1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Bydlení v obecních bytech
Společenství vlastníků od
Základy veřejné správy
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Správa daní a daňové řízení
Osobní bankrot - Insolvence -
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Exekuční řád po novelách
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
Řádná členská schůze Bytového družstva Mírová - Kolovraty Kulturní sál U Boudů
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Družstevní bydlení Přednáška č květen 2006.
ZKUŠENOSTI S PRÁVNÍ ÚPRAVOU V BYTOVÝCH KORPORACÍCH – SPOLEČENSTVÍCH VLASTNÍKŮ A BYTOVÝCH DRUŽSTVECH Potřebují občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.
Shromáždění delegátů 2015 Projednání úvěrů na opravy bytových domů Pavel Hranáč Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23,
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Zkušenosti s novou legislativou bydlení Workshop konaný dne 24. září 2014 DOS, Nám. Winstona Churchilla 1800/2, Praha 3 Mgr. Martin Kroh předseda správní.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Zpráva o činnosti představenstva, hospodaření družstva za rok 2014 a návrh hospodářsko-finančního plánu na rok 2015 Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Shromáždění delegátů 2017 Projednání úvěrů na opravy bytových domů
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Seminář předsedů samospráv
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná část rozpočtového práva III
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

1 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství vlastníků jednotek s působností v celé České republice. Poskytuje svým členům odbornou metodickou pomoc a zastupuje je v jednáních s vládou, Parlamentem ČR a dalšími státními i nestátními orgány a organizacemi. Je členem mezinárodních družstevních organizací a udržuje styky se zahraničními institucemi obdobného typu. V současné době svaz sdružuje cca 650 bytových družstev a společenství vlastníků, která vlastní či spravují cca bytových a nebytových jednotek, což je 17% všech bytů v ČR.

2 Svaz českých a moravských bytových družstev SČMBD V převažující části se jedná o byty v panelových domech, kde bytová družstva zajišťují komplexní opravy a zateplení objektů. Mimo správy vlastních bytů, kterých je cca polovina, bytová družstva spravují byty i měst a obcí a dalších více než společenství vlastníků jednotek. SČMBD je tak největším organizovaným správcem bytového fondu v ČR.

3 Svaz českých a moravských bytových družstev Novela ZOK (zákon o obchodních korporacích): Řešení problémů s dlužníky – dluhy již existenčně ohrožují bytová družstva a zejména společenství vlastníků. Není možné, aby uživatelé bytů nedobrovolně ručili za dluhy svých sousedů! Výslovně rozšířit přechod dluhů i na nedobrovolné prodeje družstevních podílů a umožnit zastavení dalšího nárůstu dluhů. Zastavení nárůstu dluhů - opět umožnit ukončit užívací právo člena družstva – dlužníka – družstevního bytu výpovědí (§ 734 ZOK). Přechod dluhů s družstevním podílem (nově upraven v § 736 odst. 2 ZOK) není akceptován při prodeji družstevního podílu v exekučním a insolvenčním řízení. Uplatní se prozatím jen u běžných převodů a neřeší hlavní problémy bytových družstev s neplatiči. Požadavky na úpravu legislativy

4 Svaz českých a moravských bytových družstev Novela ZOK (zákon o obchodních korporacích), případně dalších zákonů:  Pořadí uspokojování pohledávek v exekučním řízení. Nutná změna zákona č. 99/1963 Sb. (OSŘ)  „Útěky“ dlužníků do oddlužení.  Zrušení poplatku z prodlení v novele zákona 67/2013 Sb.  Zkušenosti ze sousedních zemí – Rakousko, SRN Požadavky na úpravu legislativy

5 Svaz českých a moravských bytových družstev Novela ZOK (zákon o obchodních korporacích): Autonomie úpravy vnitřních poměrů družstva (hlasovací kvorum při změnách stanov) - odstranit nutnost 100% souhlasu členů BD s právem bydlení se změnou stanov pokud jde o pravidla týkající se bydlení (§ 731 ZOK) BD mohou mít i několik tisíc členů. Změna stanov je u těchto družstev v kompetenci shromáždění delegátů (SD). Člen má možnost dovolat se neplatnosti usnesení členské schůze (SD). Souhlas 100% členů se stanovami se nevyžaduje ani na ustavující schůzi při založení BD. Úprava do r nepřinášela komplikace, stanovení hlasovacího kvora bylo vnitřní záležitostí BD. Požadavky na úpravu legislativy

6 Svaz českých a moravských bytových družstev Novela ZOK (zákon o obchodních korporacích): Autonomie úpravy vnitřních poměrů družstva (všeobecná autonomie) – upravit ustanovení, zpochybňují vnitřní úpravu družstev (podmínky členství) - § 602 ZOK ZOK umožňuje spoluvlastnictví družstevního podílu v BD i členství právnických osob. Stanovy BD toto mohou omezit nebo vyloučit. Toto omezení nebo vyloučení musí platit i při přechodu družstevního podílu (dědění, dražby). Požadavky na úpravu legislativy

7 Svaz českých a moravských bytových družstev Novela ZOK (zákon o obchodních korporacích): Výše vypořádacího podílu při skončení členství družstvu - umožnit bytovým družstvům úpravu výše vypořádacího podílu ve stanovách tak, aby nemusela výše vypořádacího podílu odpovídat výši splněných členských vkladů (§ 748 ZOK) Tržní hodnota družstevních podílů je v řadě lokalit nižší než členské vklady. Požadavky na úpravu legislativy

8 Svaz českých a moravských bytových družstev Další problémy: Nevyjasněné postavení části družstev na základě zákona č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů – podíl uvedený v § 24 zákona snížit z 50% na 25% Problém se týká družstev, která byla nucena převádět byty do vlastnictví členů a jejich podíl na společných částech domu k přesahoval 25%, avšak byl nižší než 50% Praktické problémy s novou legislativou

9 Svaz českých a moravských bytových družstev Další problémy: Převzetí úvěrů na domech původně ve vlastnictví BD nově vznikajícími SVJ - umožnit převzetí úvěrů bytových družstev na rekonstrukci nebo modernizaci domu ze strany společenství vlastníků (§ 1197 NOZ) Kdo je dlužníkem? Odstranit nejasnosti a nejednoznačnosti ohledně rozsahu a podmínek pro přechod dluhů spojených s jednotkou na nabyvatele (§ 1186 NOZ) Administrativní zátěž družstev v souvislosti s exekucemi a insolvencemi. V r zahájeno více než 714 tis. exekucí. BD jsou hromadnými výzvami exekutorů vyzývána k poskytování součinnosti. V exekučním řízení je nyní 969 tisíc subjektů. Praktické problémy s novou legislativou

10 Svaz českých a moravských bytových družstev Děkuji za pozornost RNDr. Jiří Bárta SČMBD Podolská Praha 4