&count_it=1

Mte.cz: bmi. Mte.cz: bmi [online] [cit ]. Dostupné z: Mte.cz: bmr. Mte.cz: bmr [online] [cit ]. Dostupné z: Fotografie jsou z vlastního archivu autora. Ostatní objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.